Notícia

Una glacera d'Alaska amenaça de provocar un tsunami

Alguns geòlegs ja van avisar el passat mes de maig que la caiguda es podria produir en qualsevol moment

Prince William Sound,Barry Glacier
Una glacera d'Alaska amenaça de provocar un tsunami Autor/a: Alaska.org
La glacera de Barry es troba en vigilància des de fa uns mesos. La caiguda d'una gran massa de gel, des de dalt els cims, fins a les aigües del golf de Prince William Sound, pot generar unes onades gegants al fiord de Harriman, per on naveguen vaixells de pesca o en alguna ocasió vaixells turístics. Alguns geòlegs ja van avisar el passat mes de maig que la caiguda es podria generar per diferents causes i en qualsevol moment.


La caiguda d'una glacera d'Alaska des del cim de la muntanya i fins al fons d'un fiord podria desencadenar un tsunami catastròfic. I això podria passar en els pròxims 12 mesos, segons n'informen aquests dies diversos mitjans de comunicació de llengua anglesa. L'amenaça té força credibilitat i fins i tot se'n fan ressò mitjans generalistes com el TheSuno elDaily Mail, entre molts altres.

La glacera en qüestió es diu Barry i se situa a la zona del Prince William Sound, a la capçalera del fiord de Harriman. Es creu que una pujada sobtada de temperatures, cada vegada més freqüent a la zona pel canvi climàtic, o un episodi important de pluges a les cotes altes de la glacera, o un moviment sísmic, que tampoc seria estrany a les muntanyes d'Alaska, podria precipitar la caiguda de tones de gel i pedres de grans dimensions des de dalt la muntanya fins a les aigües del fiord.

A més, la caiguda es faria des de centeners de metres d'altura per un pendent molt pronunciat, el que fa pensar que l'impacte de la massa precipitada amb l'aigua seria a gran velocitat i amb molt de pes, per tant la força de l'onada o onades que s'aixecaria per l'impacte seria important. Això tindria efectes devastadors per a pescadors o navegants o vaixells turístics que es trobin a la zona. El Prince Williams  Sound es troba a 60 km a l'est d'Anchorage, s'hi localitza una zona portuària i la població de Wittier.

El cas és que els científics estan comparant imatges de la muntanya entre els anys 2009 a 2015 i han comprovat que la glacera s'està retirant per la seva part baixa a una velocitat important, però en canvi a la part alta el gel es conserva millor. Això genera un gran volum de gel a la part alta que cada vegada té menys massa que la sustenti a les zones baixes de la glacera. Han pronosticat que la precipitació es podria produir dins dels 12 mesos vinents.

Funcionaris estatals d'Alaska i diferents agències han instal·lat equips que controlin els possibles moviments a la zona i en puguin valorar si l'amenaça pot ser imminent.

Per ampliar aquesta informació podeu consultar aquests webs:

www.hakaimagazine.com/news/an-unorthodox-tsunami-warning-has-put-this-alaska-city-on-edge/
www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8324595/Melting-glacier-Alaska-trigger-catastrophic-tsunami-year-experts-warn.html
www.thesun.co.uk/tech/12201948/alaska-whittier-glacier-tsunami/

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


74%


11%


11%


5%

19 vots