Notícia

Quins són els principals fabricants mundials de trepitjaneus?

El mercat mundial de les "ratracs" està dominat per 4 grans fabricants

pistenbully_600,trepitjaneus,cerro_catedral
Quins són els principals fabricants mundials de trepitjaneus? Autor/a: Davide Penzo - Cerro Catedral
El mercat mundial de les trepitjaneus, a casa nostra conegudes més popularment com a "ratracs", ha seguit una tendència a la concentració. Si fa 50 anys enrere en el mercat hi convivien gairebé 8 grans fabricants, actualment es pot dir que ja només en queden quatre, i un cinquè amb llicència per fabricar una marca pròpia. Us ho expliquem.


CM_Dupon-trepitjaneus-Alpine%20510-snow_groomer-dameuse
Trepitjaneus Alpine 510 del fabricant francès CM Dupon (Foto: www.cmdupon.com)

Aquest és el llistat actual de fabricants de trepitjaneus. De fet es pot dir que realment n'hi ha quatre, si bé n'hi ha un cinquè que fabrica a Europa amb llicència d'un dels grans del sector d'origen japonès.

Continuen existint, això sí, diversos fabricants de màquines eruga per circular sobre la neu destinades al transport de persones o mercaderies. Algunes d'aquestes màquines incorporen una pala davantera per a moure neu, però aquesta no és la seva funció principal, i tampoc porten fresadora a la part posterior, i per aquest motiu no s'han entrat en aquest llistat de fabricants de trepitjaneus per al preparat de pistes d'esquí alpí o de fons.

1 • Pisten Bully de Kässbohrer

El Kässbohrer Geländefahrzeug AG és reconeguda al sector com la número 1 mundial en la construcció i comercialització de màquies trepitjaneus. Aquesta empresa alemana lidera el mercat amb una quota que s'estima entre el 65 i el 70%. Només amb la marca PistenBully l'empresa té una quota de mercat superior al 50%. A més, el 2008 va adquirir el fabricant finès de trepitjaneus Formatic, màquines que si bé inicialemnt estaven pensades per a l'esquí de fons, actualment estan pensades com un model més econòmic a les PistenBully.

Web: www.pistenbully.com/en.html
Facebook: www.facebook.com/PistenBullyWorld/

vallnord-arinsal-trepitjaneus
Trepitjaneus Pisten Bully treballant a Arinsal (Foto: Vallnord.Pal-Arinsal).

2 • Prinoth de Leitner

Prinoth Corporate se situa com la número 2 en el mercat mundial. Aquest fabricant italià radicat al Tirol del Sud forma part del grup Leitner, HTI Group, que va adquirir Prinoth a finals dels anys 90. Leitner també havia fabricat dues trepitjaneus abans de fer-se amb les Prinoth.  A més, va adquirir la fabricant de trepitjaneus canadenca Bombardier l'any 2005.

Prinoth i Leitner, abans de ser la mateixa empresa, fabricaven les seves pròpies màquines. Les actuals models Leitwolf son la evolució de les Leitner Lh500, la Prinoth Everest és l'evolució de la Prinoth Ts4, mentre que la Bison és l'evolució de les Bombardier.

Web: https://www.prinoth.com/es/

arcalis-gestionara-els-tres-restaurants-de-lestacio-desqui
Trepitjaneus Prinoth a Arcalís (Foto: Arcalís).

3 · Rizin de Ohara Corporation

Possiblement és la gran desconeguda del sector al nostre país, tot i que té una llarga tradició en el sector de màquines erugues per a la neu. Aquest fabricant japonès de vehicles per a la neu arrenca la producció d'aquest tipus de vehicles l'any 1951. Deu anys més tard iniciaven una col·laboració tècnica amb Schleuniger, fabricant suís de Ratrac. L'any 1972 Ohara es catapulta definitivament com a fabricant de trepitjaneus gràcies a ser el proveïdor oficial als Jocs Olímpics d'Hivern de Sapporo. Alguns motors són Scania. A Europa hi té un soci de referència amb llicència de fabricació, amb seu a Chamonix, que fabrica les trepitjaneus Aztec, amb el model GraphiteEvolution com a màquina estrella.

Web: www.oharacorp.co.jp/en/products/snowvehicles/

ohara-rizin-goog%20design%20award%202017

4 · Alpine 510 de CMP Dupon

Fabricant francès de trepitjaneus creació força recent. La Alpine 510, equipada amb un motor de Volvo, és el seu producte "top". Es va crear l'any 2010 i per aconseguir quota de mercat les seves trepitjaneus es van començar a vendre amb un preu un 20% per sota dels seus competidors. També fabrica maquinària per anivellar pistes de gel, les típiques que veiem en els partits d'hoquei gel en els temps de descans.

Web: https://www.cmdupon.com/
Facebook: https://www.facebook.com/cmdupon/

trepitjaneus-CM_Dupon-Alpine_510%281%29
Trepitjaneus Alpine 510 del fabricant francès CM Dupon (Foto: www.cmdupon.com)


Altres fabricants que s'han quedat pel camí

A banda de les marques relacionades unes línies més amunt, val a dir que fins no pas tants anys el mercat era més extens, però la tendència ha estat a la desaparició d'alguns fabricants o en el millor dels casos la concentració per absorció, com ara les abans esmentades Formatic i Bombardier.

Així per exemple, a banda de la desaparició de les mítiques Ratrac i Rolba, (totes dues suïsses), també havien estat al mercat fabricants com la nord-americana Logan Mavchine Company, que va deixar de funcionar el 2000. Thiokol també havia estat un fabricant de vehicles eruga per circular sobre la neu però, segons sembla, no havia arribat a fabricar màquines de trepitjat de pistes.

Continuen en actiu fabricants com els nord-americans Sno-Cat (http://sno-cat.com/), que es concentra sobretot en la construcció de vehicles eruga de transport de persones sobre la neu. Cas idèntic el de la canadenca UTV Internacional, que continua en actiu però està especialitzada en vehicles eruga de transport de persones i mercaderies sobre la neu. I finalment mereix un esment especial el fabricant italià Favero-Lorenzo (http://www.faverolorenzo.com), que s'ha especialitzat en vehicles eruga sobre la neu de petites dimensions.

Si en voleu saber més i us agrada aquest món de les trepitjaneus podeu seguir aquesta revista: http://www.snowopsmag.com/ i aquesta pàgina de facebook https://www.facebook.com/snowopsmag


Si heu detectat algun error en aquest reportatge de dades o empreses agrairem ens feu arribar les vostres aportacions a: info@diaridelaneu.cat

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny