Notícia

La glacera de La Marmolada desapareixerà en 15 anys

És la glacera més gran en extensió i gruix dels Alps dolomites

webcam,funivie,marmolada,bergfex,040920,la_marmolada
La glacera de La Marmolada desapareixerà en 15 anys. Imatge de webcam d'aquest matí des del telefèric d'accés. Autor/a: Funivie La Marmolada
El cim més alt de la muntanya de La Marmolada és la Punta Penia, de 3.343 m. Des d'aquest cim, i pel seu vessant nord, hi neix una de les glaceres més grans dels Dolomites. Es tracta de la glacera del mateix nom: La Marmolada, i segons els experts ja només li queden 15 anys de vida.


ghiacciaio-della-Marmolata-meteoweek.com
Glacera de la Marmolata (Foto: Meteoweek.com).

La glacera Marmolada, un veritable símbol d'identitat de les Dolomites, ja ha perdut en els darrers 70 anys més del 80 per cent del seu volum. S'ha passat dels 95 milions de metres cúbics del 1954 als 14 milions actuals, amb el greuge que el gruix de gel s’ha reduït des dels 50 metres que tenia a principis del segle passat a uns pocs metres que encara conserva avui. Pel que fa a l'extensió, i segons dades publicades ahir per la revista Lifegate, s'ha passat de les 500 hectàrees l'any 1888 a les 123 hectàrees del 2018.

Els glaciòlegs de la Universitat de Pàdua ho han estudiat i han admès que si es té en compte la tendència i velocitat en la  reducció del gel dels darrers deu anys (cinc hectàrees a l'any), s'espera la fosa definitiva de la glacera per l'any 2045. El dia 1 de setembre les dades de la Universitat es van fer públiques i molts mitjans ho van anunciar per les seves xarxes socials o en les seves portades. Fins i tot en els grans mitjans de comunicació italians, i és que aquesta és una notícia que, tot i no ser primícia perquè ja fa anys que se sap de la reducció i agonia de la glacera, no deixa d'impactar quan se'n recorden les xifres i velocitats de desaparició d'un símbol dels Dolomites. (Veure aquest enllaç).

A més, avisen que la tendència a la reducció dels darrers tres anys és encara més ràpida i alarmant (nou hectàrees a l’any) i de seguir a aquest ritme encara podria provocar la desaparició total de la glacera en un termini més curt. Són dades a les que hi dóna crèdit el professor Mauro Varotto, que des del 2008 coordina el grup Highlands del Comitè Científic Central del Club Alpí Italià.

La reducció de la glacera ve motivada per l’augment de les temperatures de l’escalfament global i la notícia de La Marmolada se suma a les que estiu rere estiu ens avisen que la desaparició de les glaceres és un fet global sense aturador i que s'accelera.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots