Notícia

A les portes d'un possible 'cicló mediterrani'

Pertorbació mediterrània entre dimarts i dimecres

Pertorbació mediterrània entre dimarts i dimecres
Pertorbació mediterrània entre dimarts i dimecres Autor/a: Meteocat
La predicció indica la formació d’una pertorbació entre les Illes Balears i Catalunya que podria donar lloc a precipitació intensa, vent fort i onatge alterat. Alguns meteoròlegs, però, admeten que en aquests moments hi ha un 50% de possibilitats que en les pròximes 48 hores es formi un cicló tropical mediterrani (Medicane) que afecti les Balears per després entrar amb virulència per la costa central de Catalunya.


El Servei Meteorològic de Catalunya informa que el solc que està afectant Catalunya avui dilluns es tancarà i formarà una baixa en altura, la qual tindrà reflex a nivell de superfície amb la formació d’una pertorbació de cara a dimarts al migdia. A partir d’aquest moment, els models meteorològics mostren molta dispersió. Malgrat tot, alguna de les simulacions apunta la possibilitat que dimarts a la nit s’aprofundeixi força entre les Illes Balears i el litoral català. En el cas que això succeís, es podrien donar condicions favorables per a la formació d’un petit cicló mediterrani quasi tropical. Aquest tipus de baixa es dona poc sovint, però no és pas insòlita a la Mediterrània. És una estructura amb semblances amb els ciclons tropicals tot i que amb una mida molt menor, vent no tan fort, pressió no tan baixa i curta durada.

Pel que fa a la seva possible afectació a Catalunya, amb els mapes actuals es preveu precipitació que podria ser d’intensitat forta al litoral, el prelitoral i el nord-est, sobretot durant la nit de dimarts i matinada de dimecres. A més, de manera tangencial, hi podria haver ratxes de vent fortes sobre el mar prop de la costa i onatge alterat amb onades màximes entorn dels 2,5 m al delta del Llobregat i al delta de l’Ebre.
 
Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos per intensitat de pluja i estat de la mar.

A causa de la variabilitat en la situació meteorològica, en especial amb situacions de baixes mediterrànies aïllades, caldrà seguir atentament les següents actualitzacions de la predicció.

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials: https://www.facebook.com/meteocat i https://twitter.com/meteocat.

Opinions

Més opinions


EntrevistaLes més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


41%


10%


48%

29 vots