Notícia

Retiren les lones que protegeixen la glacera de Presena

Entre gestió i manteniment els costos de 'vestir i desvestir' la glacera superen els 400.000 euros


Retiren les lones que protegeixen de la radiació solar la glacera de Presena. Els treballs per retirar el teixit geotèxtil duraran un mes. Es calcula que amb aquesta instal·lació s'han aconseguit salvar més de dos metres i mig de mantell glaciar des que es van col·locar al mes de juny.


Els treballs per treure la coberta de material geotèxtil que cobria des de juny la glacera Presena van començar aquest dimarts. La coberta va ser instal·lada per ralentitzar la fosa de gel, que en els darrers estius s'ha accelerat. Amb l'augment de les temperatures a la zona a causa del canvi climàtic, la glacera ha anat disminuint en gruix i extensió en els darrers anys. Els operaris, ajudats per màquines trepitjaneus, trigaran uns trenta dies a retirar les enormes lones que cobreixen el glaç.

Aquest any, una mica més tard del normal a causa del confinament, les lones geotèxtils es van començar a distribuir ordenadament sobre la glacera el mes de juny. Són uns treballs que també es fan, o s'han fet, en altres glaceres, com podria ser el cas de la Marmolada, i dels quals ja en vam informar al Diaridelaneu.cat l'estiu de 2015.

Treballs amb resultats positius

El projecte de cobrir la glacera de Presena amb lones va néixer el 2008 gràcies a la col·laboració amb la província autònoma de Trento, que va finançar les primeres lones experimentals. Els treballs per salvar la glacera es fan al llarg dels 12 mesos de l'any. A l'hivern, l'estació hi aporta una xarxa de 10 canons de neu que ajuden a incrementar el gruix de neu sobre la glacera. La neu produïda pels 10 innivadors utilitza aigua d'un petit llac natural situat a prop de la mateixa glacera. La producció de neu es comença a finals d'octubre i finalitza al març.

I els treballs continuen a l'estiu amb el cobriment de la glacera amb lones. La funció d'aquestes és evitar la insolació directa dels raigs solars sobre una neu que cada vegada és menys blanca i, d'aquesta manera, reduir-ne la fusió i disminució del gruix de la glacera. Que els resultats del cobriment són positius ho corroboren amb dades. Per exemple, l'albedo de la glacera actualment és de 0,43, mentre que amb les lones aconsegueixen assolir una albedo del 0,64. El reflex dels raigs solars és, doncs, major amb les lones. D'aquesta manera el sector cobert de mitjana té una absorció d'energia solar del 36% mentre que la superfície descoberta de la glacera n'ha absorbit, de mitjana, el 57% de l'energia solar.

Un cop es va comprovar, estiu rere estiu, que els resultats eren positius per a la conservació del glaç, es va començar a ampliar la superfície protegida. Així, si l'any 2014 les lones cobrien prop de 40.000 m², a l'estiu de 2019 ja es va arribar als 100.000 m².

Ara bé, el cost de mantenir viva aquesta glacera i evitar-ne la desaparició no és gens econòmic. Entre gestió i manteniment els costos superen els 400.000 euros. Un cost alt, però expliquen que des de 2008 fins a aquest 2020, han evitat que la glacera reduís el seu gruix en prop de 50 metres.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots