Notícia

L'any pluviomètric 2019-2020, un dels més plujosos

De setembre 2019 a agost de 2020 ha resultat un any de més neu al vessant sud i Prepirineu

llevantada,gloria,bosc_nevat
Imatges dels efectes de la llevantada "Glòria" a la muntanya de la Tosa, a la Cerdanya Autor/a: Diaridelaneu.cat
De setembre 2019 a agost de 2020 el superàvit de precipitació ha estat general al territori. Els totals el situen entre un dels més plujosos de les sèries.


llevantada-gloria-efectes-telesqui-masella-ist
Els efectes de la llevantada Glòria en un teleesquí de Masella el passat 26 de gener (Foto: IST).

Per tal de valorar les reserves hídriques d’un territori generalment s’utilitza l’anomenat any pluviomètric o any hidrològic, que correspon al període comprès entre l’inici de la tardor d’un any i el final de l’època estival de l’any següent. Així, l’any pluviomètric 2019-2020 abasta el període comprès entre l’1 de setembre de 2019 i el 31 d’agost de 2020.

El resultat final és que l'any 2019-2020 ha estat plujós de forma general, i molt plujós o extraordinàriament plujós en algunes zones.

La precipitació anual registrada a Catalunya ha acumulat quantitats d’entre uns 400 mm a la Ribera d’Ebre i al Segrià, i fins a poc més de 1800 mm a la zona dels Ports i punts de l’alta muntanya del Pallars. Els totals han superat els 850 mm gairebé a un 60% del territori, i en un 40% s’hi ha superat els 1000 mm.

llevantada-gloria-telecadira-la_molina-IST
Així va deixar la llevantada Glòria La Molina el passat 26 de gener (Foto: IST).

Gairebé arreu s’excedeix en més d’un 20% la precipitació mitjana climàtica anual

Tot el país ha superat els respectius valors de la mitjana climàtica del període 1961-1990, i només ho ha fet de forma molt modesta a zones de la Val d’Aran, Alt Urgell, Cerdanya, Garrotxa, Alt Empordà i Penedès on es pot parlar d’un any pluviomètric amb trets de normalitat. A una gran part del país aquesta ha quedat superada amb més d’un 20% assolint a més de la meitat del territori quantitats acumulades de precipitació que suposen entre un 130% i un 170% respecte de la mitjana. Cal destacar també que a un 15% del territori s’hi ha superat el 150%, arribant a doblar el valor de la mitjana a punts de l’àrea dels Ports.

En termes de conques hidrogràfiques, l’any pluviomètric 2019-2020 es pot considerar  com a plujós o molt plujós gairebé a totes, encara que amb molta moderació a la conca de la Garona, capçalera de la Noguera Pallaresa, i trams de la conques del Francolí, Foix, Muga i Fluvià.

L’any pluviomètric 2019-2020, d’entre el conjunt dels més plujosos

A les dues sèries climàtiques disponibles amb més de 100 anys d’història l’any pluviomètric 2019-2020 ha estat d’entre els nou més plujosos de les respectives sèries; l’Observatori Fabra, amb 859,2 mm, se situa com a 7è més plujós dels seus 107 anys de sèrie, i l’Observatori de l’Ebre amb 756,6 mm ha registrat el 9è més plujós dels seus 113 anys (a tots dos observatoris l’any més plujós va ser 1971-1972 amb 1289,2 mm i 1102,5 mm respectivament).

llevantada-gloria-bosc-esquiadors-la_molina-IST
Nens esquiant per Torrent Negre de La Molina el passat 26 de gener (Foto: IST).

Un any de més neu al vessant sud i Prepirineu

Pel que fa al mantell nival al Pirineu i Prepirineu l’any 2019-2020 no ha estat un any globalment ni dels més ni dels menys nivosos. Al vessant nord sí que ha estat un any més aviat escàs de neu, mentre que el vessant sud i al Prepirineu s’ha donat algun superàvit provocat pel temporal Glòria i depenent molt de la cota d’orientació. En general només s’ha sobrepassat el 150 cm de gruix mitjà diari en algun moment al sector oriental.

Les primeres acumulacions de neu a les zones d’alta muntanya van ser de poc gruix i es van donar al setembre en data més tardana que altres anys.

L’octubre no va presentar gaires contribucions, en canvi novembre va donar força neu al vessant nord del Pirineu. L’estació de Bonaigua (2.266 m), amb dades des de 1998, va registrar un gruix de neu mitjà de la tardor que és el 4t més alt de la seva sèrie de 21 anys.

llevantada-gloria-cable-teleesqui-masella-IST
Els efectes de la llevantada Glòria en un teleesquí de Masella el passat 26 de gener (Foto: IST).

A partir de desembre, la majoria de nevades van ser més generoses als vessants sud i oriental del Pirineu. Una llevantada important de desembre va concentrar la neu a les parts més altes del Ripollès, i amb menor mesura a l’Alt Berguedà i la Cerdanya.

La contribució de neu més destacada de l’any va ser causada entre els dies 19 i 23 de gener quan el temporal de llevant excepcional conegut amb el nom de Glòria va acumular fins a 150 cm de neu nova als cims del Pirineu oriental. Va ser al llarg d’aquest episodi que es van produir algunes nevades a d’altres sectors del país fora del Pirineu, amb una cota de neu molt variable.

A finals de març, el dia 30, es va donar la nevada més important de la temporada al sector occidental del Pirineu on havien estat minses durant tot l’hivern. Aquest episodi es va perllongar fins al 2 d’abril i també va deixar neu a cotes baixes del sud de Catalunya, sobretot a les Terres de l'Ebre i el Priorat, o a sectors de l'altiplà Central.

En alguns indrets del sector oriental del Pirineu, el 2019-2020 es pot considerar el més nivós dels anys recents, com en el cas d’Ulldeter (2.410 m) on s’ha superat el de les temporades 2017-2018 i 2016-2017.

llevantada-gloria-cables-neu-teleesqui-IST
Els efectes de la llevantada Glòria en un teleesquí de Masella el passat 26 de gener (Foto: IST).

Podeu veure l'informe complet i els gràfics de precipitació en aquest enllaç.

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny