Notícia

Què podem fer els aficionats als esports de muntanya per preservar la capa d'ozó?

El 16 de setembre és el Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó

posta_sol,masella
Els esquiadors, els primers interessats en salvaguardar la capa d'ozó que ens protegeix dels rajos ultraviolats Autor/a: Diaridelaneu.cat
Cada any pel 16 de setembre se celebra el Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó. Us expliquem 10 mesures que podem adoptar individualment per preservar aquest mantell protector que ens és vital per a la vida d'homes i plantes al planeta terra. Som-hi?


No hi ha dia de l'any que no estigui dedicat a alguna causa i el 16 de setembre no és una excepció. Aquest és el dia que se celebra el Dia Internacional de la Preservació de la Capa d'Ozó. En aquesta data de l'any 1987 es va signar el Protocol de Mont-real, amb relació a les substàncies que fan minvar aquest mantell protector. Gràcies a aquest protocol la capa d'ozó es comença a recuperar, tot i que encara de forma massa lenta.

Cal recordar que l'ozó és un gas que forma una capa de l'estratosfera que evita el pas dels rajos ultraviolats d'alta freqüència, a la vegada que deixa passar les radiacions ultraviolades d'ona llarga. Aquests últims rajos són necessaris per mantenir la vida tal com la coneixem al planeta terra. Del bon estat d'aquesta capa en depenen les funcions vitals de les plantes i la nostra salut.

Tot i que en els darrers anys s'han adoptat moltes mesures que permeten protegir i salvaguardar aquesta capa, el cert és que les amenaces continuen. Per tant, és necessari continuar adaptant mesures en l'àmbit individual destinades a mantenir la capa de l'ozó. I sí, no en tenim cap dubte, els lectors d'aquest diari podem fer coses per ajudar-hi.

Algunes de les activitats que fem a la muntanya o a la neu contribueixen a deteriorar la capa d'ozó i a incrementar l'efecte d'hivernacle. Els nostres desplaçaments en vehicle i determinades actituts a les quals no hi parem atenció deterioren directament la capa d'ozó.

Per aquests motius i perquè avui és el dia dedicat a la preservació de la capa d'ozó, us donem uns consells que, com a practicants dels esports de muntanya, podem adoptar en el nostre dia a dia o en la nostra sortida de cap de setmana.

skimo-esqui-de-muntanya-la-tosa-1
Res d'heliesquí. Si vols sortir de pistes per fer cims solitaris i lliscar pendents verges avall, tocar posar-se pells de foca i amunt (Foto: IST).

1 • Pugem a la muntanya en transport públic

Una bona solució és deixar sempre que sigui possible el cotxe de motor de combustió a casa. Pot semblar contradictori i fins i tot curiós, però les emissions d'òxids de nitrogen (NOx) poden generar un tipus d'ozó troposfèric que en aquest cas és perjudicial. És el que es coneix com a gasos precursors de l'ozó.

Aquest ozó troposfèric generat per l'acció humana resulta contaminant i perjudicial a nivell de terra. Així doncs, intentem pujar a la muntanya amb transport públic. Si és amb tren, encara millor. En aquest sentit és una bona opció la línia Rodalies 3, que ens permet desplaçar-nos, des de l'àrea metropolitana i comarques com el Vallès occidental o la Plana de Vic, fins al Pirineu. Paratges d'alta muntanya com la Vall de Núria o La Molina són accessibles d'una manera força còmoda i més sostenible que no pas fent-ho en vehicle privat. I per descomptat, anem-nos oblidant de pràctiques com l'heliesquí, que a més de contaminar també genera estrés als animals que viuen a l'alta muntanya. Si és el cas i necessari, pujarem foquejant, mirant de no fer soroll per no molestar els animals que viuen al bosc.

L'ozó troposfèric és un contaminant que es forma en l'atmosfera per la presència de radiació solar en combinació d'altres contaminants denominats precursors emesos pel trànsit rodat, les grans centrals termoelèctriques i determinades activitats industrials. Es tracta d'un contaminant secundari que, per la seva particular naturalesa es genera en mesos especialment de calor i en zones influenciades per la contaminació urbana i industrial.

cremallera-vall-de-nuria-hivern.

A la muntanya, sempre que es pugui en transport públic (Foto: VdN).

2 · Fem muntanya a prop de casa

I si no tenim bones combinacions per pujar a la muntanya en transport públic? Doncs mireu, per fer muntanya, gaudir dels paisatges i l'aire fresc, no ens cal fer massa quilòmetres. Per sort el nostre país és relativament petit i sobretot molt variat quant a geografia. Podem gaudir de la natura a prop de casa i sovint tenim paratges de muntanya més a prop del que ens pensem.

Si prenem un plànol i l'observem amb una mica de detall veurem que, més a prop del que imaginem, podem gaudir de la neu o la muntanya. Si visitem les muntanyes del nostre entorn més proper podrem reduir la petjada de carboni del nostre desplaçament. I per descomptat, sempre que sigui possible compartirem vehicle.

3 · Menjar sa i sense embolcalls

La nostra alimentació que sigui d'aliments naturals i poc processats. Evitar o frenar l'ús indiscriminat d'empaquetatges de plàstic, paper o cartó d'un sol ús. Si puges a la muntanya i esmorzes o dines en pla pic-nic, res de paper d'alumini ni film protector. Sempre que puguis fes ús de carmanyola i embolica l'entrepà amb paper. I un cop usat el paper no oblidi's de reciclar-lo correctament.

4 • Productes locals o de quilòmetre 0

Quan compri's al teu supermercat o botiga de confiança procura comprar productes locals. Com més distància hagin de viatjar el teu menjar i altres productes, més òxid nitrós produiran els motors que els transportin. Si dines o esmorzes de restaurant, degusta plats locals i així beneficiaràs el productor local. A la muntanya, demana producte de temporada, plats de caça sostenible i guisats tradicionals.

truites%20de%20riu-setcases-IST
Un producte local sempre serà millor que l'importat que haurà estat transportat i per tan haurà generat òxids de nitrogen. Si vas a la muntanya, demana plats de muntanya! (Foto: IST).


5 · Planta un arbre

Si mai has plantat un arbre, fes-ho avui. Especialment en el context actual, de desforestació de la selves tropicals, per una banda, i els grans incendis forestals arreu del planeta, per l'altra, fan més necessari que mai que contribuïm en el nostre entorn per així generar més oxigen per al planeta. Si vius en una ciutat i aquest gest es fa difícil cap problema: planta un arbust a la terrasseta que tinguis a casa. En la teva propera visita a la muntanya ja faràs l'acció de plantar un arbre. Això sí, assegura't que és autòcton i adaptat a la climatologia de la zona. Els petits gestos d'avui seran poderosos per al dia de demà.

6 · Roba esportiva sostenible i ecològica

Sempre que puguis demana a la teva botiga de confiança que vols equipar-te amb roba tècnica fabricada amb tèxtils i fibres naturals pel davant de les sintètiques. Sí, això és possible, hi ha roba tècnica de qualitat transpirable i impermeable. Per al tractament exterior impermeable (DWR) es fan servir impermeabilitzants exteriors fets amb parafina i cera d'abelles. Aviat escriurem un article sobre aquesta qüestió. Estigues atent!

base-layers-helly-hansen
Roba tècnica com a primer capa i de llana merina de Helly Hansen (Foto: Helly Hansen).

7 • Desodorants en barra

És cert que els desodorants en esprai ja no contenen CFC (clorofluorocarboni) però, malauradament, per ser en forma d'esprai generen el que s'anomenen compostos orgànics volàtils (COV). Són molècules que contribueixen a la formació d'ozó baix o troposfèric, el que hem explicat en el punt 1. Millor que fem servir, doncs, el desodorant de bola o en barra.

8 · Ús d'energies netes a casa

Si una estació d'esquí com La Molina fa ús d'energia elèctrica d'origen renovable, perquè no fer-ho nosaltres individualment a casa? Per aquest motiu procurarem contractar proveïdors d'energies netes i renovables, tant en la nostra primera residència com, si és el cas, en la segona. Hi ha fonts d'energia que, com el carbó, produeixen precursors de l'ozó troposfèric.

tuit-la-molina
El tuit d'avui a La Molina celebrant Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó

9 · Aparells elèctrics eficients

A casa sempre ens convindrà realitzar un bon manteniment de congelador per evitar fuites de gas refrigerant i un cop finalitzada la seva vida útil, portar-los a un punt de reciclatge. Si marxem, sempre serà desendollar la televisió que no pas deixar-la en Stand By .
 

10 · Compartim-ho!

I finalment, si hi estàs d'acord, comparteix aquests senzills consells perquè tots col·laborem en la preservació de la capa d'ozó. 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny