Notícia

Quan arribaran les primeres nevades importants de la temporada?

Primeres previsions estacionals per a la tardor: octubre i novembre secs i més aviat càlids però un bon desembre

formigueres,llevantada,gloria
Quin temps ens espera al Pirineu per al darrer trimestre de l'any? Autor/a: Formigueres
Comencen a publicar-se les primeres previsions estacionals per a la tardor. Avui ens fixem en la que fa la cadena de televisió francesa especialitzada en meteorologia: La Chaine Météo. En resum, ens avança un octubre i novembre secs i amb temperatures més altes per l'època de l'any, i per contra un bon desembre que arribaria amb temperatures normalitzades i amb precipitacions generoses, potser un 20% per sobre la mitjana.


previsio-la_chaine_meteo-desembre2020
Régis Crépet, responsable de la previsió que resumim en aquest article. Plànol de previsió de precipitacions per a desembre de 2020 (Captura de pantalla).

Com ja ve sent habitual al llarg del mes de setembre de cada any, apareixen publicades les primeres previsions estacionals per a la tardor. Ens fixem en el que expliquen a la cadena de televisió especialitzada en meteorologia La ChaineMèteo, que si bé està especialitzada en la geografia francesa, el seu capítol d'atenció al Pirineu ens va molt bé per saber una mica més amb quines previsions ens trobarem al Pirineu català. Som-hi!

L'avanç de la ChaineMèteo és vàlida per a la tardor i principis d'hivern, és a dir, per als mesos d'octubre, novembre i desembre. Molt en resum ens anuncia una tardor més aviat seca i temperatures normals o lleugerament superiors per a aquesta època de l'any. Però en canvi l'entrada a l'hivern és força positiva.

La previsió es va fer el 12 de setembre i per a finals de setembre ja insinuava una situació general que, per als Pirineus més Atlàntics, les previsions serien que les altes pressions tendirien a evitar el pas normal de les clàssiques pertorbacions oceàniques en recorregut de sud-oest a nord. Per al vessant mediterrani del Pirineu explica que no hi ha cap senyal especialment clar sobre grans episodis de pluja durant setembre.

Previsió estacional octubre

Amb les habituals cauteles que s'han de fer per a una previsió en una data llunyana, els models basats en dades demostren que l'octubre seria força plàcid i sec, marcat encara com al setembre per la influència de les altes pressions a l'oceà atlàntic nord. Per tant, el dèficit de precipitacions serà importnat a l'oest dels Pirineus. Amb un flux de corrents sovint orientats cap al nord o al nord-est, les temperatures serien les habituals per a l'època, només amb risc de gelades primerenques al Pirineu a les nits més clares.

El temps serà més aviat sec durant aquest mes al vessant Mediterrani del Pirineu. No es descarten les habituals llevantades o gregalades, però no es veuen amb prou força per a l'octubre. Caldrà esperar.

Previsió estacional novembre

Poques concrecions per al novembre. Continuarà la tendència seca i suau del mes d'octubre però hi haurà més bones previsions de precipitació per als Pirineus Orientals. Les temperatures de novembre serien superiors a la mitjana.

Previsió estacional desembre

Serà el mes dels canvis cap a la normalització de precipitacions i temperatures després de setmanes anòmales. La tendència dominant seria un clima molt mogut, per fi amb l'arribada de les clàssiques pertorbacions des de l'oceà Atlàntic entrant per l'oest de la península Ibèrica i pujant cap a les illes britàniques. Veurem amb quina força entren cap al Pirineu més occidental i central.

Normalització de les temperatures i nevades més generoses en cotes mitjanes i altes. Bones previsions per al vessant mediterrani del Pirineu. Possibles llevantades o gregalades? Així ho deixen entreveure els plànols que presenta el meteoròleg de la cadena especialitzada en previsions.

Avís de fiabilitat

Com sempre, però, La ChaineMèteo ens adverteix que són previsions estacionals i de fiabilitat baixa a mesura que s'avança en el calendari. El meteoròleg explica que la fiabilitat és molt relativa, com tots els models a mesura que s'allunyen els dies de la data en què s'ha fet la previsió. Cal tenir clar, doncs, que són models que intenten predir quina serà la tendència en temperatures i en precipitacions.

En qualsevol cas us recomanem veure l'informe complet en aquest enllaç de La ChaîneMétéo. És en francès però no us costarà entendre la previsió que hi fa, ben documentada gràficament i que per descomptat inclou més matisos que els que hem inclòs i resumit en aquest article.

sintesi-la_chaine_meteo
Régis Crépet mostra el gràfic síntesi del que seran els mesos d'octubre, novembre i desembre, però tenint presents que estan més pensats per França que no pas la península Ibèrica. (Captura de pantalla).

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny