Notícia

Vall de Núria, el paradís sense cotxes

Cada 22 de setembre se celebra el dia mundial sense cotxes

vall_de_nuria,esqui_de_muntanya,forapistes,esquiador,skimo
Gaudint de la muntanya molt llun del cotxes és possible a Vall de Núria Autor/a: Vall de Núria
La Vall de Núria és l'única estació de casa nostra que ens permet viure, i fer muntanya, sense cotxes. Per arribar-hi cal fer-ho amb el cremallera, acabat de construir l'any 1931. Avui 22 de setembre, dia mundial sense cotxes, és un bon dia per recordar-ho.


/vall-de-nuria-cremallera-hivern-foto-oriol-molas
Cremallera arribant a Vall de Núria (Foto: OML).

El 22 de setembre se celebra el Dia Mundial Sense Cotxe, una data que vol motivar una consciència més ecològica als ciutadans de tot el món. I és que si bé tots sabem que tenir un cotxe ens facilita molt la vida, també és cert que els vehicles de motor fan pujar la nostra petjada de carboni i provoquen que el forat de la capa d'ozó, del que en vam publicar un article fa uns pocs dies, no s'acabi de reduir.

Aquesta va ser la principal raó per la qual es va impulsar l'octubre de 1994 que algunes ciutats del món celebressin el Dia sense Cotxe. Les pioneres van ser Reykjavík (Islàndia), La Rochelle (França) i Bath (Regne Unit). I aquesta tendència s'ha anat estenent.

Els qui ens agrada la muntanya i la natura valorem accions com aquestes i som molts el qui seguim amb aquest exemple de deixar el cotxe al agaratge en dies com avui, 22 de setembre. Ara bé, potser molts no saben que hi ha una estació de muntanya del nostre país en la qual els cotxes hi llueixen tots els dies de l’any per la seva absència. Sí, així és la Vall de Núria, un paradís sense cotxes.

vall-de-nuria-nevada
Vall de Núria ben nevada (Foto: VdN).

Vall de Núria, estació de muntanya sense cotxes

Avui, doncs, és un bon dia per tenir ben present que a Vall de Núria no hi ha cotxes i que això es deu al fet que per arribar-hi cal fer-ho amb el cremallera. Cal recordar que la construcció del cremallera es va iniciar l'any 1928 i no va finalitzar fins al 1931. A partir d'aquell moment Núria es va anar consolidant com una estació d'esports de muntanya i d'hivern. Una tradició que s'havia iniciat uns anys abans, el 1909, quan hi van arribar els primers esquís o quan el 1912 s'hi va celebrar el Primer Campionat Internacional d'Esports d'Hivern a Ribes de Freser, la Molina i Puigcerdà. S'hi havia d'arribar a peu pel camí vell.

web-Vall-Nuria_02L-Roisin
Esquiadors a la Vall de Núria a finals dels anys vint. (Copyright / Autor: Lucien Roisin / Arxiu Turiski).


Ara bé, també és cert que els intents per fer arribar una carretera havien estat un objectiu només uns anys abans. De la carretera fins a Núria se'n va començar a parlar l'any 1917. Per sort, els intents van quedar en això, en intents de bones intencions però que haurien deixat la Vall de Núria sense la màgia que encara avui conserva. En qualsevol cas, avui Vall de Núria ens demostra que viure i practicar el lleure a la muntanya amb normalitat, sense cotxes sorollosos i contaminants, és possible.

vall-de-nuria-esquiador-santuari-la-pala-oml
Esquiant lluny dels cotxes (Foto: OML).

Reduir l'ús del cotxe, una tendència que va a més

Núria i la seva història a banda, també és just recordar que, en general, totes les estacions de muntanya van establint mesures per evitar tant com puguem l'ús del cotxe per pujar a esquiar. El transport públic, sigui en tren o amb bus col·lectiu, és una opció que s'ha anat estenent a tot el llarg i ample del Pirineu.

Una altra de les mesures que ens han ajudat, no a deixar el cotxe a casa però si a no haver de pujar amb ell fins a l'alta muntanya, són les estacions amb telecabina d'accés a pistes per sota la línia de neu. n remuntadors que, a la pràctica, no donen accés a cap pista esquiable, només tenen la funció de fer pujar i baixar els esquiadors i visitants fins al veritable peu de pistes.

Són instal·lacions que permeten reduir la petjada de carboni dels seus clients, els quals aparquen el vehicle uns quants quilòmetres abans d'arribar a pistes i, a més, garanteixen un accés còmode. Qui vol posar cadenes quan acabes esquiar?. És el cas d'estacions com Panticosa, Pal i el Funicamp, al vessant sud del Pirineu, o Bagneres de Luchon, Ax3Domaines, Peyragudes o SaintLary al vessant nord.

Per tots aquests motius, avui, dia mundial Dia Sense Cotxe us convidem a deixar-lo a casa i a pensar que es pot viure i anar a gaudir de la muntanya i a esquiar sense cotxes i que per això no cal a anar a Suïssa i els seus pobles idíl·lics de muntanya de Zermatt, Saas-Fee, Mürren i Wengen. A casa nostra també hi tenim la bucòlica Vall de Núria.

Avui és un bon dia perquè tots els esquiadors i practicants d'esports de muntanya recordem els paisatges de la Vall de Núria i el seu cremallera.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny