Notícia

Hola hivern! Nevades de fins a 25 cm per aquest cap de setmana

Divendres la nevada s'iniciarà en cotes de 2000 metres i arribarà fins als 1300 a la vesprada

skipass
Plànol de gruixos de neu previstos per al Pirineu oriental i central segons model Skipass Autor/a: Skipass
La predicció indica que, després del pas d’un front la tarda de dijous, hi haurà una entrada marcada de vent del nord a tots els nivells que donarà lloc a un descens notable de la temperatura. També portarà precipitació abundant al Pirineu, que podrà deixar neu abundant a les cotes primer força altes altes però baixant fins als 1.300.


El Servei Meteorològic de Catalunya informa que dijous creuarà un sistema frontal, amb nuvolositat abundant arreu i precipitació sobretot al nord i l’oest del país. Aquest front obrirà les portes a una massa d’aire que donarà lloc a un descens notable de la temperatura i precipitació abundant al Pirineu, sobretot al vessant nord. La massa d’aire vindrà advectada per vent del nord i nord-oest, que arribarà a bufar amb cops molt forts (més de 70 km/h).

El reforçament del vent es començarà a notar divendres al matí, i durant la tarda i el matí de dissabte podrà donar lloc a ratxes molt fortes a les cotes més altes del Pirineu, Ponent, el litoral i el prelitoral sud i central, i l’Alt Empordà. Conseqüentment, la situació marítima s’alterarà a la costa Brava.

L’entrada de nord provocarà un davallada notable de la temperatura, arribant a valors per sota del que és habitual per l’època de l’any. Agafant com a referència la temperatura a uns 1500 metres d’altitud (850 hPa), entre dijous i dissabte hi haurà un descens acusat: a la vertical de Barcelona es passarà d’uns 14 ºC a gairebé 6ºC. L’evolució de la temperatura a 850 hPa és un bon indicador del comportament d’aquesta mateixa variable en superfície, però no hi ha una correlació directa entre elles, ja que també depèn d’altres factors meteorològics com el vent o l’estat del cel.

Aquesta davallada de la temperatura anirà lligada al clar descens de la cota de neu, que passarà dels 2000 metres la matinada de divendres als 1700 al migdia, i fins als 1300 al final de la jornada, quan assolirà el seu mínim.

Pel que fa a la precipitació, dijous se n’espera de feble i dispersa a punts de la meitat oest, i d’aïllada i puntualment moderada al litoral i prelitoral central. Divendres, en canvi, la precipitació més important es restringirà al Pirineu Occidental, en especial al seu vessant nord, on s’hi mantindrà fins diumenge. En aquesta zona, al llarg de l’episodi la quantitat de precipitació acumulada podrà ser molt abundant (més de 50 mm de pluja), que per sobre dels 2000 metres, es podria traduir en gruixos propers als 30 cm de neu.

La combinació del fort vent, la precipitació en forma de neu i el descens de la temperatura, farà difícils les condicions a alta muntanya, on a més s’hi produirà el fenomen del torb. Per informació més detallada podeu consultar la pàgina web de Meteomuntanya.

Amb aquesta situació el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per vent.
Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que aquesta situació remetrà a partir de dilluns.
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

Plànol de gruixos de neu d'Skipass

El plànol de gruixos de neu que hem publicat a l'encapçalament de l'article s'ha obtingut via l'aplicació de precipitació de neu usada per Skipass. Podeu consultar la previsió d'aquest model, que és d'actualització constant, fent ús de la seva aplicació. El localitzareu dins el web, a l'apartat de meteorologia, que permet consultar dia a dia la previsió de precipitacions zonificades i l'acumulació de neu, tant senzill com fent ús del ratolí sobre el calendari que se situa sota el plànol de previsió meteorològica.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny