Notícia

5 mesures curioses per garantir l'esquí malgrat la Covid-19

La més radical: possible confinament de tot Andorra a deu dies de l'inici de la temporada

La_Molina,telecadira,llevantada,gloria,cap_comella
Els remuntadors a màxima velocitat s'intueix com una de les mesures que veurem aquesta temporada Autor/a: Diaridelaneu.cat
Les estacions d'esquí van anunciant quines són les mesures adoptades per obrir instal·lacions i pistes de cara a una temporada que ja és a la cantonada. Expliquen com ho faran per adaptar-se a la realitat que provoca la pandèmia de la Covid-19 i algunes són ben curioses...


Totes les activitats econòmiques s'estan adaptant a la realitat que suposa l'actual context de pandèmia. Des de l'aixecament del confinament més estricte, en el ja llunyà mes de juny, els sectors de la indústria, l'hostaleria, el transport o les activitats turístiques, entre tantes altres, han acabat establint uns protocols sanitaris i socials que permeten mantenir el dia a dia de la manera més normalitzada possible. Els esports d'hivern, i tota l'activitat econòmica que hi ha al seu entorn, no en són una excepció. Algunes mesures, però, són certament curioses.

Aquestes són algunes de les mesures que s'estan adoptant a l'hemisferi sud (Xile i Nova Zelanda), o que s'adoptaran (Alps i Pirineus), per fer possible una temporada de neu el més normal possible en un entorn que es preveu que continuï sent força excepcional.

1 • Esquiar només entre setmana

Aquesta és una de les condicions que van posar les autoritats sanitàries i governamentals xilenes per permetre l'obertura de les estacions. La temporada a Xile ha estat molt complicada per fer-la viable per aquesta condició, però l'experiència individual dels esquiadors sembla que ha estat molt bona.

Les estacions han tancat els caps de setmana i han obert en dies laborables, una obertura intermitent que evitava les 'endèmiques' aglomeracions de milers d'esquiadors, turistes tira boles que cap de setmana rere cap de setmana, i temporada rere temporada, massifiquen les estacions d'esquí de la rodalia de la capital xilena.

Perquè, de fet, a qui no li agrada lliscar a velocitat clavant cantell i sabent que no hi ha risc de col·lisió amb altres esquiadors?

La_Parva-carving-Matias_Donoso
Carvejant a gust i en solitari per La Parva aquest passat mes de juliol (Foto: Matías Donoso).

2 • Remuntadors a màxima velocitat

Ja ho van anunciar a principis del mes passat a la italiana Alta Badia, la qual ja ha presentat el seu pla de seguretat sanitària de cara a la nova campanya. En qüestió dels telecabines, com a habitacles tancats que són, es proposa que funcionin amb la capacitat d'ocupació que permeti el protocol comú (grups bombolla podran emplenar la cabina) i que la velocitat sigui la màxima que permeti el remuntador.

La mesura permetrà reduir el temps que passa l'esquiador en un entorn tancat, mesura especialment pensada pels qui van per separat, que no formen part de cap grup bombolla i que, sense omplir del tot la cabina, hauran de compartir trajecte amb altres esquiadors.

La_Molina-telecadira-llevantada-gloria-cap_comella-IST
Veurem els remuntadors a la màxima velocitat possible?

3 · Dinar de carmanyola al teu cotxe

Encara no ha acabat la temporada d'esports d'hivern 2020 a Nova Zelanda i el cert és que les condicions de neu i fred han estat globalment bones. Entre les mesures adoptades a les estacions d'esquí neozelandeses hi havia les clàssiques, com ara el distanciament entre clients a un mínim de 2 metres, anar amb la cara tapada, esquiar entre setmana o la pujada pels telecadires deixant lliure un seient entre els usuaris.

Però la mesura més curiosa que no era d'obligat compliment però si recomanada, era la de fer ús del vehicle com a "camp base d'operacions" i evitar la visita a les cafeteries. Als qui els disgustava això de perdre el "glamur" de dinar a la terrassa-solàrium de moda del peu de pistes, se'ls recordava, amb simpatia i certa ironia, que sempre s'havia fet així abans de la popularització dels restaurants a les estacions.

mt_hutt-aparcament-dinar-entrepa
Enguany a les estacions de Nova Zelanda s'han vist com mai abans les carmanyoles i els entrepans fets a casa (Foto: facebook.com/mthutt/).

4 • Toc de queda a les 10 de la nit

Aquesta mesura és la que s'aplicarà a les destinacions turístiques d'hivern d'Àustria. Tot just fa uns dies que s'ha anunciat i per tant queda per veure quines conseqüències tindrà en el popular après-ski de segell austríac.

El cas és que les autoritats austríaques no volen veure aglomeracions a partir de les 5 de la tarda ni que es puguin repetir les imatges de festes desenfrenades i massificades que en els darrers anys han donat identitat als peus de pistes d'Àustria. Per evitar temptacions o que es puguin improvisar festes, a les 10 de la nit tot tancat.

Ischgl-nocturna
Panoràmica d'arxiu d'Ischgl a la vesprada. A les 10 de la nit haurà d'estar tot tancat per evitar festes i aglomeracions (Foto: facebook.com/ischgl.paznaun).

5 • Confinament de tot Andorra a deu dies de l'inici de la temporada

Sense cap mena de dubte seria la mesura més radical si s'arriba a aplicar tal com han anunciat alguns mitjans de comunicació del "país dels Pirineus". Segons sembla, el Govern andorrà preveu un pla de xoc que consistiria en un confinament de deu dies de tot el país abans de l'inici de la temporada d'esquí.

Així ho va avançar el digital Poble Andorrà i se n'han fet ressò altres mitjans, els quals expliquen que es faria un "confinament global quirúrgic" de deu dies abans de l'inici de la temporada. L'objectiu seria fer una neteja global de la presència del virus i així començar la temporada d'hivern com un destí de neu i esquí ben net.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny