Notícia

Mor el fundador de Masella, Josep Maria Bosch Aymerich

Autor/a: Masella
L'empresariJosepMaríaBoschAymerich, arquitectei enginyer, va morirahirals97anys.Nascuta Gironael 1917,BoschAymerichva ser el fundadordel grup immobiliariLevittBoschAymerich,cofundadorel 1967de l'estaciód'esquí delaMasella,ide negocisimmobiliarisihotelersa Catalunyai Balears. Fill d'un advocat dedicat a la indústria minera i d'una pubilla de Castelló d'Empúries, va haver de passar la infància sota el signe de la ruïna econòmica de la família i una adolescència truncada per la guerra civil en la qual van morir assassinats el pare i un germà.

Fundadoripresident d'honorde l'Institut d'EstudisNord-americansde Barcelona,BoschAymerichva serel primer català i espanyol engraduar-se al MassachusettsInstituteofTechnology, als anyscinquanta,ien la seva trajectòriadestacatambé el fet que,sent el directortècnicindustrial de la ZonaFranca, va incidiren la decisió d'ubicar laprimera fàbricade Seat aBarcelona.Al capdavantdel seuconglomeratd'empresesfins a l'últimmoment,BoschAymerichva crearel 1996una fundacióprivadaamb el seu nom i a
ctualment és el president del Consell d'administració de la societat anònima que gestiona i administra Masella.

Josep Maria Bosch Aymerich va rebre el 2013 la Creu de Sant Jordi. Malgrat tot el cofundador de Masella era un empresari poc conegut i reconegut a Catalunya. Tot i la seva avançada edat continuava sent un home vital i ple de projectes, i molt atent a l'actualitat política del país. En una entrevista al programa (S)avis de TV3, l'octubre de 2014, ell mateix va definir-se com a persona més creadora i treballadora que no pas gestor, però sobretot va admetre ser un empresari il·lusionat amb tot allò que feia. L'any 2001, l'Ajuntament d'Alp va posar el seu nom al carrer que hi ha al peu de pistes de l'estació.

Una mica d'història sobre Masella

Masella va ser fundada la temporada1967-1968perJosepMariaBosch iAymerichqui, després d'una visita a la zona on actualment hi ha l'estació, va decidir liderar conjuntament amb l'Ajuntament d'Alp i un grup d'accionistes, la instal·lació de l'estació d'esquí als boscos de la falda de la Tosa.  Actualment és una de les poques estacions d'esquí econòmicament viables al Pirineu i continua sent propietat de la fundació i grup que porta el nom de Fundació Bosch Aymerich.

La Fundació com a garantia de continuïtat de Masella

L'empresari ha mort sense hereus, per la qual cosa s'espera que el seu llegat vagi a la fundació privada que va impulsar amb la seva dona, Maria Rosa Escarpenter Fargas, morta el juliol de 2011. L'objectiu de l'esmentada fundació és, segons els seus estatuts, la creació, foment i desenvolupament d'activitats d'interès general, relacionades amb el món de les arts, la cultura, les ciències, l'esport, la salut i específicament l'arquitectura i l'urbanisme, dins del territori de Catalunya, amb preferència Barcelona i Girona. Els objectius són, doncs, els que garanteixen la continuïtat i futur de l'estació d'esquí i val a dir que la política en aquesta ha estat sempre la reinversió en la millora de les instal·lacions dels beneficis que s'han obtingut al llarg dels més de 40 anys d'història.

Cronologia de Masella

 

1967 - Inauguració del telecadira del Pla de Masella i el teleesquí del Pla de Masella, els dos primers remuntadors de l’estació.

1970 - Adquisició de la primera màquina trepitjaneus de l’estació. A partir d’aleshores sempre ha estat prioritari pentinar la neu a diari per oferir les pistes amb les millors condicions possibles.

1971 - Inauguració del telecadira de Cap del Bosc i del teleesquí de La Tosa, que va permetre que s’arribés al cim de l’estació, a la cota 2.535 m.

1972 - Inauguració del Telecadira de Coma Oriola, que representa l’obertura del nou sector de Coma Oriola.

1994 -  Instal·lació dels primers canons de neu produïda. Des d’aleshores ençà cada temporada s’ha invertit amb la millora de la xarxa de neu, cada vegada amb major capacitat de fabricar neu amb menor consum d’energia.

1995 - Inauguració del telecadira Masella Jet, el primer remuntador desembragable de Masella.

1998 - Inauguració del telecadira desembragable de 6 places Jumbo Tosa.

2004 - Inauguració del telecadira desembragable de sis places TGV Masella que dóna accés a la Pleta.

2009 - Inauguració del nou sector de La Pia, amb més pistes i el Tsd. La Pia Express, un telecadira desembragable de 6 places.

2013 - Inauguració de la il·luminació nocturna en 10 km de pistes

2014 - Intal·lació de neu produïda a la pista Coms de Das (sector ponent de Masella) i al sector més oriental de La Pia (pistes Excursió i Rovellons)

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny