Notícia

Tercera nevada de la tardor: ideal per refredar el terreny i l'aigua dels llacs

Bons senyals per a una temporada que podria estar a 3 setmanes de començar

espot,webcam
Vista general d'Espot aquest matí Autor/a: Webcam
La tardor de 2020 està sent especialment productiva amb bolets al Pirineu i una dita popular diu així: "Tardor de rovellons, neu fins als coll...". El cert és que les pluges i nevades recents han carregat els boscos d'humitat i això és positiu per diversos motius. A les estacions d'esquí la neu que ha precipitat aquesta tardor fa que el sòl es refredi més i que l'aigua dels llacs arribi a la temporada de neu amb temperatures molt baixes. I això és bo per a la producció de neu.


niu_aliga-webcam-121020Webcam del Niu de l'Àliga aquest matí (Webcam).

L'entrada a la tardor de 2020 serà recordada per les nevades que han anat succeint setmana rere setmana. Des de l'entrada a l'estació el 21 de setembre s'han sumat tres nevades, curiosament totes en cap de setmana o dies propers. No són nevades importants, i quan arribi el dia de començar a obrir pistes potser ja no en queda rastre d'aquestes tres nevades a les estacions d'esquí. La nevada d'aquest darrer cap de setmana de la Pilarica amb prou feina haurà deixat entre 10 i 15 cm en el millors dels casos al Pirineu occidental, i força menys a l'oriental, com bé ens mostren les captures webcam que us mostrem aquí. Ara bé, la seva funció haurà estat molt positiva per a la temporada que és a setmanes de començar.

Alguns de vosaltres, però, us preguntareu quina incidència pot tenir això, si tenim present que encara falten un mínim de tres setmanes per al seu inici? Doncs us ho expliquem.

webcam-font_romeu_121020
Webcam de Font Romeu aquest matí, al sector del Roc de la Calme (Webcam).

Aqüífers renovats

La neu que precipita aquests dies, amb sort, ja serà permanent per a l'hivern en cotes per sobre els 2.700 o 2.900 metres. Per sota aquesta cota es fon, es filtra i ajuda a recarregar els aqüífers de les muntanyes. Garanteix aigua als torrents, rierols i fonts, aigua que tard o d'hora acabarà, en part, als llacs destinats a fer neu produïda.

Aigua neta i freda per produir neu

Ens trobem a la tardor, hi ha menys evaporació i, a l'alta muntanya l'aire cada vegada és més net de partícules en suspensió. L'aigua dels llacs es renova i esdevé més neta i transparent que la que hi arriba, posem per cas, en una tempesta d'estiu. En conseqüència serà més neta d'impureses i la "matèria primera" per produir neu serà més freda. Com més baixa sigui la temperatura de l'aigua embassada als llacs i més freda arribi l'aigua a l'hivern, més i millor eficiència la producció de neu.

webcam-xemeneia-vallter-121020
Vallter 2000 aquest matí (webcam).

La humitat reté el fred

I finalment aquest és el tercer avantatge d'haver passat una "tardor nivosa". Que el sòl de les estacions d'esquí arribi al primer dia de la temporada amb humitat i fred acabarà repercutint en una superfície ideal per acollir el primer mantell de neu. Quan baixin les temperatures el sòl humit serà més receptiu a formar una primera capa de gel i neu. La humitat reté millor el fred.

Així doncs, allò d'aquella dita que diu que "Tardor de rovellons, neu fins als coll..." potser sí que hi tingui molt a veure amb que, com a mínim, la temporada de neu podria començar d'hora i en bones condicions. La dita popular i la tecnologia ens fan pensar que així serà: pel que pugui ser, aneu portant els esquís a fer soles i cantells.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny