Notícia

Nou capítol de la massificació a la muntanya: torn pels boletaires

Després d'un estiu amb milers d'excursionistes als cims Pirineu, ara el problema s'ha traslladat als boscos

bolets,rovellons
La tardor de 2020 està sent excepcional en la collita de bolets al Pirineu Autor/a: Diaridelaneu.cat
Front comú dels alcaldes del Berguedà per lluitar contra la massificació dels boscos durant la temporada de bolets. Ahir a la tarda tenien previst reunir-se per buscar solucions conjuntes. El turisme de muntanya arrenca de nou a la tardor amb la campanya de bolets.


El Berguedà ha dit prou a la massificació dels boscos. Els veïns estan farts de comportaments incívics, especialment ara, durant la temporada boletaire. Per això, els alcaldes han decidit fer un pas endavant i, aquesta tarda, tenen previst reunir-se per via telemàtica i de manera extraordinària per tal de buscar solucions conjuntes. Sobre la taula, hi ha diverses mesures com, per exemple, establir ordenances específiques i regular l'accés motoritzat a determinades zones. Així ho ha explicat a l'ACN, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, qui ha assegurat que, el que més preocupa, són comportaments incívics com vehicles mal estacionats o acumulació de deixalles als boscos.

Des del desconfinament, el Berguedà s'ha tornat una de les principals destinacions turístiques del país. Primer amb el turisme de muntanya, i ara, amb la campanya de bolets. Els municipis de l'alt Berguedà, al voltant del Parc Natural del Cadí Moixeró, són els que reben més visitants, tot i que, segons Lara, altres localitats com l'Espunyola, Puig-Reig i Gironella, al sud de la comarca, també han rebut l'arribada massiva de turistes. Això ha comportat problemes com la massificació dels boscos, que preocupa els alcaldes de la zona.

Per tractar aquesta qüestió, ahir tarda hi havia convocada una reunió extraordinària de tots els alcaldes de la comarca. Amb la trobada, ha avançat Lara, es busca "detectar les diferents problemàtiques", per tal de consensuar una estratègia comuna, ja que després, recorda, "han de ser els ajuntaments els que aprovin les mesures als seus plens". I posa com exemple el cas de la riera de Merlès, on aquest estiu, després d'un treball conjunt entre els municipis, s'han implantat ordenances que han permès regular el bany i restringir els accessos, un fet, que recalca Lara, ha disminuït "en picat" els problemes que patien.

Sobre la taula, pel que fa als bolets, no es descarta cap mesura, des de fer pagar per collir-ne fins a prohibir l'accés motoritzat al bosc. Una solució seria, per exemple, fer aparcaments dissuassoris i serveis de taxis que portin la gent fins al bosc. D'aquesta i d'altres mesures és del que es va parlar en la reunió d'ahir tarda.

Opinions

Més opinions


EntrevistaLes més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


41%


10%


48%

29 vots