Notícia

Què es necessita per ser professor d'esquí o de surf de neu?

Passos a seguir per convertir-te en un monitor d'esports d'hivern

monitor,professor,grandvalira,snowboard
Què es necessita per ser professor de surf de neu? Autor/a: Grandvalira
Si has començat a llegir aquest article és perquè t'apassiona l'esquí o el surf de neu i perquè t'encantaria viure de la neu. Però, com començar? Què em cal saber? Aquí t'expliquem el que et convé saber: com s'hi entra? Què es necessita? Quins són els requisits? M'agradarà? Vinga, som-hi! Aquí tens les respostes.


ens-hauriem-de-fixar-mes-en-el-que-sesta-fent-a-franca-1

Si ets esquiador o snowboarder convençut, t'agrada lliscar sobre la neu i t'apassiona la muntanya i l'hivern és molt possible que, en algun moment, t'hagis plantejat convertir-te en professor d'esquí.

Ara bé, per molt que hàgim aconseguit un bon nivell d'esquí o de surf de neu, no n'hi ha prou. Per ser professor d'esquí cal complir amb diversos requisits, des de tenir una bona forma física i capacitat pedagògica, fins a un seguit de valors i formació acadèmica, pràctica i teòrica, i tot això abans d'obtenir la titulació i posar-nos un uniforme per donar classes d'esquí als altres.

La Llei de Professionals de l'Esport a Catalunya, de l'any 2008, obliga al fet que tots els entrenadors, professors i monitors estiguin titulats per poder treballar. A banda de les titulacions recents i hi ha una altra categoria, que es coneix com a professors habilitats, en la qual s'inclouen aquells professors que abans de la llei de 2008 portaven molt anys treballant i amb moltes hores acumulades.

Dins els esports d'hivern hi ha les especialitats d'esquí alpí, esquí de fons i surf de neu, i aquests s'organitzen en cicles de grau mitjà o de grau superior.

masella-la-tosa-monitors-ivan-sanz

Primer pas, el certificat en nivell 1

El primer requisit imprescindible que necessitem per a exercir com a professors d'esquí, o monitors, és l'obtenció del certificat en nivell 1, el que en castellà es coneix com a TD1. Per accedir a aquesta titulació (que serà d'esquí alpí, surf de neu o de fons) haurem de passar unes proves d'accés, que normalment es fan finals o principis de temporada. Al Pirineu català s'acostumen a fer a Baqueira, Espot i La Molina. Si passem aquestes proves de nivell, també anomenades proves d'accés tècniques, ja ens podrem matricular als cursos per obtenir el certificat nivell 1.

Si aprovem el certificat nivell 1 (TD1), ja ens podran contractar en una escola d'esquí i podrem ensenyar a debutants en l'especialitat que hàgim cursat. El certificat nivell 1 és, de fet, el primer dels dos cursos necessaris per obtenir un títol d'un cicle mitjà. Es divideix en 4 blocs, conegut com a Bloc comú, bloc complementari, bloc específic (que serà d'alpí, surf de neu o fons) i el bloc de pràctiques en una empresa del sector, que per lògica serà una escola d'esquí.

El recomanable serà, doncs, que un cop assolit aquest nivell et posis a prova a tu mateix durant una temporada. En acabar veuràs més clarament si aquest pot ser el teu futur laboral i professional.

Certificat en nivell 2

El següent pas ja serà l'obtenció del nivell 2 (en castellà el TD2). Aconseguir aquest segon nivell o cicle final comporta l'obtenció del títol de tècnic esportiu en l'especialitat corresponent (que serà d'esquí alpí, surf de neu o de fons). Amb la superació d'un cicle de grau mitjà s'obté el títol de tècnic. Amb aquesta titulació ja podrem impartir classes de perfeccionament i tècnica i efectuar entrenaments bàsics d'equips d'esquí o surf de neu.
Com en el nivell 1 també s'estructura en 4 blocs. Aquesta titulació també és la que et permetrà constituir la teva pròpia escola d'esquí.

El TOP: Certificat en nivell 3

I finalment hi ha el Certificat en nivell 3, conegut com a TD3. Si superem aquest grau superior, obtindrem la titulació de tècnic superior esportiu en l'especialitat corresponent. A la pràctica ens permetria formar a altres professors de certificat nivell 1 i 2 i dirigir entrenaments d'equips d'alt nivell o dirigir clubs i escoles d'esports d'hivern. Com en el nivell 1 i 2 també s'estructura en 4 blocs. A més, el títol que s'obté és un títol de grau superior que pot donar accés a la universitat.
S'hauran de fer pràctiques i presentar un projecte final.

la-molina-pista-negra-els-cingles

Ser professors d'esquí: vocació, servei i pedagogia

Però ara anem a un altra qüestió igual d'important que l'obtenció dels títols a dalt relacionats. Com explicàvem una mica més amunt, per donar classes d'esquí a debutants ja ho podem fer amb un certificat de nivell 1, més conegut popularment com a TD1. I és amb aquest primer certificat quan serà el moment de posar-nos a prova com a professors d'esquí i veure si realment ens agrada ensenyar a esquiar.

La nostra primera temporada exercint amb el TD1 serà molt possiblement la clau per saber si hem de continuar per aquesta via o no. Haurem pujat a pistes gairebé cada dia. O com a mínim tots els caps de setmana i períodes no lectius com ara les festes de Nadal, Setmana Santa, etc.

El que menys et seduirà d'aquesta professió

Alguns dies haurem passat fred. Alguns calor. El sol ens haurà avisat, més d'un dia, que aquesta és una professió en la qual no s'hi val a badar; la salut de la nostra pell s'ha de cuidar avui si no volem tenir un disgust el dia de demà. Cal cuidar els nostres ulls, i ja cal que fem ús d'unes bones ulleres o màscares.

Possiblement haurem posat cadenes més d'un dia i sovint s'ha de visitar l'àrea de servei per reposar de combustible. I tot això a un sou que en funció de l'evolució de la temporada pot anar molt bé... o no tant bé.

Si vius en una vall del Pirineu o en un peu de pistes et serà tot més fàcil, però si per contra vius lluny hauràs d'assumir les despeses de l'allotjament. Potser convindrà buscar alguna feina extra al restaurant de moda del fons de la vall. Això si no ho estem combinant amb altres estudis i disposem de temps per fer-ho.

Al llarg de la temporada algun alumne ens haurà exigit que ensenyem amb mà esquerra i paciència. I no tingui's mandra en ajupir-te i ajudar els teus inexperts clients a collar bé les botes. O repassar les fixacions. Posar-los bé els pantalons sobre la bota perquè no els hi entri la neu en la seva primera caiguda.

Procura que cap alumne del teu grup es faci mal per irresponsabilitat teva, ja que això sempre acaba sent una taca en el teu historial. Compleix com ningú les normes de l'estació d'esquí i de l'escola que t'hagi contractat. Sempre hi ha un ull que observa en la distància. Sigues atent, educat i servicial. Quan portes un uniforme tothom t'observa i possiblement t'admiren, així que no els decepcioni's.

vallter-debutants-alumnes.jpg

El que més et seduirà

L'escola d'esquí amb la qual estaràs treballant serà també un espai de vida social: coneixeràs noves persones que, com tu, comparteixen la passió per la neu, la muntanya i l'esquí. Segur que amb ells trobaràs estones lliures per fer escapades per aquella pista blava o vermella que et demana a crits que hi vagis a clavar cantells. O un racó darrere uns paravents on la neu encara és verge. Allà hi podràs deixar la teva traça mentre els altres dinen en una terrassa a ple sol, una opció que tampoc està gens malament.

Si en arribar a final de temporada hi has arribat content i amb ganes de repetir voldrà dir que sí, que tens fusta per ser un professor o monitor d'esquí. Hauràs demostrat tenir vocació i esperit de servei i, possiblement una bona pedagogia per ensenyar i transmetre. Els teus alumnes ho hauran percebut i tu, com a professor, ho hauràs exterioritzat sense ni adonar-te'n. Això serà molt bo.

Recorda que la temporada dura només entre 4 i 5 mesos, i això et dona per fer-te un bon sou, però sempre pots fer la doble temporada anant cap als Andes, Nova Zelanda o alguna glacera alpina.

Cada vegada que t'acomiadis d'un client que t'ha contractat, sigui per una o dues hores de classe, o d'un grup d'escolars que feia la Setmana Blanca, pots donar per fet que malgrat no en recordaràs el seu nom passades unes setmanes, amb sort uns mesos, ells sí que sempre més et recordaran per haver estat, o no, a l'alçada.

Tranquil, si arribes a final de temporada amb una sensació de "feina ben feta" serà el senyal que has estat un bon professor. A partir d'ara i més que mai, el sector de la neu t'ho agrairà en els anys vinents i és que aquells alumnes que tu has ensenyat avui seran els clients del nostre sector el dia de demà. O sigui, els que faran viable el món de la neu tal com el coneixem ara. Si ho fas, fes-ho bé.

06-singles-vallter-febrer-2016

I ara, per on començar?

Doncs si ja està decidit, aquí tens alguns centres de formació que han esdevengut referents en esports d'hivern. Es tracta de 2 centres públics, un concertat i un de privat que, en funció de les teves necessitats, es poden adaptar al curs certificat de nivell 1, 2 i 3 (TD1, TD2 o TD3) que vulguis assolir.

INS Abat Oliba (Ripoll) www.insabatoliba.cat
INS Pobla de Segur (Pobla de Segur) www.institutpobladesegur.net
També són centres concertats i amb nom l'escola Joviat i l'escola Lleo XIII.

Podreu trobar més informació al Departament d'ensenyament de la Generalitat de Catalunya:
http://queestudiar.gencat.cat/ca/estudis/esportius/modalitats/hivern/

O a la Federació Catalana d'Esports d'Hivern:
http://www.fceh.cat/formacio/tecnic-esportiu/

També et pot interessar aquest article:
L'ensenyament des de dins

Comentaris


No hi ha cap comentari
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny