Notícia

Sis estacions on difícilment posarem les cadenes al cotxe

6 remuntadors d'accés a la neu que es troben per sota la cota dels 1.000 metres

pneumatics,hivern,cotxe,neu,accident
La conducció amb neu a l'hivern sempre es fa carregosa i cal extremar les precaucions Autor/a: Marta Lluvich - ACN
Al Pirineu hi ha un seguit d'estacions on el seu accés és molt còmode. Es tracta d'un reduït i exclusiu llistat de 6 destinacions en les quals per accedir-hi s'ha de fer via un remuntador que té la base per sota dels 1.000 metres. No és que les que no formen part d'aquest reduït grup no disposin de bons accessos, una qüestió que no ha parat de millorar any rere any, però en cas de meteorologia molt adversa (nevada intensa i necessitat d'equipar-nos per a la conducció d'hivern), el seu accés es pot fer des d'una cota tan baixa que difícilment ens veurem obligats a posar les cadenes el dia que nevi.


informadors-i-periodistes-de-la-neu-ens-trobem-a-vallnord-11

Que els esquiadors cada dia més busquem més la comoditat no és res nou. De fet, uns dels pocs inconvenients que té l'esquí és que és un esport amb dos condicionants a l'hora de posar-lo en pràctica: la distància, d'una banda, i l'equip pesat que es requereix, per l'altra. Ja se sap, hem de carregar amb botes, esquís, casc, guants, portar unes cadenes al cotxe per si de cas...).

Per sort són uns inconvenients que en cap cas ens frenen de gaudir d'una activitat social, de lleure i esportiva que té molts més al·licients, com ara gaudir de paisatges bucòlics, la sensació de llibertat o la proximitat a la natura, tres aspectes ben seductors que pocs esports ofereixen.

Ara bé, pel que fa a la distància difícilment s'hi pot fer res, especialment per als qui viuen lluny de pistes. A més, l'esquí s'ha de practicar en muntanyes altes i per accedir-hi cal circular per carreteres sovint tortuoses i ombrívoles. I quan neva, qüestió ben normal a l'hivern en les valls del Pirineu, hem d'extremar precaucions i prendre mesures, com ara posar cadenes.

Hi ha un grup reduït i selecte d'estacions en les quals això difícilment es fa necessari. Són estacions amb accés per remuntadors per sota els mil metres, una altitud en la qual, fins i tot en ple hivern, és més fàcil que hi plogui que no pas que hi nevi. Són estacions ideals per als esquiadors amb al·lèrgia a posar cadenes. I comoditat a banda, també estalviarem l'emissió de CO₂.

Voleu saber quines són? Al vessant nord hi ha 5 estacions amb cota de sortida per sota els 1.000 metres, mentre que al vessant sud només n'hi ha una. Us relacionem una a una les estacions amb un accés fàcil i còmode per situar-se per sota els 1.000 metres.

cadenes-eina-eyne

1 • Luchon-Superbagnèresencapçala aquesta llista des del criteri de cota més baixa. El seu telecadira LuchonSuperBagneres té la seva terminal de sortida a només 630 m. i la d'arribada a 1.800 metres. Enguany el telecabina complirà vint-i-set anys i està prevista la seva renovació i substitució per un telecabina de més capacitat.

Gràcies a aquest telecabina el poble de Luchon s'ha convertit en el peu de pistes més baix de la serralada. Això també suposa un contrast climàtic important i és que en plena primavera ens podem trobar amb temperatures gairebé estivals als carrers comercials de Luchon i en canvi patint temperatures i neu d'hivern mentre esquiem a la cara nord del pic de Cécire, a 2.125 metres.

luchon-superbagneres_2018-2019

2 • La segona que mereix estar en aquesta llista per cota baixa és Ax-Les-Thermes. Amb un telecabina amb sortida a la població termal d'Acs (Ax-Les Thermes) a una cota de només 720 m, des d'on remuntarem fins al Plateau de Bonascre, (1.390 m.), punt on s'inicia el domini esquiable. Un altre dels avantatges que ofereix aquesta població és que s'hi pot arribar amb tren, i és que la població es troba a l'eix ferroviari de la línia internacional de Tolosa de Llengiuadoc-La Tor de Querol, la qual enllaç amb la línia Rodalies 3, la de Puigcerdà.

ax-planol-pistes-2020

3 • L'estació deSaintLary és la tercera per cota de sortida. El telecabina d'accés a l'estació es troba al mateix poble de SaintLary, amb base a 830 m.cEl telecabina ens puja en poc més de 7 minuts fins a la cota 1.700 del Pla d'Adet. En un traçat més o menys paral·lel, però a més distància, també hi ha un telefèric que uneix el peu de pista amb el Pla d'Adet.

telecabina-village-saint-lary
Telecabina Le Village, al peu de pistes de Saint Lary (Foto: CR).

4 • Vall de Núria és l'única estació d'esquí al vessant sud del Pirineu que es pot fer un lloc en aquest exclusiu llistat. La població de Ribes de Freser, a només 900 metres sobre el nivell del mar, és el punt d'inici del cremallera que ens porta fins al santuari i estació d'esquí de Vall de Núria, a 1975 m. El que també marca la diferència amb les altres 5 estacions és que en aquest cas l'accés es fa per tren i no pas per un remuntador de cable tipus telecabina o telefèric.

cremallera-vall-de-nuria-hivern

5 • Cauterets també és una bona opció per als qui no es volen complicar la vida posant cadenes en dies de fred i nevada intensa i quan les llevaneus no donen l'abast. El telecabina Lys-Village té la sortida a una altura de 930 m. i l'arribada a la cota 1.850.

cauterets

6 • Peyragudes compta des de la passada temporada 2019-20 amb un remuntador a la cota de sortida 930 m de manera que es troba en les mateixes condicions climàtiques que Cauterets. Es tracta del flamant Skywall, amb el qual el bucòlic poblet de Loudenvielle s'ha convertit en un autèntic peu de pistes de Peyragudes. Des de Loudenvillepodem accedir a la base de l'estació d'esquí, situada a la cota 1.600 m. i així estalviar-nos fer un trajecte d'una carretera de 10 quilòmetres. L'Skywall té una llargada de 3 km i salva un desnivell de 644 metres.

peyragudes 

Comentaris

  • Aquí es on es veu clar la aposta dels frabcesos per que els cotxes no pugin a dalt la montanya. En canvi a la nostre besant, una sola estació....

5-10-20-tots
1
 


Opinions

Més opinions


Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny