Notícia

Els esquiadors ens haurem d'adaptar a l'horari del 'toc de queda'

El 'toc de queda', tal com està programat en horaris, afectarà de forma limitada la temporada d'esquí

cua,acces,masella,cotxes,caravana
Els esquiadors ens haurem d'adaptar a l'horaris del toc de queda Autor/a: Diaridelaneu.cat
El toc de queda que afecta Catalunya des de diumenge no afectaria la temporada d'esquí que és a poques setmanes o dies de començar. Tal com estan planificats els horaris, i suposant que s'allargui fins al mes de desembre, només l'esquí nocturn de Masella es podria veure afectat i encara molt limitadament per als esquiadors que practiquen el "puja i baixa" d'un sol dia.


El toc de queda que regeix Catalunya des d'aquest diumenge per un termini mínim de 15 dies, no ha d'afectar la temporada d'esquí, per a la qual falten pocs dies per començar. Estacions com Masella ja han anunciat que obriran aquest mes de novembre, i que ho faran el primer dia que les condicions de neu ho permetin. Altres estacions com les del Grup FGC ja han fixat data per la segona quinzena de novembre, i s'insinuen dates com el 21 o el 28 de novembre. Baqueira ha anunciat obertura per a la primera setmana de desembre.

En l'actual context que ha generat el revifament de la pandèmia, i les mesures que des del Govern de la Generalitat s'estan fixant per frenar els contagis, tot apunta al fet que la temporada de neu podrà iniciar-se amb una "normalitat condicionada" a la situació canviant que genera la pandèmia de la Covid-19. És a dir, la temporada començarà adoptant les mesures preventives i protocols sanitaris fixats ja fa dies, per una banda, i a l'actual restricció horari que marca el toc de queda per un mínim de 15 dies (amb possibilitat d'allargar-se fins a finals de desembre), per l'altra.

De moment, i des de diumenge i per un termini mínim de quinze dies, regeix un toc de queda que s'inicia a les 10 de la nit i finalitza a les 6 del matí. Aquest horari, doncs, no seria inconvenient per a activitats esportives com l'esquí a les estacions, que obren a les 09.00 i tanquen a les 17.00 hores. Són horaris que permeten a la majoria dels esquiadors accedir a les estacions amb prou marge per al viatge i que tampoc serien un problema per complir amb els horaris del toc de queda per a la tornada. La major part dels centres d'esquí catalans se situen a menys de tres hores de bona part de la població i territori català. Hi ha marge suficient per gaudir d'un horari d'esquí complet de 9 del matí a 5 de la tarda, i tornar a casa.

Així doncs, tal com estan planificats els horaris, només l'esquí nocturn de Masella es podria veure afectat de forma molt limitada per a la seva pràctica i només per a alguns dels esquiadors que practiquen el "puja i baixa" d'un sol dia, ja que aquests quedarien inclosos, suposadament, en els viatges considerats d'oci.

caravana-cotxes-carretera-masella

Esquiar a Andorra i la Catalunya del Nord

Bona part dels esquiadors catalans també es desplacen a les estacions de la Catalunya del Nord, França i Andorra, on la pandèmia també està obligant a prendre mesures restrictives de moviments i horaris per reduir els contagis. De moment el pas de les fronteres és obert i no hi ha intenció de tancar-les com va passar el passat 14 de març. Això sí, el pas dels esquiadors per les fronteres queda condicionat als horaris del Toc de Queda: per a viatges de lleure no es podrà creuar la frontera entre les 10 de la nit i les 6 del matí.

Procicat (Protecció Civil de Catalunya) ja ha avisat que els viatges que queden exclosos del toc de queda són els vinculats al retorn d'aquelles persones que per motius laborals o d'urgència o necessitat els obliga a retornar al domicili a la nit. Són viatges que, a més, cal justificar amb una prova documental. Així doncs els esquiadors de "puja i baixa" en un sol dia podrem continuar visitant les estacions d'esquí alpí o nòrdic sempre que ens traslladem en els horaris estipulats. El mateix passa si volguéssim dirigir-nos a la nostra segona residència o a l'hotel o qualsevol altre tipus d'allotjament que es pugui haver concertat.

Així doncs, ara com ara i tal com està plantejat el toc de queda la temporada de neu queda condicionada als horaris de l'estat d'alarma que es regulen per part de les autoritats de les comunitats autònomes. Si no s'adopten altres mesures diferents de les actuals, no hi ha d'haver perill per al seu inici i desenvolupament.

cues-cua-vehicles-cotxes-vies-de-comunicacio-pirineu-vallter

L'amenaça d'un confinament dels caps de setmana

Un altre escenari que si preocupa més és el d'un possible confinament estricte per als caps de setmana. Ahir dilluns la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, va plantejar establir un "confinament de cap de setmana". En cas d'aprovar-se aquesta nova mesura aleshores sí que l'escenari canviaria de cara al desenvolupament, més o menys normal, de la temporada d'esquí. Seria un cas similar al que ha passat a Xile els mesos de juliol i agost passat, país en el qual la temporada d'esquí va quedar restringida als dies laborables.

De moment, però, el cert és que el govern espanyol va declarar l'estat d'alarma el 25 d'octubre passat per a un període de dues setmanes, tot i que amb la possibilitat de ser prorrogat fins al maig del 2021. En paral·lel, la Generalitat de Catalunya, com a comandament únic per gestionar l'estat d'alarma dins el territori català, ha aprovat el toc de queda sanitari i restringeix la mobilitat entre les deu de la nit i les sis del matí. Aquesta és la realitat actual, avui 27 d'octubre.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyAllaus

Butlletí de Perill d'Allaus del dia 22/11/2018

Ampliar informació
Informació oferida per:
giny

Edició en paper


giny

giny

Entrevista

''El meu dia a dia és intentar gaudir 'a muerte' de la muntanya''
Txema Trull Fotògraf especialitzat en el món de la neu

entrevista