Notícia

Tres skimans, tres històries

Skiman, una professió encara avui poc coneguda

Un dels cursos d'Skiman que regularment organitza l'Associació Espanyola d'Skimans
Un dels cursos d'Skiman que regularment organitza l'Associació Espanyola d'Skimans
Josep Argemí, Yanina Meo i Miguel  Morano són skimans. L'entrada en aquesta professió la van fer seguint tres camins diferents. Ens expliquen com és el seu treball i algunes peculiaritats de la seva feina.


Ens trobem pocs dies abans de començar la temporada i molts de nosaltres comencem a treure el material d'esquí de l'armari. Amb pandèmia o sense, octubre i novembre és el moment de comprovar que esquís, fixacions, botes, i altre material dur o complements, es troben en bones condicions.

Si som uns esquiadors no massa curosos, és possible que deixéssim el nostre material a l'armari o al garatge i ara, des d'aquell fatídic 14 de març, ens ve al cap que hauríem de mirar si tot és en ordre. Arriba el dia d'agafar els esquís i portar-los a reparar.

Ho podem fer nosaltres si sabem de què va i hem fet algun curs, ben cert, però no ens enganyem, la majoria ho confiem a la nostra botiga o establiment de confiança, els quals ho deriven cap al seu servei de reparació propi o subcontractat. En resum, cap a un Skiman professional, nom oficial d'aquesta professió.

skiman

El cas és que l'ofici d'Skiman continua sent una professió encara avui no massa coneguda. El fet que sovint els "homes dels esquís" treballin a la rerebotiga, i que per tant no se'ls vegi treballant, no ha ajudat en la seva popularització.

Però, quina és exactament la feina de l'Skiman?

Un cop l'esquí supera el taulell de recepció de la botiga i entra al taller i a les seves mans, el primer que farà serà netejar la sola. Una neteja que sovint no només es tracta de treure les restes de pols que deixa la neu bruta del peu de pistes quan hem acabat d'esquiar, sinó que també cal extreure sobrant de cera de les puntes que, potser, no ha desaparegut després de les nostres darreres esquiades.

Després ve el moment de posar-los al torn i la feina de rectificar estructures, repassar cantells laterals, arrodonir cues i espàtules, extreure rebaves, reparar amb còfix i, finalment, fer l'afinat del cantell i encerar per deixar-los a punt de neu.

Josep Argemí, president de l'Associació Espanyola d'Skimans

Fins aquí sembla una feina metòdica i, fins i tot pot semblar fàcil, però res d'això. Per saber una mica més de l'ofici d Skiman hem contactat amb tres professionals del sector. Darrere els seus noms hi ha moltes hores de feina, anys de dedicació, i són aquestes estones reparant esquís el que els avalen com a professionals amb ofici.

Josep Argemí, és esquiador des de fa anys i ho és des de diverses perspectives. Ha fet d'esquiador turista, de corredor, professor en una escola d'esquí i d'entrenador de clubs. Argemí explica que la darrera etapa "com a entrenador i com a preparador del material dels nens del club, és molt possiblement la que em va activar del tot l'interès per aquest món".

Ara fa disset anys que s'hi dedica professionalment i des de 2015 presideix l'Associació Espanyola d'Skimans, la qual va ser creada l'any 2005 per Jaume Solé, amb la col·laboració de l'associació homòloga italiana. Aquesta entitat organitza cursos de formació al llarg de l'any, dos per a auxiliars i dos destinats a experts.

Una de les coses que admet amb certa resignació sobre la feina dels skimans és que, massa sovint, els esquiadors desconeixen quina feina els han fet exactament als esquís o taules de surf. I per tant no poden valorar com d'important n'és per al bon funcionament i seguretat de l'esquí sobre la neu. Per contra, "la satisfacció que et dóna quan un client torna a la botiga per felicitar-te, per la feina feta als seus esquís, és la part més agraïda i de reconeixement d'ofici" conclou.

A l'hora de treballar sobre uns esquís destaca que "no és el mateix preparar uns esquís destinats al lloguer i que aniran a parar a un debutant, que els que puguis preparar per a un corredor, o per un pister que treballa a l'estació". En aquest sentit recorda que "la feina de l'Skiman té molt de tècnica però també una part artesanal i aquesta darrera no es pot resoldre només amb una màquina de darrera tecnologia".

curs-de-lassociacio-espanyola-skiman-a-masella-5
A la dreta, Josep Argemí, en un curs de l'AES (Foto: Masella).

Yanina  Meo, una dona skiman

La YaninaMeo és argentina, d'on va marxar l'any 2001. Va començar a fer d'Skiman l'any 2009, treballant amb Rafa Cuñat a l'Ski Tecno de Baqueira, després de fer un curs de formació aquell mateix any a l'Escola de Formació Skiman de Lleida amb Jaume Solé. Després de Baqueira, on també aprofitava les hores lliures per practicar el surf de neu, va passar per Cerler. Actualment repara a La Molina.

Explica que se sent molt afortunada d'haver conegut Cuñat i Solé, ja que la seva passió per l'ofici se li va quedar encomanada. Després va seguir formant-se amb el manual de Miguel Oviedo, que venia adaptat del manual de l'Associazione Italiana Skiman.

I què és el que la va motivar a interessar-se per ser Skiman? Yanina explica que "sempre m'ha agradat remenar pels tallers i treballar amb eines i comprovar la màgia de la reparació". Hi afegeix que la professió d'skiman li aporta "llibertat. M'agrada molt el que faig, gaudeixo quan treballo i per altra banda veig que és una feina amb demanda a les estacions d'esquí".

Preguntada per si se sorprenen pel fet de ser una dona en aquesta professió, respon que "no sé si se sorprenen, no he notat aquesta reacció. Suposo que l'important és el resultat final, com ha quedat l'esquí", però admet que sí, que aquesta "és una professió amb major participació d'homes" però amb el pas dels anys "hi ha més dones que s'interessen". I recorda que "quan em vaig formar també ho va fer una amiga, la Raquel" i, com fa ella, també "continua treballant d'això i viatjant".

En aquests anys d'Skiman també hi ha alguna anècdota per explicar. Recorda que quan treballava a CalafateSki, a Baqueira, un client s'hi va presentar a primera hora del matí. Entrava a la botiga a recollir els seus esquís i va decidir comprovar l'afinat del cantell passant-hi la seva llengua: "Em va dir, textualment: si no està prou afilat, no pagaré. I es va tallar".

I què li diries a algú que vulgui dedicar-se a aquesta feina? "Doncs que s'animi, que busqui la millor formació i que treballi molt. Una part s'aprèn en la teoria i tota la resta ho dóna l'experiència de la feina", afirma.

yanina-skiman-la_molina
Yanina Meo (Foto: IST).

Miguel Morano, un servei en línia des d'Esterri d'Aneu

Miquel Morano també és skiman i treballa a Skir.es, un taller de reparació i venda d'esquís que, des de Tremp i Esterri d'Àneu, recullen, reparen i entreguen esquís i taules de surf a tota la península i Balears en un termini de 72 hores. Fa vint-i-un anys que treballa al sector neu.

Fa uns dies el vam entrevistar al Diaridelaneu i ens explicava que el seu primer contacte amb aquesta professió va ser a Sierra Nevada, a principis de la dècada dels 2000: "Vaig estar treballant a les estacions d'esquí, entre les quals Espot i Boí Taüll. Després vaig passar per Sierra Nevada com a professor de snowboard. Allà col·laborava amb una botiga de reparació i venda". Després de tornar al Pirineu per treballar a les estacions d'Espot i Baqueira, finalment el 2007 va decidir establir-se pel seu compte al Pallars Sobirà. "Vaig obrir botiga a Esterri per llogar, vendre i reparar. Fa més de deu anys que combino l'ensenyament amb el taller de reparació".

Fer d'Skiman ha estat en el seu cas un procés força llarg, dels que marquen ofici. "Fa tretze anys que m'hi dedico i després d'aquests anys encara em trobo amb sorpreses" explica. "Quan vaig començar a la botiga de Sierra Nevada reparant esquís i taules recordo que sovint demanava moltes coses als companys. Després feia algunes proves amb el material, el posava a pistes i podia comprovar com reaccionaven sobre la neu".

Sobre aquesta qüestió senyala que "no és el mateix un esquí per a un esquiador de cap de setmana que per a un que competeix" i matisa que, sobre l'extensa varietat d'esquís i taules que arriben al taller fa que "mai acabis d'aprendre, sempre hi ha alguna cosa nova que et sorprèn. Hi ha un ABC, cert, però després hi ha moltes variables. A més, hi ha una part del treball artesana i una altra de màquina" assegura.

En Miquel fa notar que entre el material que entra al taller a reparar ho pot fer des d'una taula de surf per a debutants que "arriba amb les puntes o els cantells destrossats" fins a uns esquís d'un professor d'esquí que "arriba al tram final de la temporada i vol fer-los durar unes setmanes més" malgrat que li facis notar que "aquell esquí ja no dona per a més".

I què provoca que un esquí es desgasti més o menys? La resposta és prou complexa: "el nostre nivell n'és la primera causa. Si derrapes més, si fas uns viratges més derrapats, o més conduïts, o si ets principiant i fas més cunya...", això per una banda, i per l'altra "hi influeix el tipus de neu: com més dura més desgast. Amb neu més tova, menys desgast".

miguel_morano-skiman-skir
Miguel Morano (Foto: Particular).

On ens podem formar?

A casa nostra existeix l'Associació Espanyola Skiman. Quan finalitza la temporada organitzen diversos cursos de formació mitjançant l'Escola de Formació Skiman, on s'hi formen tècnics en reparació, manteniment i preparació dels equips d'esquí.

Aquests cursos són itinerants i tenen una durada setmanal. Un cop acabat el curs ja poden aprofitar aquesta formació per tenir una base i a partir d'aquesta dedicar-s'hi professionalment. El seu lloc de treball primer serà una botiga, però més endavant podria ser l'equip de suport dels esquiadors de competició.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny