Notícia

Esquiadors a 100 quilòmetres a la rodona

França valora la possibilitat de permetre moviments en un radi de 100 km

N-116,carretera,retol
La RN-116 uneix Perpinyà amb les estacions de la Catalunya del Nord Autor/a: Diaridelaneu.cat
Durant la primavera passada França va permetre de manera progressiva l'aixecament d'un confinament que passava, en primer lloc, per permetre moviments als seus ciutadans en un radi de 100 quilòmetres. L'ambaixador francès a Andorra ha explicat als mitjans de comunicació que aquest tipus de desconfinament progressiu es podria repetir si el ritme de contagis es desaccelera.


Ja va passar a la primavera passada, quan França va permetre de manera progressiva l'aixecament d'un confinament que passava, en primer lloc, per permetre moviments als seus ciutadans en un radi de 100 quilòmetres. Va ser una de les primeres mesures adoptades per al des-confinament. Aquesta és ara mateix una hipòtesi que ha valorat l'ambaixador francès a Andorra i la qual s'aplicaria, possiblement, de cara a les setmanes vinents. Això si el ritme de contagis es desaccelera, és clar.

El cas és que, si s'aconsegueix reduir la taxa de contagiats pel coronavirus, no es descarta que es repeteixi un des-confinament progressiu com el que es va aplicar el mes de maig passat. La mesura va permetre als francesos fer desplaçaments en un radi inferior als 100 quilòmetres al voltant de casa seva. La mesura va propiciar una ràpida freqüentació dels paratges naturals, especialment dels ubicats a serralades com el Massís central, els Alps i el Pirineu. Per controlar el radi dels 100 km entorn de la població on es podia fer esport, es va posar en marxa un web on els ciutadans podien consultar fins on se'ls permetia desplaçar-se. Així, introduint el codi postal de la seva població de residència en un formulari, podien descobrir quin era el territori permès per desplaçar-se a practicar esports de muntanya.

Aquesta possibilitat la va posar ahir sobre la taula l'ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, qui va destacar que el territori andorrà entraria dins aquest radi. A la pràctica, i sobre el terreny del Principat d'Andorra, podrien visitar l'estació d'esquí del Pas de la Casa els esquiadors provinents de ciutats com Foix, capital del departament de l'Arieja, així com altres poblacions del mateix departament o de la Catalunya del Nord.

Avui se'n fa ressò el digital Bondia.ad amb una lectura prudent però positiva, i és que aquesta opció, que de nou estaria limitada a només 100 quilòmetres a la rodona de la població de residència, es veu ara mateix com una esperança per "salvar els mobles". Cal tenir present però, que els Departaments de l'Arieja i Pirineus Orientals ja tenen les seves pròpies estacions d'esquí, i cal suposar que només una part dels practicants dels esports de muntanya d'aquests dos departaments optarien per arribar fins a Andorra.

El cas és que la temporada d'esquí és a la cantonada i ara mateix tot són incògnites per saber com es desenvoluparà a partir de l'1 de desembre, moment en què el confinament francès serà revisat per les autoritats. Fins a aleshores, prudència, paciència i aturar el més aviat possible el ritme de contagis de la Covid-19.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny