Notícia

Professors d'esquí i guies d'alta muntanya, dos col·lectius oblidats per la crisi Covid-19

Els seus serveis han deixat de rebre peticions des del passat mes de març

jaume vila,vallter
Jaume Vila, abans d'hir dimecres a Vallter 2000 Autor/a: ACN
Sigui perquè la temporada de neu coincideix amb la màxima activitat de la Covid-19, o perquè la prudència s'imposa en els viatges a l'exterior, els guies de muntanya i professors d'esquí han passat a formar part dels col·lectius "oblidats" com a víctimes de la pandèmia. El màxim responsable de Guies Nord-Sud, ho va denunciar ahir a ACN.


Algú de vosaltres ha contractat, des de la passada primavera, algun guia d'alta muntanya per anar als Andes o a l'Himàlaia? Molt possiblement, amb alguna excepció, és clar, és gairebé impossible que cap aficionat a la muntanya hagi contractat els serveis d'un guia des del passat 14 de març. El caos en els vols aeris, per una banda, i la por a patir un nou confinament estan de viatge a l'exterior, per l'altra, han propiciat que la demanda dels serveis de guia per a expedicions a l'estranger sigui pràcticament 0. Sortides de proximitat com ara els Alps o Pirineus a banda.

El mateix passa amb les escoles d'esquí, que des del passat mes de març els seus treballadors i empresaris han vist retallats els seus ingressos. En el cas de les escoles d'esquí el primer confinament els va retallar la temporada en més de 4 setmanes. De cara a la propera temporada les perspectives, de moment, no són bones per generar confiança, i en conseqüència les contractacions, que normalment es fan entre octubre i novembre, han quedat aturades. 

Ahir ho va denunciar el guia de muntanya i professor d'esquí Jaume Vila, màxim responsable de Guies Nord-Sud, empresa radicada a la vall de Camprodon que basa el seu negoci en les classes d'esquí, sortides guiades als Pirineus i Alps i activitats de muntanya per a escolars i col·lectius. 

"L'any passat teníem uns quinze treballadors, la meitat autònoms i l'altra, contractats com a treballadors. Aquest any farem l'arrencada només amb autònoms perquè no tenim garanties de res", ha explicat Jaume Vila. Recordar que en una entrevista a Diaridelaneu el passat mes d'abril ens va recordar que la campanya interrompuda per la Covid-19 anava camí de ser la millor de la seva història.

El cas és que guies de Muntanya Nord-Sud, des del confinament total de març, ha patit una davallada de facturació de més del 50%, i això malgrat haver passat un estiu amb molta activitat. Ara però, les reserves de grups escolars d'hivern, que representen una tercera part del negoci, es veu a venir que cauran en picat. De les dotze contractacions d'aquesta tipologia que acostumaven a repetir per temporada, set ja els han anunciat que no contractaran.

Per pal·liar la situació, proposa a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), propietària majoritària de l'estació d'esquí de Vallter 2000, mesures com reduir el preu del lloguer de les casetes a les escoles i del forfet per als professors d'esquí, la majoria dels quals passaran a treballar només en cap de setmana.

Totes les esperances estan posades, doncs, amb què la temporada de neu i les classes d'esquí puguin començar a principis de desembre un cop finalitzi la pròrroga del confinament actual. 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyAllaus

Butlletí de Perill d'Allaus del dia 22/11/2018

Ampliar informació
Informació oferida per:
giny

Edició en paper


giny

giny

Entrevista

''El meu dia a dia és intentar gaudir 'a muerte' de la muntanya''
Txema Trull Fotògraf especialitzat en el món de la neu

entrevista