Notícia

Professors d'esquí i guies d'alta muntanya, dos col·lectius oblidats per la crisi Covid-19

Els seus serveis han deixat de rebre peticions des del passat mes de març

jaume vila,vallter
Jaume Vila, abans d'hir dimecres a Vallter 2000 Autor/a: ACN
Sigui perquè la temporada de neu coincideix amb la màxima activitat de la Covid-19, o perquè la prudència s'imposa en els viatges a l'exterior, els guies de muntanya i professors d'esquí han passat a formar part dels col·lectius "oblidats" com a víctimes de la pandèmia. El màxim responsable de Guies Nord-Sud, ho va denunciar ahir a ACN.


Algú de vosaltres ha contractat, des de la passada primavera, algun guia d'alta muntanya per anar als Andes o a l'Himàlaia? Molt possiblement, amb alguna excepció, és clar, és gairebé impossible que cap aficionat a la muntanya hagi contractat els serveis d'un guia des del passat 14 de març. El caos en els vols aeris, per una banda, i la por a patir un nou confinament estan de viatge a l'exterior, per l'altra, han propiciat que la demanda dels serveis de guia per a expedicions a l'estranger sigui pràcticament 0. Sortides de proximitat com ara els Alps o Pirineus a banda.

El mateix passa amb les escoles d'esquí, que des del passat mes de març els seus treballadors i empresaris han vist retallats els seus ingressos. En el cas de les escoles d'esquí el primer confinament els va retallar la temporada en més de 4 setmanes. De cara a la propera temporada les perspectives, de moment, no són bones per generar confiança, i en conseqüència les contractacions, que normalment es fan entre octubre i novembre, han quedat aturades. 

Ahir ho va denunciar el guia de muntanya i professor d'esquí Jaume Vila, màxim responsable de Guies Nord-Sud, empresa radicada a la vall de Camprodon que basa el seu negoci en les classes d'esquí, sortides guiades als Pirineus i Alps i activitats de muntanya per a escolars i col·lectius. 

"L'any passat teníem uns quinze treballadors, la meitat autònoms i l'altra, contractats com a treballadors. Aquest any farem l'arrencada només amb autònoms perquè no tenim garanties de res", ha explicat Jaume Vila. Recordar que en una entrevista a Diaridelaneu el passat mes d'abril ens va recordar que la campanya interrompuda per la Covid-19 anava camí de ser la millor de la seva història.

El cas és que guies de Muntanya Nord-Sud, des del confinament total de març, ha patit una davallada de facturació de més del 50%, i això malgrat haver passat un estiu amb molta activitat. Ara però, les reserves de grups escolars d'hivern, que representen una tercera part del negoci, es veu a venir que cauran en picat. De les dotze contractacions d'aquesta tipologia que acostumaven a repetir per temporada, set ja els han anunciat que no contractaran.

Per pal·liar la situació, proposa a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), propietària majoritària de l'estació d'esquí de Vallter 2000, mesures com reduir el preu del lloguer de les casetes a les escoles i del forfet per als professors d'esquí, la majoria dels quals passaran a treballar només en cap de setmana.

Totes les esperances estan posades, doncs, amb què la temporada de neu i les classes d'esquí puguin començar a principis de desembre un cop finalitzi la pròrroga del confinament actual. 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

''El ràfting ha fet ressorgir el caiac''
Bernat Baylina Guia i monitor d’esports d’aventura al Pallars

entrevista
giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


65%


14%


11%


11%

37 vots