Notícia

Qui podria esquiar i on si el 23 de novembre precipités un metre de neu?

Les possibles afectacions de la desescalada als esports de neu

Qui podria esquiar i on si el 23 de novembre precipités un metre de neu?
Qui podria esquiar i on si el 23 de novembre precipités un metre de neu?
De moment és un esborrany, però el document on es detalla el pla de la desescalada ja preveu en la primera etapa, a partir de dilluns 23 de novembre, una obertura del 30% de la restauració i, teòricament, l'obertura d'estacions d'esquí amb limitacions d'aforament al 50%. Però només és un esborrany amb poques o nul·les concrecions pel que fa als esports d'hivern. Per tant, el que aquí publiquem us convidem a llegir-lo amb la màxima prudència sobre la seva total certesa. Sentim escriure-ho així, però és el millor que podem fer davant la situació d'inconcrecions.


skimoskimo-masella-2019_20-3
Esquiadors de travessa a Masella en una imatge d'arxiu (Foto: arxiu).

L'esborrany del pla de desescalada que han preparat els departaments de Salut i Interior preveu en una primera fase obrir la restauració al 30%, entre les 06.00 hores i fins a les 17 hores, tant a les terrasses com a l'interior, just la mateixa hora de tancament de les estacions d'esquí. Aquesta primera fase comença el 23 de novembre arreu del país i serà revisada el 7 de desembre. Les fases s'aniran revisant cada 15 dies.

En la primera fase (del 23 de novembre al 7 de desembre) es preveu la reobertura de les instal·lacions esportives a l'aire lliure amb un aforament del 50%. Així doncs, i considerant les estacions d'esquí alpí i nòrdic com a instal·lacions esportives de grans dimensions, aquestes ja podrien obrir a tota classe de públic a partir de dilluns 23 de novembre i fins al dijous dia 26, si les condicions de neu ho permetessin. 

Això vol dir que, en el supòsit que el dia 23 de novembre precipités un metre de neu al Pirineu català, imaginem-nos que per damunt dels 1.600 metres, podríem esquiar en qualsevol vall o muntanya amb aquesta cota i neu, ja fos per a esquí de muntanya o per practicar amb raquetes de neu. En cas d'obertura d'alguna estació d'esquí alpí o nòrdic, aquesta ho podria fer amb aforament limitat. Això seria possible, segons s'interpreta del document, fins al dijous.

Una altra qüestió més complexa és quina és la situació de cara als caps de setmana, per qüestions de restriccions de mobilitat i pel toc de queda. 

skimo-esqui-de-muntanya-la-tosa-2

Esports d'hivern els caps de setmana i mobilitat

Pel que fa a la mobilitat, es manté el tancament perimetral de Catalunya i el municipal de cap de setmana, així com el toc de queda entre el 23 de novembre i el 7 de desembre.

A la pràctica vol dir que l'esquí de muntanya (esquí de travessa o skimo) o les raquetes de neu ja només el podran posar en pràctica els residents en pobles del Pirineu, que ho podran fer a les muntanyes del terme municipal del poble on es resideix o en els termes municipals dels termes limítrofs. Per exemple, un veí de Setcases també podria practicar l'esquí de muntanya el divendres, el dissabte i el diumenge a la capçalera del Ter i a la del Freser, al terme municipal de Queralbs, que limita amb el de Setcases. Però un veí de Camprodon, posem per cas,  com que el seu terme no limita amb Setcases, ja no podria apropar-se a la capçalera del Ter per esquiar.

I què passaria amb esports com l'esquí alpí i el nòrdic, que requereixen instal·lacions com ara remuntadors o trepitjat de pistes? Segons el document-esborrany, es diu que les instal·lacions a l'aire lliure reobren al 50% i que en la primera fase només hi podran anar els residents al municipi on es troben instal·lacions d'esquí alpí o nòrdic o els dels municipis veïns que limiten amb el terme municipal del primer. Per exemple, en una estació com La Molina hi podrien esquiar només els residents a Alp, Toses i Bagà i, cal suposar, els residents dels pobles que limiten amb algun d'aquests tres. Per exemple, se suposa que hi podrien anar els veïns de Puigcerdà, Planoles o Guardiola de Berguedà, que limiten amb els termes municipals d'Alp, Toses i Bagà.

Més condicionants

En la primera fase es permet la pràctica esportiva federada no competitiva en equipaments a l'aire lliure. Les activitats, excepte les federades, es podran fer amb un màxim de 6 persones. En cap cas, però esmenta ni l'esquí alpí ni el nòrdic com a excepció. Per tant, sobre l'alpí i el nòrdic cal intuir que són dues activitats esportives que s'han d'incloure en aquesta norma.

En contrast, i tornant a l'inici de l'article, s'entén que qualsevol dels esports d'hivern de neu es podrien practicar sense limitacions de dilluns a dijous. Insistim que són deduccions que s'interpreten a partir del document esborrany que ha fet públic el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Enllaç.

vallter-skimo-telecadira-esquiadors
Esquiadors de muntanya i alpí a Vallter 2000 (arxiu).

Recordem, tal com hem esmentat a l'inici de l'article, que el document és un esborrany i que, de fet, està pendent d'aprovació del Procicat. La primera fas serà vigent fins al 7 de desembre, però no es descarta que es pugui anar revisant i progressant en la planificació de l'obertura. Des de Diaridelaneu.cat seguirem amb atenció qualsevol informació que afecti a l'àmbit de la neu i els esports d'hivern. Veure esborrany en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny