Notícia

Els esports de gel i neu arrenquen de nou dilluns

A partir del 21 de desembre es podrà accedir amb normalitat a les estacions d'esquí d'Andorra i la Catalunya del Nord

La_Molina,telecadira,llevantada,gloria,cap_comella
Els esports de gel i neu arrenquen de nou Autor/a: Diaridelaneu.cat
Les instal·lacions esportives es podran tornar a obrir a partit de dilluns vinent dia 23, però les competicions no professionals encara no tornaran i s’haurà d’esperar a l’any vinent. Així ho han explicat el vicepresident del govern Pere Aragonès i la portaveu Meritxell Budó en roda de premsa. S'intueix que les estacions d'esquí del Pirineu català, com a empreses de transport, podran obrir amb normalitat.


hoquei-gel-barcelona-jaca
Els esports de gel arrenquen de nou dilluns per a no professionals que vulguin entrenar però no competir (arxiu).

El proper dilluns dia 23 es produirà la reobertura de les instal·lacions esportives a l'aire lliure, amb la meitat de l'aforament, però també a l'interior, amb un límit del 30%. El confinament municipal de cap de setmana passarà a ser comarcal en la segona fase, i desapareix a partir de la tercera. També llavors, a l'entorn del 21 de desembre, s'aixecarà el tancament perimetral de Catalunya. La frontera amb Andorra i la Catalunya del Nord tornarà a ser permeable i es podran visitar les seves estacions d'esquí.
 
El document que finalment ha aprovat el Govern ha introduït molts canvis respecte a l'esborrany que es va filtrar dimarts, al qual va tenir accés Diaridelaneu. Cadascun dels quatre trams tindrà una durada de quinze dies com a mínim i en funció de les dades epidemiològiques i els resultats territorials s'analitzarà si s'avança cap a la desescalada progressiva, es prorroguen les mesures vigents o es revisen les decisions preses per si cal fer marxa enrere.

Entre els indicadors que es tindran en compte hi ha la velocitat de propagació o contagi (Rt), que idealment haurà de situar-se per sota del 0,9. També caldrà la reducció o estabilització dels ingressos setmanals.

Primer tram, entre el 23 de novembre i 7 de desembre

La consellera de la Presidència ha estat l'encarregada d'explicar els diferents trams. En el primer, que començarà dilluns vinent, 23 de novembre, una de les principals novetats és que permetrà la reobertura dels equipaments esportius a l'aire lliure podran reobrir a un 50% de capacitat mentre que espais tancats com pavellons o gimnasos podran fer-ho amb un aforament màxim del 30% amb cita prèvia i sense la possibilitat d'utilitzar els vestidors, exceptuant el cas dels usuaris de la piscina. En cap moment s'ha parlat de quines afectacions podrien tenir les estacions d'esquí, però cal entendre que com a empreses de transport que són aquestes no haurien de tenir limitacions d'aforament. Així doncs cal suposar que podran obrir amb normalitat.

port-aine-pic-orri-antenes-telecadira-jet-cim-ivan-sanz
S'intueix que les estacions d'esquí, com a empreses de transport, podran obrir amb normalitat(arxiu)

Segon tram: del confinament municipal de cap de setmana al comarcal

Del 7 al 21 de desembre. Una de les principals novetats en el segon tram és que el confinament restringit al municipi de 6 del matí de divendres a 6 del matí de dilluns s'ampliarà a l'àmbit comarcal. És a dir, que durant el cap de setmana la mobilitat s'ampliarà i es podrà circular per dins de la mateixa comarca. També s'augmenta la capacitat màxima a l'interior dels equipaments esportius (50%); a cinemes, teatres i auditoris (70%) i a l'interior de bars i restaurants (50%).

Tercer tram: mobilitat lliure i reunions de 10

A partir del 21 de desembre i fins al 4 de gener. En el tercer tram la mobilitat ja serà lliure perquè deixarà d'estar vigent la restricció de mobilitat durant el cap de setmana (cenyida a l'àmbit comarcal en el segon tram) i s'aixecarà el confinament perimetral a Catalunya, encara vigent en el primer i el segon tram. Ara bé, es mantindrà el toc de queda nocturn entre les 22h i les 6h, que també seguirà vigent en el quart tram.

Quart tram

En tot moment i durant els quatre trams previstos es mantindrà sempre el toc de queda nocturn entre les 22h i les 6h així com les indicacions de teletreball. Ara bé, les entrades culturals serviran com a salconduit per arribar a casa a les 23 hores, i també es podrà sortir dels límits territorials fixats en cada tram.

vall-de-nuria-esquiadora-oml
Els esports neu arrenquen de nou tan bon punt les estacions d'esquí obrin pistes. Ho podrem fer els no professionals per entrenar o lleure però no per a competir (arxiu).

Possible aplicació asimètrica

Per aquest motiu Aragonès ha fet una crida a "no abaixar la guàrdia ni un instant". "Fins que tot i tot no estigui protegit, aquí no hi ha ningú salvat", ha avisat. En relació al pla, el vicepresident ha dit que "en cap cas" es plantegen accelerar els tempos, i ha remarcat que el pas d'un tram a un altre haurà de ser sempre amb un mínim 15 dies. Sí que es podria donar el cas que algun territori no pogués saltar de fase d'acord amb els indicadors epidemiològics, i en cas que fos necessari es podria arribar a retrocedir de tram.

També Budó s'ha referit a aquesta qüestió. La consellera ha assegurat que les mesures previstes en els diferents trams seran efectives a tot Catalunya a partir de dilluns, sense distincions, i ha assegurat que al Govern li agradaria seguir avançant de forma "simultània i simètrica" al conjunt del territori. Amb tot, també ha obert la porta a avançar d'un tram a l'altre per zones en funció de com evoluciona l'epidèmia a nivell territorial. "Si les dades marquen que uns territoris tenen més afectació, ens plantejaríem els trams de reobertura de forma asimètrica", ha matisat. Així, ha insistit que si bé la voluntat és avançar alhora també ha admès la possibilitat de fer-ho de manera territorialitzada si no és possible al conjunt de Catalunya.

Restriccions per Nadal

Segons el pla de desescalada, el 21 de desembre s'aixecarà el confinament perimetral de Catalunya i el confinament de caps de setmana, i es podran fer reunions de fins a 10 persones -sempre que els criteris epidemiològics així ho aconsellin-, però es mantindrà el toc de queda nocturn. En aquest sentit, el vicepresident ha avançat que de cara a la setmana vinent tenen previst estudiar "dies puntuals" de les vacances de Nadal per si calguessin "mesures específiques". Segons ha explicat, aquestes "excepcions" es recolliran en les resolucions de cara al segon i tercer tram de la desescalada.

Tot i això, Budó ja ha avisat que el toc de queda es mantindrà per Cap d'Any perquè "és una mesura que permet aturar la mobilitat i fer una lluita més efectiva contra la pandèmia". La portaveu del Govern ha recordat que "no és un any normal", i, per tant, "no es podrà fer un Cap d'Any normal". "Això no vol dir que no puguem fer celebracions, però hauran de ser diferents perquè ens hi juguem molt", ha apuntat.

En ser preguntat per la possibilitat d'imposar sancions si no es compleixen aquestes restriccions durant el Nadal, Aragonès ha dit que "no es podrà posar un policia a cada casa", i ha demanat "responsabilitat individual i col·lectiva".

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny