Notícia

Estacions d'esquí: instal·lacions esportives o empreses de transport?

L'ACEM confirma que les estacions d'esquí són 'empreses de transport per cable'

llevantada,vallter,cinta,transportadora,coberta
Estacions d'esquí: instal·lacions esportives, espais naturals o empreses de transport? Autor/a: Vallter 2000
L'esborrany de la desescalada que ha alterat l'actualitat al llarg de la setmana va provocar un seguit de reaccions al sector de la neu. La possible decisió de limitar els aforaments a les instal·lacions esportives a partir del dilluns 23 de novembre va generar dubtes. Dubtes com ara: les estacions d'esquí són espais naturals oberts, empreses de transport per cable, o bé són instal·lacions esportives dedicades als esports d'hivern? Els experts del ram ens aclareixen què són exactament les estacions d'esquí i a quina legislació es deuen.


port-aine-telecadira-roni-operaris
L'ACEM confirma que les estacions d'esquí són 'empreses de transport per cable' (arxiu Port Ainé).

La setmana que tancarem demà diumenge ha estat plena d'incerteses per al sector de la neu. L'esborrany de la desescalada que es va filtrar a la premsa dimarts passat va generar forces dubtes. Dubtes sobre si les estacions d'esquí estaven condicionades, o no, als aforaments limitats que, segons l'esmentat esborrany, havien d'adoptar les instal·lacions esportives. I les instal·lacions dedicades a l'esport, ja fossin interiors o exteriors, estaven condicionades a limitar a capacitats d'acollida d'entre un 30 i un 50%, sempre segons unes fases que calia revisar cada quinze dies a partir del 23 de novembre.

El cert és que, si bé dins el món dels esports d'hivern tothom té clar que les estacions d'esquí són empreses de transport que posen a disposició dels seus clients-esquiadors diversos remuntadors per sistema de cable, com ara telecadires i teleesquís, per contra en altres sectors de la societat aquesta condició possiblement no estava tan clara. I això podia provocar malentesos.

Davant els dubtes que podia generar l'esborrany de dimarts, però també el document definitiu fet públic ahir divendres pels consellers Pere Aragonès, vicepresident del govern, i Meritxell Budó, portaveu del Govern català, en la roda de premsa, des de Diaridelaneu hem vist necessari consultar a representants del ram sobre aquesta qüestió.

telecabina-cabines-vall-de-nuriaTelefèric tipus telecabina de de Vall de Núria (arxiu).

Joaquim Alsina, gerent i tècnic responsable al capdavant de l''ACEM (Associació Catalana d'Estacions de muntanya), ha estat la persona a qui hem adreçat la nostra pregunta sense resposta clara: les estacions d'esquí són instal·lacions esportives i han de limitar els seus aforaments? O són empreses de transport a disposició dels esports d'hivern?

Per al tècnic de l'ACEM les estacions d'esquí són "les empreses propietàries o explotadores" dels remuntadors instal·lats a la muntanya i, legalment, aquestes són "empreses de transports de viatgers via cable" i que com a tals "depenen de la legislació de transport per cable i de la Direcció general de Transport del departament de Territori i Sostenibiliat". 

Alsina també assenyala que "les zones on es practica l'esquí són de propietat municipal o, com en el cas d'Espot, són de propietat del comú de veïns". Finalment el responsable de l'ACEM ha volgut recordar que "les restriccions de les instal·lacions esportives" que recull el document definitiu de la desescalada  "no afecta les estacions d'esquí".

Qui també ha subscrit els aclariments de Joaquim Alsinaha estat el president de FGC, Ricard Font, qui ahir també va recordar en aquest mateix sentit que, efectivament, les estacions d'esquí del Grup FGC són empreses de transport, però el  president de Ferrocarrils ho va fer amb el matís afegit que "són empreses de transport que es troben dins espais naturals".

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny