Notícia

Llevaneus a punt davant la que podria ser la primera nevada important de la temporada

Dissabte podrien precipitar prop de 20 cm al Pirineu més oriental

llevaneus,bonaigua
Màquina llevaneu al port de la Bonaigua Autor/a: Marta Lluvich - ACN
Territori es prepara per a l'hivern a les carreteres amb 150 màquines llevaneus i l'emmagatzematge de sal. L'objectiu és garantir la fluïdesa i seguretat vial davant del fred i les possibles nevades. A més, per aquest dissabte s'anuncia una possible llevantada.


skipass-281120
El model predictiu d'Skipass mostra nevades de fins a 20 cm per dissabte 28 de novembre al massís del Canigó i capçalera del Ter (Skipass).

El Departament de Territori disposa de 149 màquines llevaneus i un centenar de punts d'emmagatzematge de sal per facilitar la mobilitat a les carreteres aquest hivern davant el fred i les possibles nevades. El departament activa anualment el Pla de vialitat hivernal per garantir la fluïdesa i seguretat a la xarxa de carreteres de la Generalitat, que sumen gairebé 6.000 quilòmetres, la meitat dels que conformen la xarxa de carreteres de tot Catalunya. La temporada d'hivern passada la xarxa viària va patir 106 afectacions en carreteres tallades per la neu (11), per risc d'allau (5) o per requerir l'ús de cadenes (90). Enguany, es disposa de 149 màquines -116 d'empenta i 6 equipades amb fresadora- i 103 punts per guardar la sal.

Bàsicament l'estesa de sal es fa de forma preventiva per evitar la formació de plaques de gel o que qualli la neu.

Els mitjans es distribueixen segons les característiques de cada àmbit i de les incidències que es produeixen, per mitjà de 32 centres de conservació i manteniment repartits per tot el territori.

La temporada passada, els equips de vialitat hivernal van recórrer més de 400.000 quilòmetres entre operacions preventives i la retirada de neu o plaques de gel. En un dia, les màquines llevaneus poden recórrer fins a 15.000 quilòmetres per a dur a terme les diverses operacions.

Possible llevantada per dissabte

A més, per aquest dissabte s'anuncia una possible llevantada, que deixaria uns 20 cm al Pirineu més oriental, sent el massís del Canigó el més beneficiat. La cota de neu s'intueix alta, gairebé a 1.900 metres, fins i tot per sobre aquesta cota. Així ho indiquen alguns mapes de predicció de precipitacions. Falten moltes hores i per tan caldrà seguir-ho amb atenció.

Plànol de gruixos de neu d'Skipass

El plànol de gruixos de neu que hem publicat a l'encapçalament de l'article s'ha obtingut via l'aplicació de precipitació de neu usada per Skipass. Podeu consultar la previsió d'aquest model, que és d'actualització constant, fent ús de la seva aplicació. El localitzareu dins el web, a l'apartat de meteorologia, que permet consultar dia a dia la previsió de precipitacions zonificades i l'acumulació de neu, tant senzill com fent ús del ratolí sobre el calendari que se situa sota el plànol de previsió meteorològica.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny