Notícia

La Val d'Aran vol el mateix tracte que Andorra

Si la frontera entre l'Alt Urgell i Andorra s'obre, també s'ha d'obrir entre la Val d'Aran i Occitània

baqueira
La Val d'Aran vol el mateix tracte que Andorra Autor/a: Baqueira
La síndica d'Aran exigeix el mateix tracte que es doni a l'Alt i Urgell i Andorra per la Val amb la frontera francesa. Vergés ha fet arribar la petició per carta al vicepresident del Govern, Pere Aragonés. Just ahir el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, afirma que el Govern estudia la possibilitat de permetre la mobilitat entre l'Alt Urgell i Andorra.


La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha reclamat que es reprengui la mobilitat entre la Val d'Aran i França, després de conèixer que Andorra i els departaments francesos d'Arièja i els Pirineus Orientals ja la van reprendre el passat 4 de desembre. Vergés ha fet arribar la petició per carta el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i ha demanat que si l'executiu estudia la possibilitat de permetre la mobilitat entre la comarca de l'Alt Urgell i Andorra i, a efectes pràctics, tractar la comarca i el Principat com si fossin una única demarcació dins de l'actual pla de reobertura, "s'ha d'aplicar la mateixa mesura respecte a la Val d'Aran". De no ser així, Vergés ha dit que "l'Aran estaria sent tractada de manera injusta i desigual". 

Així mateix, Vergés ha remarcat la importància que l'economia de frontera té per al Baix Aran atès que "comparteix un espai comú d'intercanvi de relacions laborals, de serveis i, sobretot, econòmiques". La síndica ha dit que "el sistema socioeconòmic d'aquesta part de la Val d'Aran depèn en gran manera de la relació amb França".

Per tot, la síndica d'Aran ha reclamat al Govern que "seguint l'exemple i petició d'Andorra i l'Alt Urgell, el Govern realitzi les gestions oportunes perquè aquesta fórmula es pugui aplicar també a l'Aran".

En aquest sentit, cal recordar que el conseller de Governació del Conselh Generau, Amador Marquès, ja es va dirigir per carta també al conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, sol·licitant "harmonitzar les restriccions entre tots dos costats de la frontera amb França". La carta de la síndica aranesa arriba just després que ahir el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, afirma que el Govern estudia la possibilitat de permetre la mobilitat entre l'Alt Urgell i Andorra.

El client francès va a més a Baqueira

Les relacions entre l'Aran i l'estat francès tenen un pes important en l'economia de la Val, i no només en el Baix Aran, sinó també a l'Alt Aran.

Ja fa anys que Baqueira va fer una aposta per incrementar el client gal a l'estació, obrint oficines comercials a Tolosa i Bordeus. La política de créixer amb el client del vessant nord del Pirineu ha donat resultats i es calcula que ara com ara més d'un 20% de la clientela ja prové de la regió occitana, sent especialment notòria en períodes com els de Nadal i mes de febrer. Per contra és molt poc significativa en períodes com la Puríssima.

Baqueira va anunciar ahir que té programada la seva obertura per a l'11 de desembre, de manera que suposarà una pèrdua prou important dins la facturació del negoci de la neu. Es calcula que durant aquests primers dies de desembre, que inclou els dies 6 i 8 de desembre i el cap de setmana que hi queda més proper, període que és conegut amb el nom de pont de la Puríssima, les estacions poden facturar entre un 10 i un 15% del total de la temporada.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny
giny