Notícia

Els esquís i les fixacions hauran de passar una ITV

La mesura entra en vigor l'1 de gener i afecta els esquis comprats abans de 2010

esquis,ITV
Els esquís i les fixacions hauran de passar una ITV Autor/a: Diaridelaneu.cat
Molta atenció a la nova directiva de la UE que entra en vigor a partir de l'1 de gener de 2021. Es tracta d'una directiva acabada de legislar el passat mes de novembre i que a causa de l'actualitat informativa de la pandèmia ha passat molt desapercebuda. El cas és que els esquís, taules de surf i les corresponents fixacions hauran de passar una ITS&S (inspecció tècnica de skis i snowboards), el que popularment es coneix com la ITV dels esquís. I una mesura polèmica: el material de més de 20 anys haurà d'anar al desguàs. Us ho expliquem.


ITV-esquis%205La UE vol evitar que per les estacions d'esquí hi circulin certes "relíquies" (Foto: DDLN).

Ja és oficial. La UE ha legislat i aprovat una nova directiva d'obligat compliment per a tots els països de la UE en els quals s'esquia. Es tracta d'una directiva que busca millorar la seguretat a les estacions d’esquí de tot Europa i, amb aquest objectiu, qualsevol esquí d'alpí o taula de surf que entri en una pista d'esquí haurà d'haver passat una ITV. Una inspecció tècnica a càrrec d'un professional que en certifiqui que està en bon estat, especialment en el cas de les fixacions.

El que ja es coneix popularment com la ITV dels esquís, en realitat s'anomena oficialment ITS&S (Inspecció tècnica d'skis i snowboards). Aquesta inspecció serà de control obligatori per a totes les taules de surf, esquís, monoskis, big-foots que s'hagin comprat abans de 2010. S'entén que a la inspecció de l'esquí s'hi engloba també la corresponent fixació.

Així doncs, tot el material comprat a partir de 2011 haurà de fer la corresponent revisió dins aquest nou any 2022. I molt important: els esquís o taules de surf que arribin als 20 anys ja no podran passar més inspeccions i hauran d'anar al desguàs.

esqui-trencat-arinsal
Un client mostra un esquí trencat. Una investigació va concloure que l'esquí era vell, tenia més de 10 anys i estava en mal estat (Foto: DDLN).

Els centres ITV per a esquís (ITS&S) s'hauran d'instal·lar a peu de les mateixes estacions d'esquí i seran uns controls de seguretat molt senzills de fer, però ja han avisat que no seran econòmics.

Des de l’Oficina de la UE que vetlla per a la millor de la seguretat dels esquiadors, el seu màxim responsable, l'italià Giovanni Rissini, ha informat que "la mesura s'aplicarà amb la finalitat d'evitar que material vell, pugui entrar a pistes i provocar accidents".

Rissini ha posat xifres a la qüestió i ha recordat que cada any a les estacions d'esquí europees es provoquen més de 2.500 accidents "per culpa de fixacions rovellades, amb la molla de seguretat interna massa tova, o per culpa d'esquís amb el cantell més rodó que una banyera del segle passat".

A més, s'ha queixat que contínuament hi hagi un grup reduït d'esquiadors tiquismiquis però que es fan notar molt i que es queixen de tot "que si la neu, que si els remuntadors, que si hi ha massa gent, que si aquell no porta la mascareta homologada, que si fa massa fred, que si així no es pot esquiar bé , que si bla, bla, bla" i resulta que ell "porta uns esquís de fa 50 anys. Però com vol esquiar bé aquest home? s'ha preguntat el comissari italià.

Revisar cantells i fixacions a peu de pista

Pel que fa als controls i centres d'inspecció oficials i autoritzats, la UE no vol repetir les martingales de les concessions que en el passat van portar alguns problemes. Per aquest motiu, i segons la nova normativa els ITS&S (centres d'Inspecció Tècnica de Skis i Snowboards), els centres de control oficial es podran fer a peu de pista i no seran pas d'obra, sinó que podran ser com els típics tenderetes amb pagoda de lona que, sovint, veiem a les estacions d'esquí per fer testos de material. Poca serietat, però vaja, ells sabran....

Pel que fa als preus aquest estaran regulats i per tant seran tarifes públiques. La revisió dels cantells i les fixacions serà de 300 euros + IVA. Un cop revisats, i validats com a segurs pel tècnic de torn, els esquís podran tornar a pistes per un període de dos anys. Portaran un bonic adhesiu de color groc cridaner amb la vigència de la revisió.

test-atomic-vallter
La inspecció tècnica d'esquís i taules de surf es farà a peu de pistes tots els dilluns, dimecres, dissabtes i diumenges de 09.00 h a 12.00 h (Foto: arxiu DDLN).

Les reaccióons al sector

El gremi de fabricants europeus d'esquís i taules de surf veu en aquesta normativa una bona manera d'ajudar al sector dels fabricants de material d'esquí, i valoren la mesura com una oportunitat de renovar els estocs acumulats enguany per la punyetera pandèmia.

El president de l'esmentat gremi, el francès JeanMarie François Cadernière du Grenoble, propietari dels esquís Caderniere ha declarat que "és una excel·lent notícia que permetrà retirar el material antiquat, vell, ronyós i, fins i tot, antiestètic que encara avui veiem en moltes pistes".

En aquest sentit Cadernière ha recordat la típica frase de l'esquiador garrepa que no gasta un duro material i que "sempre té l'excusa de dir que com que només el fa servir dos dies a l'any ja li van bé. Doncs això ara se li acaba. Massa poc. 300 euros, toma ya!. Li sortirà més a compte comprar-ne un, hua, hua, hua!" ha declarat força sorneguer el fabricant del país gal.

La reacció dels esquiadors

Ahir Diaridelaneu.cat va estar demanant l'opinió dels esquiadors sobre aquesta qüestió i les reaccions van ser molt divergents.

Per exemple, la Lamar  Equeus  Vapariratots, una esquiadora de Sant Fost de Campcentineles, però d'origen armeni i que aquests dies ha passat olímpicament del confinament comarcal i estava esquiant a La Molina, considera que "a mi em sembla bé, perquè igual que amb el cotxe sempre m'ha fet molta gràcia portar-lo a passar la ITV per veure els mecànics, ara també em farà molta il·lusió veure els nois de la ITS&S. Quina ilu" ha declarat tota cofoia.

No pensa el mateix el practicant de monoesquí Nolap Odieud  Irmesgrossa. Resident a Sense Dormir d'Anoia, d'origen libanès i habitual de Masella, també passant del confinament comarcal, va afirmar a Diaridelaneu.cat que estava indignat amb la proposta i que "quins pebrots aquests de la UE. Jo sóc dels que m'agrada anar amb equips vells, roba vella i material vell. Sóc un romàntic i per això encara vaig amb un prototip de monoski  Samid de l'any 1981 i una jaqueta DKY. Té quasi quaranta anys. És un model únic al món i em nego a portar-lo al desguàs. A més, tothom m'admira a la cua del telecadira".

En canvi la dona del Nolap estava la mar de contenta. Julieta Unglots, del prestigiós centre d'estètica Unglotsguais  de Sense Dormir de Noia, explicava que "pot ser l'oportunitat de la meva vida per fer entrar el meu home al segle XXI i així deixar de ser l'espectacle. Cada cap de setmana igual. Tothom ens mira perquè ell va fet una piltrafa i jo passo una mica de vergonya. Jo me l'estimo molt, però clar, arriba un moment que... Ja irà bé, ja" ha conclòs la presumida Julieta Unglots.

De diferent manera ho veu en Velkan  Mentiderescu, un voluminós esquiador d'origen romanès de 125 kg, a qui hem trobat passant uns dies de vacances amb la dona i la nena de 4 anys a Baqueira. En Velkan, que esquia per segona vegada a la seva vida, ho veu bé perquè ens ha explicat que "coi, l'any passat em vaig fotre una castanya intentant baixar per la negra Arias mentre em feia una selfie per enviar als meus amics de Bucarest i, crac, ja sento que peta la fixació. Em van venir a buscar els pisters 500 metres més avall. Et venen unes fixacions que ja està bé, home!" ha conclòs aquest simpàtic i destraler esquiador que va confondre els esquís de la seva filla de 4 anys amb uns big-foot.

La normativa ha estat ja publicada al Diari Oficial de la Unió Europea. Els interessats en veure els detalls d'aquesta informació ho poden fer clicant en aquest enllaç.

ITV-esquis%202
La mesura entra en vigor l'1 de gener i afecta els esquis comprats abans de 2010 (Foto: DDLN).

Opinions

Més opinions

Entrevista

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


41%


8%


51%

76 vots