Notícia

Webcams, el 'comunicat' visual de l'estat de pistes

Les webcams més ben situades per saber com estan les pistes d'esquí del Pirineu català

Baqueira,panoramica,webcam,
Captura des de la webcam "Panoràmica" del Blanhiblar orientada cap a la cara nord de Baqueira Autor/a: Captura webcam
Quin temps fa a la meva estació d'esquí? Hi ha molta gent esquiant avui? Com està de neu? Són tres preguntes que sovint els esquiadors ens fem cada matí abans de pujar a pistes. I per resposta res millor que fer una ullada a les càmeres web de la nostra estació d'esquí. Us relacionem les webcams més ben orientades per saber l'estat visual general a cadascuna de les pistes d'esquí del Pirineu català


Si ets un addicte a l'esquí alpí molt possiblement també deus ser un seguidor de les càmeres web de les estacions de muntanya. A tots ens agrada cada dia fer una ullada a la webcam que tenim com a referència per saber com està la "nostra" estació.

Els motius poden ser diversos, tot i que sovint la consulta visual per pantalla és per a, o bé disposar d'informació de primera mà per saber quina és la situació meteorològica, per saber-ne l'afluència o saber sobre com està de neu. També n'hi ha que ens hi connectem des de la distància per, davant la impossibilitat d'estar esquiant, ho substituïm per una visita ocular a distància.

El cas és que les càmeres web ens serveixen de gran ajuda per aquests i altres motius. Tots hi sortim guanyant, estacions d'esquí i clients. Els esquiadors disposem d'un accés directe i en temps real a l'estat de pistes, i els responsables de les estacions ja no podran ser retrets per no transmetre prou bé la situació del domini esquiable.

Les càmeres web que en els últims anys les estacions d'esquí han anat instal·lant en diferents punts estratègics de l'àrea esquiable han millorat en qualitat d'imatge i en panoràmiques a oferir. Són, molt possiblement, un dels millors aliats informatius dels esquiadors durant tota la temporada.

En aquest article hi relaciono un llistat de càmeres web que, al meu criteri del tot subjectiu, ofereixen bona informació gràcies a la situació amb què es troben. És a dir, que una sola captura panoràmica ens aporten més dades de la situació de pistes o bé perquè ens ofereixen un bonic paisatge que, a més de transmetre un bon comunicat visual, ens ofereixen una bonica panoràmica en què quedar-nos amb la mirada fixa uns quants segons.

¿Som-hi? Doncs comencem.

2 • Baqueira - Panoràmica Baqueira

Aquesta càmera web se situa en el sector de Blanhiblar, perímetre nord del domini esquiable, i està orientada cap a la cara nord de Baqueira. Amb una sola captura ens permet observar estat de la carretera de Beret, sector de la cara nord de Baqueira i fins i tot part de Beret i part del sector Saumet. Vistes espectaculars a la posta de sol.

Baqueira-panoramica-webcam-2021-01-12

Enllaç d'aquesta webcam:
https://www.infonieve.es/estacion-esqui/baqueira-beret/webcams/

3 • Boí Taüll - Telecadira Mulleres

Actualment l'estació de la Vall de Boí disposa de 5 webcams i entre aquestes ja no hi és la que havia estat una de les càmeres més altes del Pirineu català, situada al retorn del telecadira Coll de Roies, a 2.540 m.

D'entre les 5 perspectives que ens ofereixen avui, la més interessant sigui possiblement la webcam Pla de Vaques. Fa un recorregut de 180º, comença pel telecadira Mulleres i el telecadira Resort Exprés i ens permet observar de lluny el Telecadira Roies. També podem veure punts estratègics de l'estació com ara el Balcó del Cerví i el Tuc de Muntanyó i tot el perfil siluetat de la muntanya de fons fins arribar al telecadira Vaques.
Tenint present que l'estació ha entrat a formar part del Grup FGC, no seria d'estranyar que aviat hi veurem instal·lada una webcam Live de 360º tal com s'ha fet a la resta de centres hivernals del grup FGC.

Boi_Taull-webcam-telecadira-Mulleres-2021-01-13

Enllaç recomanat:
http://www.boitaull.cat/ca-ES/estacion/webcam.aspx

4 • Espot - Panoràmica estació

Existeix una webcam que ens pugui oferir la imatge de tota una estació amb una sola orientació? La resposta és si, i està a Espot. Com no podia ser d'una altra manera el seu nom és el de "Panoràmica" i ens permet observar el 100% del domini esquiable, una visió integral a la famosa Pala d'Eixe i, a més, algun dels cims al voltant del seu perímetre esquiable. El seu únic inconvenient és que hi ha massa distància per veure correctament l'estat de la carretera o els estacionaments.

Com a la resta d'estacions del Grup FGC també s'ha instal·lat des d'aquest passat estiu una webcam en viu amb perspectiva de 360º, també molt recomanable per la seva panoràmica des de la cota 2000.

Espot-webcam-panoramica-2021-01-26

Enllaç recomanat:
https://fgc.roundshot.com/espot/

5 • La Molina - Cap de Comella

Fins a 16 webcams ens ofereixen a la nau insígnia del grup FGC. No hi ha sector important de l'estació que quedi descobert per alguna de les càmeres situades en punts estratègics del domini esquiable. Si bé cal admetre que pot ser difícil escollir només una càmera d'entre les 16 perspectives, la decisió ja no ho és tant quan el criteri a prioritzar és buscar la zona amb més trànsit o distribució d'esquiadors i al mateix temps ens ofereix una visió del sector alt de Torrent Negre, tradicionalment el que presenta més innivació per orientació i altura de tot el domini.

La_Molina-webcam-Cap_de_comella-2021-01-13

Enllaç recomanat:
https://fgc.roundshot.com/lamolina/

6 • Masella - Cap del Bosc - Panorámica

Un cas idèntic al de La Molina. L'estació a cavall dels termes municipals d'Alp, Das i Urus ens permet escollir entre 16 possibles perspectives. Enguany estrenen webcam 180º i aquesta s'ha situat al retorn del telecadira Coma Oriola. La seva ubicació ens permet observar en viu l'activitat en un dels punts neuràlgics de l'estació. Així, amb aquesta càmera, podem observar l'afluència d'esquiadors que desembarquen al telecadira Masella Jet, del telecadira Coma Oriola i la base dels teleesquís de la Tosa. Pel que fa a pistes ens permet veure la densitat a pistes com Les Fustes, Jardí Alpí, Tosa Vermella i fins i tot el tram baix de Coma Pregona.

Masella-webcam-cap_de_bosc-270121

Enllaç recomanat:
https://masella.roundshot.com/

7 · Port Ainè

A l'estació de Rialp hi ha l'opció de consultar fins a 5 webcams, entre les quals una de TV3 i una de panoràmica de 360º. Tenen en comú que totes estan orientades cap al Pic de l'Orri, com si es tractés d'un veritable imant en aquesta qüestió. Aquesta càmera ens permet observar tota l'olla alta de Port Ainé i amb molt detall la zona de debutants Planells de l'Olla i Prat dels Clots de la cota 2.100. Primer pla de la terrassa del bar restaurant de la mateixa cota i l'arribada del telecadira Roní.

webcam-roni-port_aine

Enllaç recomanat:
https://fgc.roundshot.com/portaine/

8 · Port del Comte - El Querol

Fins a 6 càmeres en directe ens permeten saber l'estat de pistes de l'estació del Prepirineu. Entre les 6 n'hi ha una de ben característica i ben coneguda entre l'audiència dels espais del Temps de TV3, i és que sovint es fa servir la webcam de Prat Donadó, orientada a la zona de debutants i hotel peu de pistes, per informar de les temperatures i situació meteorològica del Port del comte.

La webcam situada al retorn del telecadira El Querol és, però, la que ens pot ajudar més a valorar amb un ràpid cop d'ull la situació de neu. Des d'aquesta podrem veure l'arribada d'esquiadors a la cota alta del Querol, per una banda, i a la zona o sector de l'Estivella, visible a la franja superior esquerra de la webcam.

Port_del_comte-webcam-Querol

Enllaç recomanat:
https://www.infonieve.es/estacion-esqui/port-del-comte/webcams/

9 · Vall de Núria

Un total de 6 webcams ens permeten obtenir una visió global de la situació a pistes. Entre aquestes també n'hi ha una que ofereix imatges a l'espai del temps de TV3 i una nova càmera "Live" que, com a la resta d'estacions de FGC, s'ha instal·lat aquest passat estiu. Té la particularitat que ofereix una visió de 180º i està ubicada a prop del llac i del darrer túnel del traçat del cremallera, a uns pocs centenars de metres de l'arribada a l'estació del santuari.

Vall_de_nuria-webcam

Enllaç recomanat:
https://fgc.roundshot.com/valldenuria/

10 • Webcam telecadira Jordi Pujol

Sense cap mena de dubte a Vallter la millora en el servei de webcams ha fet un salt espectacular en els darrers set anys. L'estació ha passat de tenir una sola webcam a tenir-ne 4.

Val la pena recordar que l'any 2013 la televisió pública de Catalunya estrenava a Vallter una webcam al sector de la Xemeneia, resolent així el deute pendent amb l'estació de Setcases, i és que fins al moment era l'única estació d'alpí catalana que no disposava d'aquest equipament de la televisió pública.

Tres anys més tard, el gener de 2016, s'estrenava la webcam més espectaculardel Pirineu, a la cota 2.535, amb la qual es podia observar l'estat de la neu a les cotes altes de l'estació i amb sort, si fa un dia clar, es pot veure la badia de Roses.

Aquest estiu el salt ha estat definitiu, incorporant la webcam en directe de 360º, amb la qual aconseguim informació de l'estat de la neu, la situació als aparcaments i per descomptat la situació meteorològica.

webcam-telecadira-jordi-pujol-2021-01-13

Enllaços recomanats:
https://fgc.roundshot.com/vallter2000/

11 · Tavascan

Només en disposen d'una i està situada al peu de pistes, al refugi de la Pleta del Prat. Ens permet veure el peu de pistes. Aquí teniu  l'enllaç webcam de Tavascan.

tavascan


En definitiva, les càmeres web de les estacions d'esquí han ajudat moltíssim a facilitar informació real als esquiadors. I com més càmeres web ofereixi una estació, menys crítiques a les xarxes socials. És cert que en algunes ocasions les càmeres web es desactiven o s'orienten cap a zones amb més neu, però ben mirat sembla lògic que es vulgui mostrar la millor panoràmica.

En qualsevol cas, les webcams han canviat la forma d'informar sobre l'estat de pistes. Les estacions ja no tenen cap necessitat d'alterar els comunicats de neu, coneixedores que qualsevol esquiador o snowboarder pot, amb un sol cop d'ull a la webcam de referència, fer-se el propi comunicat de neu.

Altres webcams que us poden resultar d'interès, instal·lades en estacions de nòrdic:

Enllaç a la webcam d'Aransa.
Enllaç a la webcam de Guils-Fontanera.
Enllaç a la webcam de Tuixent La Vansa.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny