Notícia

Quina ha estat la gran vencedora del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló?

'Iran: teaching among the nomads', gran vencedora del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

Iran: teaching among the nomads
Iran: teaching among the nomads Autor/a: ACN
'Iran: teaching among the nomads' guanya el Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. 'Cholitas', de Jaime Murciego i Pablo Iraburu, s'endú el premi BBVA i Flor de Neu de Plata.


'Iran: teaching among the nomads' ha estat la gran vencedora del 38è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. La pel·lícula del francès Louis Meunier s'ha endut el Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d'Or d'aquesta edició. Rodat a la serra de Zagros, el documental retrata la passió i el sacrifici de les famílies que encara traslladen a peu els seus ramats per trobar pastures verdes. El jurat ha subratllat l'homenatge que fa "a la transhumància i a la pedagogia" i com "posa en valor un estil de vida que desapareix basat en l'esforç i la superació". El segon guardó, el premi BBVA i Flor de Neu de Plata a la millor pel·lícula de muntanya, ha estat per 'Cholitas' dels espanyols Jaime Murciego i Pablo Iraburu.

Pel que fa a la resta de guardonats, el realitzador eslovè Pavol Barabas marxa amb les mans plenes. 'Everest - The Hard Way' ha guanyat el premi F.E.D.M.E. especial del jurat "per haver recollit l'èpica de la muntanya dels anys 80 i per l'esforç de revisar un passat dolorós i dur de vivències personals, amb molta cura i honestedat". Per la seva part 'Salto is the King' s'ha endut el reconeixement a la millor pel·lícula d'esports de muntanya, el premi Grandvalira, amb un muntatge mostra el descens de les cascades més altes del món.

D'altra banda, la producció 'The Wall of Shadows', de la realitzadora polonesa Eliza Kubarska, ha guanyat dos guardons: el premi Quadpack Foundation al millor film de cultura de muntanya i el premi F.E.E.C. a la millor fotografia. El muntatge planteja un dilema a una parella de sherpes: acceptar o no l'oferta d'un grup d'alpinistes occidentals que volen escalar una muntanya sagrada i necessiten pagar la carrera dels seus fills.

Per la seva part el premi Boreal al millor guió ha estat per a 'Ocean to Sky', del director autralià Michael Dillon, que l'any 1992 va signar 'Everest - Sea to Summit', la pel·lícula més premiada de la història del cinema de muntanya.

Pel que fa al premi Cervesa del Montseny, que reconeix les millors produccions de la secció +Xtrem, ha estat per la francesa 'Made in voyage', de Wiley Kaupas i Joey Schusler. I 'Kinnaur Himalaya', de l'italià Emanuele Confortin, ha guanyat el premi Mountain Wilderness.

El lliurament dels guardons s'ha fet aquest divendres a la tarda i ha comptat amb les intervencions de l'alcalde de Torelló, Marçal Ortuño; el director del Festival, Joan Salarich; el director de la Zona Osona de BBVA, Daniel Guardiola, i el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera.

El festival, però, acabarà diumenge, i a partir d'aquest vespre estarà disponible a la plataforma un abonament especial amb totes les pel·lícules guardonades.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 




Editorial







giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny