Notícia

Un gener fred

En resum, el primer mes de l'any ha resultat plujós a l'oest de Catalunya

Masella,20210111,els coms
Gener va portar neu al Pirineu erò també en cotes baixes. Imatge de Masella el passat 11 de gener de 2021. Autor/a: Masella
El mes s’ha de qualificar de normal o fred a gran part de Catalunya. En canvi, ha estat càlid a àmplies zones de la desembocadura de l’Ebre. Plujós a gran part del terç oest del país i molt plujós a la plana de Lleida i serra dels Ports i ha estat sec a la resta del territori, i molt sec al Moianès i zones limítrofes.


El gener s’ha caracteritzat per una marcada ondulació del corrent en jet que ha afectat el país durant la primera quinzena del mes afavorint l’entrada d’una massa freda provinent d’altes latituds, que ha estat persistent amb una temperatura baixa i nevades a cotes baixes, especialment a la meitat oest de Catalunya. Va ser a partir del dia 20 quan es va produir un canvi cap a una situació més zonal (vent de l’oest), una regularització de la temperatura i precipitació que va ser en forma de neu a cotes més elevades.

Neu i fred del dia 9 al 12 de gener

Els dies 9 i 10 de gener de 2021 van venir marcats per una nevada inusualment extensa i també abundant a molts sectors de Catalunya, que va afectar especialment les comarques de Ponent i del sud del país (llevat de la franja litoral), amb gruixos màxims de més de 60 cm al Priorat i de l’interior de les Terres de l’Ebre.

La nevada va ser molt continuada a les Terres de l’Ebre i sobretot al Priorat o a les muntanyes de Prades, on va anar caient de manera ininterrompuda durant gairebé 48 hores. A la meitat est la precipitació va ser més intermitent, amb una cota de neu que puntualment es va enfilar fins als 1.000 m al Prepirineu, si bé a la Garrotxa o a l’Empordà va baixar a estones fins als 400 m.

La Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van mesurar un gruix màxim de neu que va igualar o superar els 60 cm a: 62 cm a Falset (el Priorat) a 383 metres sobre el nivell del mar; 62 cm a PN dels Ports (el Baix Ebre) ubicada a 1.055 m; i els 60 cm a Horta de Sant Joan (la Terra Alta) a 488 m.

Més enllà dels gruixos màxims, cal destacar els 10 cm de Miravet (40 m) o els 15 cm a Móra la Nova (33 m), a la part més baixa de la Ribera d’Ebre, així com els prop de 10 cm que es van acumular dissabte a molts sectors del Segrià i del Pla d’Urgell.

Al Prepirineu i al vessant sud del Pirineu la nevada també va deixar gruixos molt destacats, de fins a prop de mig metre en alguns sectors.

Feia més de 10 anys que Catalunya no vivia una nevada tan extensa i abundant. Concretament, el precedent més clar el tenim l’any 2010, que ens va deixar dues nevades molt destacades: els dies 7 i 8 de gener, i el dia 8 de març.

Per tant, es tracta d’una nevada extraordinària pel que fa a l’extensió i a la magnitud dels gruixos màxims fora del Pirineu, però amb un precedent semblant i relativament recent. També la nevada del desembre de 2001 va deixar gruixos comparables en els sectors que ara han resultat més afectats, però va ser més extensa i fins a nivell del mar en alguns casos. Com a nevada molt més excepcional, cal esmentar “la Nevada Grossa” que el febrer de 1944 va deixar fins a 180 cm a Falset.

La nevada va arribar després de 15 dies de temperatura força baixa a Catalunya, essent l’episodi de fred persistent més important des de l’onada de fred de la primera quinzena de febrer de 2012. No ha estat un episodi comparable a aquell pel que fa a valors mínims extrems, ja que la irrupció d’aire fred va deixar valors fins a 7 ºC inferiors a l’alta muntanya, però hem tingut més de dues setmanes amb una temperatura clarament per sota de la mitjana, fet que no s’havia produït els darrers 8 hiverns.

Del 25 de desembre al 12 de gener, 117 de les 184 estacions de la XEMA van superar almenys un dia el llindar de perill per fred. El dia de Reis va ser quan es va superar més extensament (97 de 184 estacions) i tant a l’interior com a sectors del litoral, però no a l’alta muntanya.

D’altra banda 26 de les 184 estacions van superar el llindar almenys 3 dies consecutius, de manera que en aquests sectors es pot parlar d’una autèntica onada de fred. Són estacions situades tant en algunes fondalades de l’interior o del Pirineu com en sectors del litoral, especialment de l’Empordà, on hi ha hagut força dies de calma que han permès que la temperatura baixés i les glaçades arribessin arran de mar.

La mínima del dia 12 va ser molt baixa, amb glaçades generals i valors propers a -10 ºC a sectors de Ponent. Cal destacar: els 9,4 ºC de Sant Martí de Riucorb (Urgell), mínima absoluta de la seva sèrie de 19 anys (-8,6 ºC el 28/01/2005); o els -6,8 ºC a Torres de Segre (el Segrià), igualant el rècord del 25/01/2011.
 
Inestabilitat  i temperatura suau del dia 20 al 31 de gener

Un front atlàntic va creuar el país entre els dies 20 i 25 de gener. Va comportar precipitació a gran part del país, fenòmens meteorològics violents i un augment de la temperatura.

Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 49,0 mm a Espot (2.519 m) al Pallars Sobirà; 43,6 mm al Lac Redon (2.247 m) a la Val d’Aran; i 43,3 mm al Pont de Suert (l’Alta Ribagorça).

El dia amb una atmosfera més inestable va ser el dia 22 quan una línia de torbonada va creuar el país.

Cal remarca que va ser el dia de gener amb més llamps a Catalunya des de la instal·lació de la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (2004), superant el 6-7 de gener de 2018, quan va haver-hi els tornados de l’Alt Empordà i del Bages-Solsonès.

A part de les tempestes, en molts casos amb calamarsa, la línia de torbonada va anar acompanya de vent molt fort, amb ratxes de 70-90 km/h, i fins i tot superiors als 100 km/h.

Algunes estacions feia molts anys que no mesuraven ratxes tan fortes. Cal destacar els 107,6 km/h a Cervera (la Segarra) que va ser la ratxa més forta dels últims 23 anys, els106,9 km/h a Ulldemolins (el Priorat), i els 101,5 km/h la ratxa més forta des del 24 de gener del 2009.

A partir del dia 28 la temperatura va augmentar de forma significativa:

13 de 148 estacions amb més de 10 anys de dades van superar la màxima absoluta de gener i amb un valor de 28 ºC a l’Observatori de l’Ebre (el Baix Ebre). Es tracta d’un valor de temperatura inèdit a Catalunya el mes de gener.
7 de 148 estacions amb més de 10 anys de dades van mesurar la mínima més alta de gener.
 
Gener fred a Catalunya

El mes s’ha de qualificar de normal o fred a gran part de Catalunya. En canvi, ha estat càlid a àmplies zones de la desembocadura de l’Ebre.

Aquesta distribució de les anomalies ha estat conseqüència d’una banda de la persistència d’una massa d’aire molt fred amb valors molt per sota de la mitjana climàtica per l’època de l’any durant la primera quinzena del mes. A partir de llavors, una massa càlida es va anar imposant provocant un augment tèrmic molt significatiu.

L’episodi fred es va caracteritzar per ser el més persistent des de l’onada de fred de la primera quinzena de febrer de 2012. No va ser un episodi comparable a aquell pel que fa a valors mínims extrems, ja que la irrupció d’aire fred va deixar valors fins a 7 ºC inferiors a l’alta muntanya, però vam tenir més de dues setmanes amb una temperatura clarament per sota de la mitjana, fet que no s’havia produït els darrers 8 hiverns.

L’episodi càlid va afectar el territori a partir del dia 25 amb valors de temperatura màxima elevada amb un registre històric a Catalunya en un mes de gener: els 28 ºC del dia 28 a l’Observatori de l’Ebre (el Baix Ebre).

La taula següent mostra els valors d’anomalia (diferències de la temperatura mitjana mensual de gener respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de gener pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o inferiors a -1,5 °C a les estacions de la XEMA.

Veure informe complet amb gràfics en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny