Notícia

Decés d'un dels protagonistes de la muntanya de Tor

La muntanya de Tor, al Pallars Sobirà, havia d'acollir una estació d'esquí connectada amb Arinsal, a Andorra

Antonio Gil José
Mor Antonio Gil José, un dels protagonistes dels crims de la muntanya de Tor Autor/a: Twitter Carles Porta
Mor Antonio Gil José, un dels protagonistes dels crims de la muntanya de Tor. El veí havia acusat Josep Mont i Marlí Pinto com a autors de l'assassinat de Josep Montané  de Casa "Sansa", promotor del que havia de ser l'estació d'esquí de la vall i muntanya de Tor.


Antonio Gil José, un dels veïns de Tor i que va ser protagonista important en el cas de la muntanya de Tor va morir ahir dissabte. Antonio Gil va assegurar ser testimoni de l'assassinat de Josep Montané de casa "Sansa". Ahir ho ha anunciat a les xarxes socials Carles Porta, autor del llibre 'Tor, tretze cases i tres morts'". Segons Gil, van ser Josep Mont i Marlí Pinto els autors de l’esmentat assassinat.

"Tor Ski Resort"

A finals dels anys 70 la muntanya de Tor va començar a ser motiu d'interès per a la construcció de l'estació d'esquí de Tor, la qual s'havia de connectar amb les veïnes estacions andorranes de Pal i Arinsal. Fa poc més d'un any que també va morir Jordi Riba Segalàs (1936-2019), conegut com a 'Palanca', un altre dels protagonistes de la muntanya de Tor i contrari al projecte de l'estació d'esquí.

El conflicte de Tor es remunta al 1896, quan es va constituir la societat de copropietaris de la muntanya, de manera que les tretze cases del poblet es repartien la sobirania sobre les terres. Així, la gent de Tor evitava que la muntanya, molt rica en pastures i fusta, fos declarada comunal i per tant propietat de l'Estat espanyol. El conflicte més greu es va iniciar quan un empresari andorrà va proposar tirar endavant un projecte per construir una estació d'esquí que s'hauria acabat connectant amb les pistes de Pal i Arinsal. 

Una de les clàusules dels estatuts era que per a ser copropietari de la muntanya calia viure tot l'any al poble, fins i tot durant l'hivern, quan Tor queda aïllat i incomunicat per les grans nevades.

Aquesta clàusula va acabar desencadenant el conflicte entre Sansa i Palanca, que es disputaven la propietat de la muntanya. Els tribunals van declarar Sansa com l'amo únic de la muntanya el febrer de 1995. Cinc mesos després va ser assassinat a casa seva. Un crim que no s'ha esclarit mai tot i que Antonio Gil José assegura quye va ser testimoni presencial en el dia de l'assasinat.


 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny