Notícia

Gastronomia per a l'après-ski de Vallter

Un esquí amb identitat: esquí de dia i gastronomia de nit a la Vall de Camprodon

galta_vedella_jardinera-verdures
Galta de vedella a la jardinera de verdures, un plat propi de la Vall de Camprodon Autor/a: ElPont9
En els darrers anys la pràctica d'esquí combinada amb la gastronomia ha guanyat importància. De fet, sempre ha estat una mica així, però sembla que aquesta és una associació cada vegada més sòlida i en creixement. És ben senzill: volem esquiar pel matí i després ho volem acabar amb un bon dinar. O sopar. Si és possible, que sigui una mica especial, únic, per així arrodonir el nostre dia i recordar-lo força temps. Comencem un recorregut per les diferents valls del Pirineu per descobrir la gastronomia genuïna de cada peu de pistes. Avui, la Vall de Camprodon i Vallter.


vallter-hostal-pastuira-nocturna
I després d'esquiar a Vallter: què i on menjar que resulti especial? (Foto: Hostal Pastuira - Vallter 2000).
 
No serà la primera ni la darrera vegada que us expliquem que l'esquí a la Vall de Camprodon es viu amb una intensitat especial, diferent de la resta de valls del Pirineu. Serà per la seva tradició històrica amb la cultura de muntanya? Recordem que a Ull de Ter s'hi va obrir el primer refugi d'alta muntanya de la Península Ibèrica. Per la seva proximitat al mar Mediterrani? A quantes estacions del Pirineu podem esquiar veient, ni que sigui de lluny, el mar? Molt poques. Aquestes podrien ser dues bones raons, segur, però també per altres singularitats que la fan especial, única.

Com ja us vam explicar fa un parell d'anys en el nostre reportatge Vallter 2000 en 48 hores i dues maneres de viure-la, esquiar a la Vall de Camprodon és sinònim de fer-ho en una vall ben poc massificada, a mida de totes les butxaques i amb una identitat pròpia.

embotits-productes-del-ripolles
Embotits típics i propis de la Vall de Camprodon (Foto: Productes del Ripollès).

En aquest article, però, voldria fer especial atenció a la qüestió gastronòmica, i és que per qüestions geogràfiques no hi poden haver massa valls en les quals la qüestió mediterrània i la neu hi conflueixin amb força. I en un portal especialitzat en el món de la neu, la pregunta que ens fem és: després d'una bona esquiada a Vallter, quin àpat ens pot resultar especial en un restaurant de la vall de Camprodon? Doncs som-hi!

vallter-trepitjat-de-pistes

Una cuina de muntanya amb algun toc de mar

La cuina a la Vall de Camprodon es caracteritza per ser una cuina de muntanya, tradicionalment de racions generoses i proveïda pel que oferia i ofereix el territori. Estem parlant de muntanya, cert, però és innegable que la proximitat relativa al mar també hi aporta la influència d'uns productes que devien arribar (i continuen arribant, és clar) amb relativa facilitat des dels ports pesquers de l'Empordà. En aquest sentit un plat que fusiona perfectament aquests dos conceptes podria ser el pollastre amb gambes, un bon exemple d'unió entre la vall de Camprodon i l'Empordà. Sempre més recordaré com el fan (o feien) a Can Plujà de Rocabruna.

Terra de tradició ramadera i caça

Entre els productes gastronòmics d’origen animal d'aquesta vall i que millor la identifiquen hi ha el poltre de muntanya, xai (ovella ripollesa), l'ànec i la vedella. Quatre "càrnics" que posen al descobert la tradició ramadera i agrícola i, perquè no la caça, dels pobles de la riba alta del riu Ter.

I quins serien els plats que millor ens repararien d'una extenuant jornada d'esquí a Vallter o d'una sortida amb esquís de muntanya fins al Bastiments? Doncs amb aquests productes propis en serien bons exenples una vedella amb bolets, un filet de poltre amb patates, una espatlla de xai al forn o un ànec amb peres. I perquè no, plats de caça com un civet d'isard o de senglar que podríem acompanyar amb algun vi de la DO Empordà, com ara un Xot Negre del celler Vinyes dels Aspres.

Que escollim aquesta DO no és ni un caprici, ni un perquè sí. Des dels cims més alts que coronen la vall de Camprodon, o des de la cota alta de Vallter 2000, podrem veure amb certa facilitat i si el dia és clar la plana de l'Alt Empordà. Si de veritat ens creiem la filosofia del quilòmetre 0, no cal que busquem vins de qualitat gaire més lluny.

uixa-anec-peres
Cuixa d'ànec amb peres (Foto: ElPont9).

De la terra

D'entre els productes que dona la terra el que millor identifica la vall de Camprodon és, gairebé amb tota seguretat, la trumfa de la vall, cultivada sobretot a Molló i Espinavell.

Entre els mesos de setembre i octubre cada any es fan unes jornades gastronòmiques en les quals hi participen els restaurants de la vall, oferint diferents formes de cuinar la trumfa: bullida, crema, fregida, escalivada al forn, tant li fa, però sobretot guisades o bé combinades amb embotits típics del porc, de llarga tradició i elaboració. O amb formatges propis de la vall.

L'hora dels postres

I ja per acabar, quan arriba l'hora de les postres, res millor que un assortit de les "centenàries" galetes birba, elaborades a la mateixa vall. Acompanyeu-les amb una garnatxa dolça.

Si sou fanàtics dels làctics per a les postres esteu de sort. Sigui un mató, un formatge fresc, o un iogurt elaborat de manera artesana seguint fórmules tradicionals pròpies de l'alta vall del Ter que, a més, podrem acompanyar amb mel i melmelades de gerds de quilòmetre 0. O un sempre exitós tatin de pomes de la vall amb crema de iogurt.

Doncs ja ho veieu, l'après-skí més reparador baixant de pistes passa per algun dels molts restaurants de la vall de Camprodon. L'oferta gastronòmica en productes propis és, com heu pogut llegir, variada i generosa, adaptada a totes les butxaques i capaç de seduir amb el seu sabor i la seva identitat.
Us hi animeu?

productes-ripolles-embotits-ous-formatges-iogurts
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny