Notícia

Vint-i-cinc anys de la setmana de les allaus

Entre el dimarts 6 i el dijous 8 d'aquell febrer de 1996, es van produir diverses allaus al Pirineu català i andorrà

Vint-i-cinc anys de la setmana dels allaus. Arinsal, 8 de febrer de 1996.
Vint-i-cinc anys de la setmana dels allaus. Arinsal, 8 de febrer de 1996. Autor/a: SFG / Diari Ara.ad
Aquest dilluns 8 de febrer es commemoren vint-i-cinc anys de l'allau d'Arinsal, considerada la més gran de la història d'Andorra. Però no només a Andorra es va produir una allau amb afectació d'edificacions. Entre els dies 6 i 8 de febrer diverses allaus van afectar tot el Pirineu català, algunes només van afectar espais forestals, però en alguna d'elles hi va haver afectacions a edificis.


Allau-Arinsal.AndorraDifussio
L'allau va cobrir tota la zona del solà d'Arinsal fa 25 anys (Foto: SFG)

Aquesta setmana es compleixen els vint-i-cinc anys de la "setmana de les allaus". La tarda del dijous 8 de febrer del 1996 una enorme massa de neu va baixar a una velocitat de prop de 300 quilòmetres per hora a Arinsal, Andorra. L'allau va arrasar tot el que va trobar a la zona de la canal de les Fonts i va deixar un paisatge desolador fins a cobrir la zona del Solà, un sector peu de pistes de l'estació d'esquí d'Arinsal. Vuit edificis propers van quedar afectats i, sortosament, l'operatiu de desallotjament va permetre salvar la vida de més de 300 persones. No hi va haver cap víctima (veure enllaç notícia).

allau-parc-nacional-1996
Entre el 5 i el 7 de febrer de 1996 diverses allaus caigudes al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici van provocar quantioses destrosses a la massa forestal. (Foto: C. García)

Dos dies abans de l'allau d'Arinsal també s'havia produït una primera allau a la zona de les Canals d'Hospitalets, a la zona d'Ull de Ter, a prop de l'estació d'esquí de Vallter 2000. Aquesta primera es va produir la nit del 6 al 7 de febrer i va ser la que va afectar, sobretot, el refugi de la Creu Roja.

La segona, en una canal contigua, es va produir el 8 de febrer (enllaç Història Vallter). El dia abans, a l'estació de Vallter 2000, es van acumular 270 cm de neu freda i seca, de molt bona qualitat per a esquiar, però fàcilment transportable.

allau-pastuira-icg
Allau sobre el refugi Pastuira el 8 de febrer de 1996 (Foto: ICGC).

Actualment aquestes allaus estan documentades per l'ICGC (Institut Cartogràfic I geològic de Catalunya) i formen part del document Les Allaus al Pirineu de Catalunya, com prevenir-les, editat fa tres anys. L'ICGC explica que les Canals d'Hospitalets se situen per sobre els 2.000 m d'altura i la placa de neu es va arrencar a l'altura de 2.360 m, provocant importants destrosses en la massa forestal, però també afectacions importants tant a l'hostal com al veí refugi de la Creu Roja. La mateixa nit una allau va interceptar les vies del cremallera de Vall de Núria.

Allau-1996-cremallera
Imatge d'arxiu ICGC Cremallera de Núria l'any 1996

Altres allaus aquell mateix any

En aquella temporada de 1995-96, les nevades més destacables es van produir a la primera meitat de desembre i entre el 21 de gener i el 7 de febrer.  De fet, la temporada 1995-96 es va considerar, en aquell moment, com la temporada més nivosa dels darrers 30 anys i és que ja durant el mes de gener es van produir importants allaus a Espot i Boí-Taüll.

La nit del 22 de gener una allau va provocar destrosses a un teleesquí i a maquinària diversa a l’estació d’esquí de Boí-Taüll i un dia més tard, a la matinada del 23 de gener, un allau va arrasar la cafeteria-restaurant de l’estació d’Espot (enllaç Història d'Espot). Entre els dies 21 i 24 de gener, diverses allaus van destrossar 6 torres d’alta tensió a la central elèctrica de l’estany de Sallent, a la vall Fosca.

En cap d'aquestes allaus es van produir víctimes, ni tant sols en el cas d'Arinsal tot i la magnitud que deixen entreveure les imatges.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny