Notícia
On es faran les proves de nòrdic en una candidatura Pirineus-Barcelona 2030?
La tècnica de l'associació Tot Nòrdic ens dona la seva opinió en una entrevista
Ahir, en un entrevista al Diaridelaneu, Imma Obiols, responsable i tècnica de Tot-Nordic (Associació d'estacions d'esquí nòrdic de Catalunya), va ser preguntada sobre aquesta qüestió.

Imatges dels Campionats d'Espanya d'esquí de Fons a Tuixent-La Vansa el gener de 2017 (Foto: Tuixent La Vansa - Guerrers del Nòrdic).
On es faran les proves de nòrdic en una candidatura per a uns jocs d'hivern que inclogui Barcelona i el Pirineu? Aquesta és la gran pregunta que continua sense una resposta clara. En l'actual context la pandèmia ho ha deixat tot aturat, però això no treu que els treballs tècnics per a la candidatura per a uns jocs d'hivern al Pirineu per a l'any 2030 ja estaven molt avançats el passat mes de març, quan tot el món quedava pràcticament parat.
No va ser fin els passat mes d'octubre que Gerard Figueras, secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, anunciava oficialment que la candidatura "parava màquines", però el cert és que els aspectes tècnics ja estaven resolts. Figueras va explicar que, ja al mes de juliol, tot estava preparat per dur a terme els tràmits finals de formalització de la candidatura, però finalment no es va poder fer per motius d'agenda, ja que era necessari reunir el Comitè Olímpic Espanyol (COE), la Generalitat, el govern espanyol i el de l'Aragó. I de fet, sobre la feina feta en la qüestió tècnica, també ho va corroborar la presidenta de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, Mònica Bosch, en una entrevista al Diaridelaneu el passat mes de desembre.
Ahir, però, va ser Imma Obiols qui també hi va dir la seva. I la incertesa sobre en quina zona es farien aquestes proves en la hipotètica candidatura, continua. Fins quan?
Fent memòria
Quan es preparaven els dossiers per a les possibles candidatures dels anys 2022 i 2026, una de les propostes que s'havia posat sobre la taula era que aquestes proves es fessin al Pla de les Forques, a la Cerdanya, en una zona propera i ben comunicada amb l'estació d'esquí de La Molina. Així ho reflectia el PDU de La Molina i Masella redactat l'any 2016, però des d'aleshores les incerteses sobre aquesta qüestió han continuat. Semblaria, però, que l'opció del Pla de les Forques hauria quedat aparcada, o directament desestimada, però res és segur. Recentment s'han rumorejat sobre si la veïna zona del Pla d'Anyella, ja dins el domini esquiable de La Molina, podria acollir un estadi de competició provisional per acollir aquestes proves. Però només són això, rumors. També s'hauria valorat aprofitar les possibilitats que ja ofereixen algunes estacions d'esquí de fons catalanes o el Pla de Beret a la Val d'Aran. Tot plegat rumors i més rumors, i la incertesa sobre la qüestió continua sense resoldre.

Entrevista a Imma Obiols, tècnica de Tot-Nòrdic.
I per intentar resoldre la qüestió, o com a mínim per anar descartant possibles escenaris, ahir se li va demanar a Imma Obiols, com a tècnica de Tot-Nòrdic, la seva opinió sobre aquesta qüestió.
Preguntada sobre quina podria ser l'aportació de les estacions de Tot-Nòrdic a la candidatura per als jocs d'hivern de 2030, la responsable de l'associació va admetre que, actualment, a les estacions de fons catalanes "és complicat fer un estadi de biatló o d'esquí de fons en els espais disponibles a les nostres estacions, però d'això se n'han d'ocupar els tècnics".
Però a més dels reptes tècnics també hi ha un requisit que condiciona força la possible ubicació dels estadis i les proves, i aquest requisit difícil de resoldre és el de l'altitud. Segons el COI, les proves de nòrdic no s'haurien de poder fer en cotes superiors als 1.800 metres.
Sobre la candidatura Obiols també ha declarat, però, que seria "molt important la promoció que es faria dels esports d'hivern tant en l'àmbit competitiu com popular" i que això generaria un "augment de públic a les nostres estacions". També ha admès que "encara que no es fessin les proves olímpiques en alguna de les estacions associades a Tot-Nòrdic", aquestes proves igualment "servirien per millorar i crear noves infraestructures a les nostres estacions".
Finalment ha recordat que amb els nous criteris del COI "es premiarà la sostenibilitat del projecte", que aquest ha de ser "econòmicament sostenible" i que, per tant, si fos necessari crear noves i grans infraestructures no existents als Pirineus, aleshores hi ha la possibilitat que s'acabin fent en una altra zona. "L'esquí és un dels principals motors de dinamització del Pirineu. Ho vam fer molt bé a Barcelona i ho tornarem a fer molt bé el 2030, si ho aconseguim" ha conclòs.
Entrevista completa en aquest enllaç.