Notícia

Proposta de 'corredor blanc' per pujar a pistes

Petició d'obertura en caps de setmana de les botigues de venda i lloguer de material d'esquí i esports d'hivern

baqueira,C-28
Proposta de 'corredor blanc' per pujar a pistes Autor/a: Cedida
El món local del Pirineu demana més ajuts i planteja un "corredor blanc" per permetre l'accés a les pistes d'esquí. Ajuntaments i consells comarcals volen obrir el comerç no essencial en cap de setmana i la restauració al vespre.


n-230-aran
Carretera de la Val d'Aran. Proposta de 'corredor blanc' per pujar a pistes (Foto: ACN).

Diversos representats d'ajuntaments i consells comarcals del Pirineu s'han reunit aquest dijous de forma telemàtica per plantejar les demandes que volen traslladar a la Generalitat, entre les quals hi ha la d'estudiar la creació d'algun tipus de "corredor blanc" per permetre l'accés a les pistes d'esquí. A més, coincideixen en la necessitat que els sectors afectats per les restriccions de mobilitat derivades de l'evolució de la pandèmia tinguin accés a més ajuts i indemnitzacions. A la trobada també han posat sobre la taula la seva voluntat que el comerç no essencial pugui tornar a obrir en cap de setmana, així com també que s'estableixi una franja de vespre per permetre al sector de la restauració poder servir sopars.

Pel que fa a l'hostaleria, els ajuntaments i consells comarcals que han participat a la reunió creuen que inicialment es podria establir en cap de setmana. Mentre, quant a la reobertura del sector comercial, han destacat que els establiments d'aquest tipus que hi ha al Pirineu són limitats i que, per tant, la seva activitat no genera "els problemes de massificació de les zones urbanes i els grans centres comercials". En aquest sentit, han volgut focalitzar la seva demanda, de forma especial, en les botigues de venda i lloguer de material d'esquí i esports d'hivern en general.

cues-boca-nord-tunel-del-cadi-cerdanya-carretera-peatge-1
Accessos a la bova nord del Túnel del Cadí (Foto: DDLN).

També vinculat al sector de la neu, consideren que s'hauria de permetre la mobilitat amb pernoctació per als grups escolars de totes les etapes educatives i de tots els centres d'arreu de Catalunya. A més, en el cas de les comarques limítrofes amb d'altres països o comunitats autònomes de l'Estat, volen que els desplaçaments tornin a ser possibles en els territoris fronterers on encara no ho són i, especialment, en un radi de 30 quilòmetres, com s'aplica a França.

A la trobada també s'ha parlat de la necessitat d'un "pla de xoc" pel Pirineu, motiu pel qual es demana l'impuls d'una convocatòria d'ajuts extraordinaris i indemnitzacions per al sector turístic, de la neu, hostaleria, restauració i comerç del Pirineu vinculat a tres paràmetres: nombre de treballadors, volum de facturació i pèrdua d'ingressos respecte l'anualitat anterior. A més, també volen que es creï una línia d'ajuts per als autònoms i empreses productores d'aliments i begudes o distribuïdors majoristes d'aquest àmbit de la Cerdanya i el Ripollès, ja sigui a través del Departament d'Agricultura o el d'Empresa.

Finalment, també s'ha demanat el cobrament de la part restant del fons de cooperació local extraordinari dels ajuntaments. A la vegada, s'ha plantejat la voluntat de coordinar-se entre ells de cara al disseny dels projectes pirinencs que concorrin a les pròximes convocatòries de fons europeus.

botiga-puigcerda-grifoneBotiga d'esports d'hivern a Puigcerdà (Foto: Arxiu).

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots