Notícia

Topen de nit amb un cable de trepitjaneus però resulten il·lesos

Els fets van succeir divendres nit a Pal

Imatge d'arxiu. Les trepitjaneus fan ús de cable per trepitjar les pistes de gran pendent
Imatge d'arxiu. Les trepitjaneus fan ús de cable per trepitjar les pistes de gran pendent
Podria haver estat una tragèdia, però la col·lisió entre dos esquiadors de muntanya i el cable d'acer d'una trepitjaneus no va passar de ser un incident que va acabar amb lesions lleus. Els fets van passar a Andorra la nit de divendres.


trepitjaneus-cable-winch-senyal-retol-ist
Senyal d'advertiment de trepitjaneus treballant amb cable amb senyal lluminós a la pista Dues estacions entre La Molina i Masella (Foto: DDLN).

Dos esquiadors de muntanya van resultar ferits divendres a la nit a la pista El Besurt II de l’estació d’esquí de Pal. Segons publica el Diari d'Andorra, els fets van passar el passat divendres quan els dos practicants d’skimo en plena nit, es van confondre de pista i van topar amb un dels cables que fan servir les màquines que trepitgen la neu de les pistes.

Un dels esquiadors de muntanya sinistrats es va fer mal a un braç i l’altre a les cames, tot i que no van presentar ferides greus. Els dos esquiadors de muntanya van ser atesos en un primer moment pel conductor de la màquina i posteriorment pels pisters de l'estació, que els van baixar per fer el trasllat a l’hospital.

prohibicio-skimo-masella
Rètol d'advertència del perill de practicar l'skimo en pistes d'alpí (Foto: arxiu DDLN).

Accidents mortals per cables de trepitjaneu

Cal recordar que el gener de 2014, a la veïna Arinsal, es va produir un accident mortal a la zona del Port Vell. Un esquiador de muntanya va col·lisionar amb el cable "winch" d'una trepitjaneu que estava condicionant la pista esmentada.

Des d'aleshores, els advertiments sobre la perillositat que suposa practicar l'esquí de muntanya de nit en estacions d'alpí s'han fet cada vegada més explícits. En paral·lel, també les mesures preventives per part de les estacions s'han incrementat. Senyals lluminosos a les pistes on s'està fent ús de cable, per una banda, i rètols d'advertiment a l'entrada dels dominis esquiables, per l'altra, són algunes de les mesures que s'han implementat en els darrers anys.

Malauradament, però, l'entrada de nous practicants que desconeixen les singularitats d'aquest forma de treball de les trepitjaneus, que es fa durant la nit, i l'atractiu que genera aquesta modalitat especialment en nits de lluna plena amb el conseqüent increment de practicants, fa que el risc de possibilitats de col·lisió continuï sent alt.
 

Comentaris

  • De bona se sap que la pista no estava degudament senyalitzada. La pancarta de maquina treballant no hi era i el llum estave al marge esquerre caigut darrera del Cano de neu. 3 eskimos estaven parats i no van veure cap senyal i si els accidentats que per cert eren experimentats i no es varen equivocar de pista. Van baixar per la mateixa per on feia 1 hora que havien pujat. I per cert. Encara es l’hora que algú de l’estació s’ha preocupat pel seu estat. Qualitat humana.

5-10-20-tots
1
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny