Notícia

Com n'hem de dir al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?

Fresat, pentinat, ratllat o ruffles? Us expliquem què han dit els lectors i els professionals del sector

trepitjat,fressat,pentinat,ratllat,trepitjaneus,vallter
Aquest és el dibuix sobre la neu que deixen les trepitjaneus després de preparar les pistes d'esquí Autor/a: Diaridelaneu.cat
Fresat, pentinat, ratllat o ruffles? Són diversos els noms amb el que es coneix el dibuix que deixen rere seu les trepitjaneus. Però quin és el correcte? Per saber-ho ho hem demanat als nostres lectors i ho hem consultat als professionals del sector. Voleu saber-ne els resultats?


retorn-la-pia-masella
Pistes acabades de fresar a Masella (Foto: arxiu Masella).
 
Estrenar una pista de bon matí, just quan acaben d'obrir els remuntadors, és un dels plaers que més valoren la majoria d'esquiadors. Sobretot si és neu pols, acabada de trepitjar unes hores abans per les "ratracs" i quan encara ningú hi ha deixat traça.

Si a més del característic dibuix ondulat que formen una textura contínua, s'hi alterna la part d'ombra i la que queda solejada oferint una visió que sembla infinita de ratlles clares i fosques, aleshores sembla que el plaer encara sigui més gran. Però, quin nom se li ha de donar a aquest dibuix?

Sovint, i en funció de la persona amb qui en parlem, escoltem termes com fresat, pentinat, ratllat o, més recentment, ruffles. En aquest darrer cas és evident que fa referència a les famoses patates fregides que tenen el mateix dibuix i textura. Però, realment, quin és el correcte? Per saber-ho ho hem demanat als nostres lectors i ho hem consultat als professionals del sector.

peu-de-pistes-cota-2020-boi-taull
Pistes acabades de fresar a Boí Taüll (Foto: arxiu DDLN).
 
L'enquesta entre els lectors del diari

A l'enquesta realitzada a les nostres xarxes de Twitter i Instagram els resultats han estat els següents. El nom que més fan servir els nostres lectors a l'enquesta de la primera xarxa social és el de Fresat, opció que han votat un 54% dels qui hi van participar.

Els noms de Pentinat i Ratllat han estat l'opció escollida per un 17% dels enquestats en tots dos casos i, finalment, el nom de Ruffles ha estat votat per un 11,5%.

Pel que fa a Instagram l'aportació més repetida a la nostra Story sobre aquesta qüestió, 7 han esmentat "fresades", 3 han escrit "pentinades" i 3 més "ruffles". Altres han optat per "trepitjades" però curiosament cap s'ha decantat per "pentinades".

El que ens han dit els professionals

Així doncs entre els lectors del Diaridelaneu el "fresat" és el nom més emprat per quan parlem del dibuix del trepitjat de pistes. Però, i entre els professionals? Quin és el terme més usat? Per saber-ho ho hem demanat als directors de les estacions d'esquí catalanes. Aquestes han estat les seves respostes.

Enric Serra, director de Vallter 2000, i Bernat Baylina, responsable de Comunicació i Promoció d'Espot i Port Ainé, ens han comentat que ells ho anomenen "fresat". També hi coincideix David Ros, director de Boí Taüll, que ha explicat que "els maquinistes de Boí Taüll en diuen fresat. Jo personalment en dic pentinat, quan tot queda més arregladet".

port-aine-trepitjat-de-pistes
Pistes acabades de fresar a Port Ainé (Foto: arxiu DDLN).

Xavi Ubeira, deBaqueira Beret, ens comenta que en diu "fresat" i ens recorda que "la feina que fan els maquinistes en aquesta qüestió és una meravella" gràcies a la feina dels conductors i al treball de la fresadora de les trepitjaneus.

El director de Masella, Sergi Tarrés, en diu fresat i explica que "els maquinistes de Masella, amb argot propi i entre ells, a vegades n’hi diuen “ruffles”.

En canvi Albert Estella, director de Port del Comte, ha optat pel terme "pentinat". Preguntat per aquesta qüestió ens ha respost que "jo personalment en dic pentinat. El fresat ve de la fresadora que deixa les línies de la pinta del darrere, i d'aquí el nom de pentinat, que deixen les "ratracs".

10122016-telemark-espot

Pistes fresades a Espot (Foto: arxiu DDLN).

El perquè del dibuix

Però, per què la fresadora de les trepitjaneus deixa aquesta textura tan característica? Sobre aquesta qüestió els responsables de les estacions de Vall de Núria i La Molina ens en donen algunes raons.

Toni Casals, director de l'estació de la Vall de Ribes, raona que aquest dibuix o textura "és l'acabat rugós o pentinat del fresat que realitzen les màquines. Serveix per esponjar la neu i perquè el fred penetri". Amb aquesta textura "s'allarga la vida de la neu" perquè ajuda a "mantenir la seva millor qualitat", conclou.

la_molina-alabaus-telecadira-trepitjat-fressat-ruffles-ist
Pistes fresades als Alabaus de La Molina (Foto: arxiu DDLN).

Xavier Perpinyà, màxim responsable de La Molina, es reafirma en el mateix nom que li donen la pràctica totalitat dels directors. "Jo personalment quan parlo d'aquest "ratllat" en dic fresat" i matisa que "normalment, en l'àmbit tècnic, sempre es parla del fresat i si apareix algun problema, per exemple que no queda com voldries, es diu que el fresat no ha quedat bé".

Sobre l'origen del nom, coincideix amb el director de Port del Comte, i creu que "es diu així perquè l'element que fa aquest fresat de la màquina es diu fresa, i té la funció de triturar la neu i deixar aquest pentinat final".

El director de La Molina també explica que el dibuix o textura té una raó de ser "pel fet que el fresat té una incidència molt important en la duració de la neu, sobretot per l'afectació del sol". A més, en la situació actual d'una neu que marroneja (neu que conté pols sahariana), destaca que "barrejar aquesta neu marró superficial, més recent, amb la que ja hi havia per sota, més blanca, fa que en conjunt torni a venir més clara", amb els avantatges que això suposa, a banda d'altres qüestions més tècniques.

(Si us interessa els efectes de la neu "sahariana" a les estacions d'esquí, podeu llegir aquest article: Així afecta la pols sahariana a les estacions d'esquí).

preparacio-de-pistes-trepitjat-fresat-i-control-de-gruix/trepitjat_de_pistestrepitjaneus_la_molina_01_fresadora
Fresadora i "pinta" a la part posterior d'una trepitjaneus de La Molina (Foto: arxiu DDLN).

Podeu participar en l'enquesta activa que tenim a l'apartat d'enquestes del Diari.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny