Notícia

FEEC i Meteocat preveuen un augment dels rescats a la muntanya

Demanen que els excursionistes s'informin bé sobre les condicions meteorològiques que trobaran a la muntanya

FEEC i Meteocat preveuen un augments dels rescats a la muntanya
FEEC i Meteocat preveuen un augments dels rescats a la muntanya
La FEEC i Meteocat demanen informar-se sobre les condicions meteorològiques a la muntanya per augmentar la seguretat. Els accidents entre federats van augmentar un 181% l'estiu passat, amb molta afluència al medi natural per la covid.


Una campanya impulsada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) vol conscienciar sobre la importància d'informar-se de les condicions meteorològiques quan es planifica una activitat a la muntanya i de formar-se sobre com actuar davant de canvis, que no sempre es poden predir. La campanya, que consisteix en tres vídeos breus, s'ha fet pensant també en l'alta afluència a l'aire lliure per la pandèmia. El president de la FEEC, Jordi Merino, diu que volen donar eines a les persones que no són habituals a la muntanya després que l'estiu passat es produís una "massificació" del medi natural. La FEEC va registrar un 181% més d'expedients per accident entre els federats l'estiu passat.

"Hem d'aconseguir que la gent que va a la muntanya s'informi per reduir l'accidentalitat", ha afirmat el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, en la presentació aquest dimarts de la campanya.

Els vídeos, d'uns dos minuts de durada, estan pensats sobretot per a les xarxes socials, i estan dedicats al vent i la temperatura; la precipitació i les tempestes, i la neu. De moment s'ha fet públic el primer vídeo, que protagonitza la campiona del món junior el 2018 de curses per muntanya, Clàudia Sabata. En els següents, que es difondran en els propers mesos, hi participen els alpinistes Araceli Segarra i Ferran Latorre.

Aquesta campanya s'emmarca en la col·laboració del SMC i la FEEC amb Meteomuntanya, el portal sobre meteorologia i seguretat de muntanya que va néixer el 2016 amb l'objectiu d'ajudar a conscienciar sobre la importància de planificar adequadament les sortides a muntanya, en aquest cas, pel que fa a la meteorologia.

Accidents a muntanya per causa meteorològica

La causa meteorològica no és la més habitual darrere dels rescats, però en canvi és molt rellevant en la mortalitat. Segons indiquen els impulsors de la campanya, la boira és, probablement, el meteor associat a més serveis per causa meteorològica. La visibilitat reduïda provoca desorientació i provoca una excessiva exposició al fred, fet que pot derivar en hipotèrmia i fins i tot congelacions. Altres situacions meteorològiques que causen accidents han estat crescudes en torrents, sobretot en la pràctica de descens de barrancs; impacte de llamp, o caiguda per relliscada sobre la neu dura.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny