Notícia

Una gregalada que porta neu i fred

Rebaixes en les previsions de nevada? Alguns models donen gruixos aproximats d'entre 5 i 10 cm en cotes mitges i altes

Una gregalada que porta neu i fred
Una gregalada que porta neu i fred Autor/a: Captura Skipass
Arriba neu, cert, i ve de l'est d'Europa, de manera que possiblement serà una mena de gregalada d'aire fred i humit, però... exactament on repartirà neu, en quines cotes i amb quin gruix? Intentem explicar-ho.


Queden menys de 48 hores perquè ens arribi fred i neu, i així ho indiquen tots els models. Però sabem amb quins gruixos i cotes? Tal com s'apuntava des de fa dies per tots els canals d'informació sobre meteorologia, ens arriba aire molt fred de l'est d'Europa, de manera que possiblement s'acabarà convertint en una mena de gregalada carregada d'aire força gèlid i humit.

Es tracta d'una massa d'aire que, escombrant el Mediterrani occidental nord en una direcció est a oest, acabarà impactant de ple a la costa central catalana. Al Pirineu també l'afectarà, però, hi podria precipitar menys neu i per tant gruix del que s'havia previst. Són rebaixes, doncs, en les previsions de nevada? Alguns models no donen més de 10 cm per al Pirineu català, però serà uniforme. Amb sort, la part més oriental de la serralada podria veure's afavorida amb gruixos més generosos, però els models predictius no acaben de concretar-ho.

La massa d'aire fred i carregada d'humitat entrarà dijous nit i unes hores abans haurà deixat als Alps marítims i a les muntanyes de Còrsega gruixos de neu propers als 50 cm. En arribar a la costa catalana la massa d'aire fred i humit haurà perdut la intensitat de precipitació. Les temperatures seran molt fredes, això sí, fet que fa pensar que podria permetre activar la producció de neu unes quantes hores seguides. Es preveuen mínimes d'entre -5 i -10ºC per damunt els 2.000 metres prop de 24 hores, temperatures baixes que vindran acompanyades de vent de nord o nord-est.

Divendres serà el dia de la nevada, que es preveu uniforme a partir dels 900 metres. Segons el model consultat en cap cas superaran els 10 cm, però podria ser una nevada força general al Pirineu i Prepirineu. Altres models sí que preveuen un reforç de la nevada al vessant nord del Pirineu, amb gruixos que, per dissabte matí, podrien arribar a acumular fins a 30 cm.

Dissabte el temps millora però amb vent i nevades esporàdiques i febles. Diumenge, arriba de nou el temps estable. Esquiadors, resem.


Plànol de gruixos de neu d'Skipass
 

El plànol de gruixos de neu que hem publicat a l'encapçalament de l'article s'ha obtingut via l'aplicació de precipitació de neu usada per Skipass. Podeu consultar la previsió d'aquest model, que és d'actualització constant, fent ús de la seva aplicació. El localitzareu dins el web, a l'apartat de meteorologia, que permet consultar dia a dia la previsió de precipitacions zonificades i l'acumulació de neu, tant senzill com fent ús del ratolí sobre el calendari que se situa sota el plànol de previsió meteorològica.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny