Notícia

Un març entre sec i molt sec

Només parts elevades del nord del Pallars Sobirà i la Val d’Aran se'n salven

cano_neu,La_molina
Canó de neu a La Molina. Al fons, el massís del Puig Llançada en una imatge del passat 20 de març Autor/a: Diaridelaneu.cat
El mes de març de 2021 s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, però normal a l’extrem nord-est, delta de l’Ebre, punts de la depressió Central i parts elevades del Pirineu occidental.


Una configuració sinòptica anticiclònica ha marcat el mes, bloquejant el pas de les pertorbacions atlàntiques però permetent una irrupció d’aire fred a mitjans de març i l’arribada de masses d’aire càlid tropical, tant a principis de mes (del 23 de febrer al 9 de març) com a finals (29 a 31 de març), amb entrada de pols saharià.

D’aquesta manera el març ha estat càlid (però sense estridències), eixut i sense episodis destacats.

Vent i fred del dia 17 al 21 de març

L’episodi més important del mes de març va ser la fredorada que es va produir entre els dies 17 al 21 de març, amb vent fort als indrets típicament més ventosos, neu al vessant nord del Pirineu i també xàfecs de neu o neu granulada fins a 500-700 m els dies 18 i 19 de març al Montseny i altres sectors del prelitoral, com ara a la serra d’Ancosa (a cavall entre les comarques de l’Anoia, l’Alt Camp i l’Alt Penedès) i el massís dels Ports.

Va estar provocada per una pertorbació retrògrada provinent de l’interior del continent europeu que va interaccionar amb una altra ubicada al sud de la península Ibèrica, provocant precipitació especialment al litoral i prelitoral, com a conseqüència del flux de mar cap a terra que es va generar.

Pel que fa a la temperatura, va ser força baixa (entre els -13 C i els -14 °C a 2.500 m i les glaçades van ser generals el dia 20), però sense rècords. A destacar que després d’un febrer suau, a l’alta muntanya vam tenir la temperatura més baixa des del 6 de gener. L’endemà, el dia 21, es va començar a accentuar la inversió tèrmica (temperatura més baixa a les fondalades que als sectors més elevats) i les glaçades van arribar fins al litoral, a la Tordera.

Els gruixos de neu mesurats més destacats a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic (SMC) entre el 17 i el dia 20 de març van ser:
 

Sasseuva (2.228 m)

Val d'Aran

35

Bonaigua (2.266 m)

Pallars Sobirà

25

Malniu (2.230 m)

Cerdanya

21

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

20

Vielha (980 m) - XOM

Val d'Aran

8

la Llacuna (943 m) - XOM

Anoia

6

PN dels Ports (1.055 m)

Baix Ebre

5

Núria (1.971 m)

Ripollès

5

Ulldeter (1.999 m) - XOM

Ripollès

4

Querol (963 m) - XOM

Alt Camp

4

Espinelves (730 m) - XOM

Osona

2

Sant Joan de l'Erm (1.720 m) - XOM

Alt Urgell

2

els Hostalets de Balenyà (544 m) - XOM

Osona

2

Castellterçol (716 m) - XOM

Moianès

1Informe complet clicant en aquest enllaç.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyAllaus

Butlletí de Perill d'Allaus del dia 22/11/2018

Ampliar informació
Informació oferida per:
giny

Edició en paper


giny

giny

Entrevista

''El meu dia a dia és intentar gaudir 'a muerte' de la muntanya''
Txema Trull Fotògraf especialitzat en el món de la neu

entrevista