Notícia

El Parc Nacional d'Aigüestortes tanca l'exercici 2014 amb 186.000 € de dèficit per retallades pressupostàries

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va tancar el 2014 amb dèficit al rebre menys aportacions de les previstes per part de les administracions. Amb el pressupost més baix des de l'inici de la crisi, d'1.875.555 euros, el saldo entre ingressos i despeses va deixar 186.283 euros en concepte d'"obligacions reconegudes" pendents de pagament. Així ho reflecteix la memòria del passat exercici, publicada recentment. El document assenyala la "incertesa" que va suposar "no conèixer l'import total del pressupost fins molt avançat l'any" i la "inseguretat" que va generar la demora de la Generalitat a l'hora d'efectuar els ingressos. L'executiu català va fer dos ingressos el 2014 a l'únic Parc Nacional de Catalunya. Un el 30 de juliol i un altre el 31 de desembre. "Entre els dos, suposaven el 46,53% de l'aportació de l'any", apunta la memòria, que va assenyalar que el parc va tancar l'exercici amb pagaments pendents. Malgrat això, la major part dels ingressos de l'any passat van procedir de la Generalitat. Dels 1,87 milions ingressats, 1,58 milions corresponen a les seues aportacions. L'Estat, per la seua part, tan sols va contribuir amb 93.562 euros, una xifra molt inferior als 1,2 milions que va arribar a aportar el 2008. La resta va procedir d'ingressos generats pel mateix parc (79.915 euros), d'altres administracions (65.859) i d'una aportació de 47.800 euros de La Caixa.

Rebre menys diners del previst es va traduir en retallades en personal i actuacions. En aquest sentit, el document assenyala casos concrets en què s'han reduït censos de fauna i revisions de salut fitosanitària de boscos. La memòria recull el "total desacord" de la comissió permanent del parc amb "la reducció de pressupost i personal des de fa anys".

Fonts del patronat van indicar que, després de "tocar fons" el 2014, esperen remuntar aquest any amb aportacions per sobre dels dos milions entre la Generalitat i l'Estat, tot plegat a l'espera dels pressupostos de les dos administracions per al 2016.

De Lleida.com
EntrevistaLes més llegides

Edició en paper


Editorial