Notícia

Baqueira acomiada la temporada més atípica de la seva història

Tancament en la data prevista i amb el record del fred intens i les precipitacions de pols del Sàhara

Baqueira,esquiador,fresat,ruffles
Una imatge de Baqueira de la present temporada Autor/a: Baqueira
L’Estació de la Val d’Aran i Valls d’Àneu va donar per acabada la temporada d’hivern 2020-2021 el dilluns 5 d’abril seguint la previsió que es tenia ja a principi de temporada. S’ha ofert servei interromput des del 14 de desembre en què es va posar en marxa la zona de Baqueira que és la que ha estat oberta tot l’hivern amb obertures intermitents de les àrees de Bonaigua i Beret segons les situacions de desescalada marcades per les autoritats. S’han aplicat els protocols de prevenció Covid19 amb informació detallada de mesures sanitàries i excepcionalment aquesta temporada s’ha regulat l’aforament de l’estació per assegurar el bon funcionament de les mesures de distanciament social adoptades per l’estació segons la capacitat operativa de cada moment.


baqueira-cartell-retolacio-aranes
Esquiadors al sector Argulls (Foto: BB).

La temporada 20-21 serà recordada per ser atípica en tots els aspectes. D’una banda, les mesures de seguretat sanitària adoptades per l’estació complint estrictament amb els protocols per a garantir la salut als visitants i treballadors, permetent així tenir l’Estació oberta i continuar aportant a les valls d’influència el necessari turisme d’hivern com a motor econòmic local.

D’altra banda, ha estat un hivern amb 113 dies d’explotació i de rècords per les condicions meteorològiques dispars que s’han viscut. Durant les vacances de Nadal, en els quals es va arribar a obrir 128 km de pistes, es van gaudir unes condicions excepcionals pel que a quantitat i qualitat de neu es refereix. Amb un ambient d’estricte hivern, es van registrar fins a 120 cm de nevades acumulades des del dia 26 de desembre fins a Reis i temperatures mínimes gèlides destacant els -34,1º C registrats precisament la matinada del dia de Reis en el Clot del Tuc dera Llança.

En l’altre extrem de la balança estan les nevades amb pols del Sàhara que es van viure a finals de gener i que han tenyit els Pirineus d’ocre durant la resta de temporada amb l’afectació a la qualitat de neu pel fet que aquesta transforma abans. Malgrat això, la temperatura mitjana aquesta temporada ha estat 2 graus inferior a l’anterior situant-se el mercuri en els 0,5º C. El gruix mitjà  de neu a pistes ha estat de 93 cm i en nevades acumulades s’han mesurat fins a 3 m de neu després de de 32 dies comptabilitzats de precipitacions.

baqueira-panoramica-webcam-cara_nord-2021-01-12

Distància social i digitalització

Baqueira ha estat oberta en tres dels seus sectors tant les vacances de Nadal com Setmana Santa i la resta de temporada sempre ha tingut en marxa la zona central. En tot moment s’ha realitzat un control d’aforament per a evitar aglomeracions garantint el compliment dels protocols sanitaris aplicant una acte-regulació en nom de la salut pública. De fet, es van registrar tres dies d’aforament complet durant el nadal. L’aforament s’ha graduat en funció de diversos factors com són el pla operatiu, les condicions meteorològiques i l’històric de visites, entre altres. D’aquesta manera, es podia estimar el nombre d’esquiadors a acomodar amb un distanciament físic segur. En les cues dels remuntadors o restauració s’han instal·lat sistemes de separació i protecció i al seu torn s’ha reforçat la senyalística Covid19 per a informar i mantenir conscienciats als usuaris.
 
Aquest control d’aforament ha estat possible gràcies a la venda en línia de forfets que Baqueira va perfeccionar els mesos de tardor per a permetre als seus clients visitar l’Estació sense haver de passar físicament per taquilles cada vegada que visitaven l’Estació. Així s’ha promogut l’obtenció anticipada en línia del BaqueiraPASS (de temporada i de venda per dies) i del BaqueiraTICKET no nominal amb el que pràcticament ha desaparegut la venda de taquilles realitzant-se totes les vendes en línia a través de l’APP o de la pàgina web de Baqueira. El total de les vendes digitals de forfets ha estat del 72% als quals cal afegir un altre 13% de vendes a través de Viajes Baqueira a les transaccions dels quals es fan en la seva majoria també en línia. A taquilles només s’han venut forfets especials i sí ha estat un punt més de lliurament dels suports BaqueiraTICKET. Una altra de les millores que Baqueira Beret ha ofert als seus clients ha estat la garantia d’accés a pistes per a totes les reserves realitzades a través de Viajes Baqueira Beret.

panoramica-baqueira-blanhiblar

Finalment, tant els serveis de restauració de l’estació com l’Hotel Montarto s’han adaptat a la situació tant en les seves mesures sanitàries com en la digitalització per a aconseguir major distància social i evitar interaccions personals. Un exemple de la digitalització ha estat el servei “delivery” de comanda a la cafeteria Bosque a través del codi QR i l’aplicació mòbil de Baqueira que ha registrat el 60% d’operacions al llarg de l’hivern. S’ha fet un pas endavant en quant a sistema de reserves en línia en els restaurants i mitjançant la digitalització de les cartes i menús i el servei a distància que ha evitat major contacte físic.

En definitiva, una temporada que no és comparable amb l’històric habitual de Baqueira Beret i en el qual l’ànim de l’Estació ha estat sempre assegurar la salut pública i alhora mantenir el seu compromís amb el territori i els clients tenint oberts els serveis fonamentals per a continuar sent motor econòmic de la Val d’Aran i Valls d’Àneu.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny