Notícia

Temporada a les glaceres italianes a la cantonada

Passo Stelvio ja ha començat a trepitjar pistes

captura,webcam,passo_stelvio
Temporada a les glaceres italianes a la cantonada. Imatge webcam d'avui a Passo Stelvio Autor/a: Captura Webcam
Com cada any quan arriba finals d'abril, a la glacera del Passo Stelvio tot comença a moure's. Tradicionalment és una de les primeres en obrir, normalment a mitjans o finals del mes de maig. I enguany, amb pandèmia o sense, ja s'hi està treballant.


S'apropa l'1 de maig, una mena de data de compte enrere per a la possible obertura de la temporada en algunes glaceres. I enguany, amb pandèmia o sense, ja s'hi torna a treballar. Les xarxes socials de la glacera de Passo Stelvio, que té la particularitat que només obre a l'estiu, ja han començat a fer una mica de soroll mediàtic. Aquesta setmana s'ha començat a trepitjar pistes i així ho reflecteixen les webcams. També es veuen els primers treballs per retirar neu a la carretera i ja s'ha vist el funicular en marxa. Oficialment, però, la data d'obertura és el 29 de maig, segons consta al web.

La glacera de l'Stilfser Joch, o Passo Stelvio, té l'atractiu de ser la més extensa dels Alps italians. Ofereix uns 20 quilòmetres de pistes i 6 remuntadors més a banda del telefèric. Acostuma a obrir el darrer cap de setmana de maig o primer de juny i a tancar el primer de novembre, però en els darrers anys aquestes dates han variat en funció de l'estat de la neu a les glaceres.

Important tenir present que és molt sol·licitada per a entrenaments d'equips nacionals de mitja Europa, fet que a vegades pot resultar en excés freqüentada i amb alguna pista reservada a equips de competició. Com a curiositat heu de saber que a l'estiu de 2017 va haver de tancar uns quants dies en ple agost per manca de neu en condicions.

Quines altres glaceres hi ha als Alps italians?

1 - Glacera de Breuil-Cervinia-Zermatt
Vall d'Aosta
www.cervinia.it

De les millors opcions però cal tenir present que és una "glacera compartida" per Itàlia i Suïssa. Sovint més coneguda per Plateau Rosa. Les cotes d'esquí d'estiu de la glacera, que s'estén just a la frontera entre els dos països, van dels 2.800 m als 3.480 m, però cal tenir present que pel costat suís la glacera és més extensa i s'arriba fins als 3.899 m. En total ofereix 23 quilòmetres de pistes. Acostuma a obrir el darrer cap de setmana de juny amb horari de 07.15 h. a 13.30 h.

2 - Glacera de Presena - Adamello Ski
Trentino
valdisole.net

També se la coneix per PassoTonale. Té fama de ser de les primeres a obrir a l'estiu però també en tancar. El cas és que per extensió i orientació la temporada d'esquí d'estiu queda segmentada en dos períodes, en els darrers anys els mesos de juliol, agost i setembre ha quedat tancada. A l'octubre tornen a obrir per enllaçar amb la campanya d'hivern. La cota màxima arriba als 3.220 i ofereix 3 remuntadors i 4 quilòmetres de pistes. Va ser la primera a experimentar amb el cobriment de les pistes amb grans lones protectores.

3 - Glacera de Senales - Schnalstal / Kurzras
Tirol del Sud
valsenales.com

Oberta de setembre a juny si les condicions ho permeten, però darrerament hauria adoptat la mateixa política d'obertura que a Presena. És a dir, si hi ha prou neu acumulada a l'hivern, i l'estiu no és molt càlid, s'obre els mesos de juliol i primers dies d'agost. Si no, quan les condicions ho tornen a permetre. O sigui, una mica sobre la marxa, conseqüència dels estralls que provoquen els estius excepcionalment càlids que en els darrers 10 anys estan vivint als Alps italians. Ofereix tres remuntadors i obre de 07.30 a 13.00 h.

4 - Glacera de Passo Stelvio - Stilfser Joch
Sud Tirol
passostelvio.com

Tant històrica com singular, perquè és l'única que només obre a l'estiu. Les condicions dels accessos a l'hivern d'una banda, i que no hi ha pistes ni remuntadors per sota la cota 2.750 m de l'altra, desaconsellen obrir-la a l'hivern.

Atenció: cota baixa de la glacera a només 2.760 m, fet que fa que sovint la pista que arriba a aquesta cota estigui tancada. Cap problema, doncs hi ha un funicular que va d'aquesta cota fins als 3.050 m. La resta de remuntadors i pistes es troben entre aquesta cota i els 3.450 m.
 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny