Notícia

Arriben els ajuts a les estacions d'esquí nord-catalanes

Reben un 45% de la facturació declarada durant la temporada 2018-19

manifestacio,les angles
Protesta contra el tancament a Les Angles Autor/a: A. Martin
El Govern francès ha començat a fer arribar les ajudes promeses a les estacions d'esquí. Recordar que aquestes van ser obligades a tancar la seva activitat aquest hivern i que les pèrdues han estat "colossals", i ho han estat als complexos hivernals i també a l'economia dels pobles de l'entorn.


manifestacio-les_angles
Manifestació a Les Angles a principis de desembre (Foto: arxiu Diaridelaneu).

Quan el passat 1 de desembre el Govern francès va obligar a les estacions d'esquí franceses a no obrir en aquesta passada campanya, també ho va fer anunciant un paquet d'ajuts econòmics per pal·liar-ne els efectes. Cal recordar que fins a mitjans i finals de novembre les estacions nord-catalanes encara confiaven en l'inici de la temporada. Però l'obertura no va ser possible, malgrat que l'engranatge per obrir pistes ja feia dies que estava en marxa i generant despeses. Ara, per fi, han començat a arribar els ajuts.

En total, i només per al Pirineu francès, la xifra puja als 50 milions d'euros, 4,5 dels quals aniran a parar a Les Angles. Aquesta xifra, en el cas de l'estació del Capcir, es correspon al 45% del que va facturar a la temporada 2018-19.

En el cas d'aquesta estació, com possiblement esta succeint en altres del vessant nord del Pirineu, el suport econòmic servirà per compensar la despesa que es va fer a l'inici del que havia de ser la temporada 20-21. Tindrà un efecte positiu, per exemple, en l'aspecte laboral. Cal tenir present que al mes de novembre es van contractar els temporers que havien de permetre posar en marxa el complex. Però també en tindrà en l'àmbit financer, en aquest darrer cas per l'ajornament del pagament de diversos crèdits en curs.

antonio-martin
Antonio Martín (arxiu Diaridelaneu).

Antonio Martin, responsable de turisme de l'estació, ha ratificat aquest matí al diaridelaneu que "els ajuts que han arribat a Les Angles s'apropen als 4,5 milions d'euros". Aquests diners són els que permetran que els pagaments ajornats que havien quedat aturats puguin posar-se de nou al dia. I explica que  "quan l'estació va rebre l'ordre de tancament per a tota la campanya, es va decidir ajornar el pagament de les revisions dels remuntadors o altres inversions".

Pel que fa als temporers que havien de garantir l'obertura amb normalitat del complex hivernal, recorda que "aquests van ser contractats abans de saber-se de la impossibilitat d'obertura" i Martín vol remarcar que "així i tot, i malgrat la incertesa, igualment se'ls va contractar molts dies abans de l'obertura programada per principis de desembre. I quan va arribar l'ordre de tancament obligatori tots aquests treballadors es van poder acollir a l'expedient de regulació temporal de treball".

D'aquesta manera el responsable de turisme vol destacar que, per part de l'estació, s'ha pogut mantenir el compromís d'aquesta amb els seus treballadors i que quan aquests, "no han pogut treballar ni cobrar de l'estació, almenys ho han pogut fer part de l'administració. No se'ls va deixar sense feina ni recursos".  I fa saber que "la tresoreria de l'estació va quedar sota mínims pel fet que no es van poder vendre reserves, ni vendes de passis de temporada, o forfets pel mes de febrer o Nadal,".

Ara l'estació ha començat a liquidar deutes adquirits no només amb les entitats creditícies, sinó també amb els proveïdors de serveis, maquinària i altres tipus de necessitats que requereix el funcionament del complex hivernal. Cal tenir present que els canons de neu i les trepitjaneus van estar treballant pràcticament a diari fins a finals de gener, amb l'esperança d'una possible obertura autoritzada pel febrer. Però l'esperança va quedar en això, en una falsa esperança.

Antonio Martin confia ara que amb la progressiva obertura de les restriccions de moviments que comencen el pròxim 3 de maig, també es comenci a veure la llum al final del túnel per a l'inici de les activitats pròpies de la primavera o l'estiu. "Ni tan sols hem pogut obrir el tobogan monorail, el Lou Bac, acabat de construir el desembre passat. Confiem poder planificar l'obertura de les instal·lacions del balneari Angléo o del bikepark potser per finals de maig o pel juny" conclou Martín.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

''El ràfting ha fet ressorgir el caiac''
Bernat Baylina Guia i monitor d’esports d’aventura al Pallars

entrevista
giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


66%


13%


11%


11%

38 vots