Notícia

Excursió al cim del Moixeró 2.091 m

Itinerari d'anada i tornada pel mateix sender, un total de 8,4 quilòmetres pel massís del Moixeró.

moixero,cim-guia,excursio,240421
Dalt del cim del Moixeró (2.091 m). Autor/a: Diaridelaneu.cat
El pic del Moixeró (2.091 m) destaca, malgrat la seva altura moderada i situar-se entremig de dos cims importants com la Tosa d'Alp i el Comabona, com un veritable mirador panoràmic de l'Alt Berguedà i la Cerdanya. Una caminada tranquil·la i físicament moderada ideal per gaudir dels paisatges d'alta muntanya. Itinerari d'anada i tornada per un paisatge amb predomini de boscos de pi negre i avets.


moixero-senderisme-tornada-excursio-240421
Caminant cap al coll del Moixeró (Foto: IST).

El pic del Moixeró (2.091 m) destaca, malgrat la seva altura moderada i situar-se entremig de dos massissos com la Tosa d'Alp i el Comabona, com un veritable mirador panoràmic de l'Alt Berguedà i la Cerdanya. Una caminada tranquil·la i físicament moderada ideal per gaudir dels paisatges d'alta muntanya. Excursió d'itinerari lineal (fem l'anada i tornada pel mateix recorregut). El Moixeró es troba dins del Parc Natural de Cadí-Moixeró (declarat l'any 1983).

L'aproximació al punt de sortida es fa amb vehicle des del poble de Riu de Cerdanya. Enfilem per pista forestal cap al refugi del Serrat de les Esposes (1.511 m i a 6 km de Riu). Aquest refugi és propietat de l'Ajuntament de Riu i ofereix servei de llits i cuina.

Deixem enrere aquest refugi, amb la seva àrea de pic-nic molt recomanable quan arriba el bon temps, i continuem per la pista forestal uns 5 quilòmetres més, fins a trobar-nos una tanca que ens impedeix el pas.

Ens trobem en una cruïlla de camins, un que prové del coll del Pendís, amb la tanca esmentada, i el que prové del refugi dels Cortals de l'Ingla. En aquest punt és on podem aparcar en una mena de clariana o petita esplanada. Fora de temporada de neu la pista forestal es pot fer amb un vehicle normal, no cal que sigui un 4x4.

moixero-parella-bosc-avet-240421
Caminant entre boscos de pi negre i avets (Foto: Diaridelaneu).

Un sender ample

En aquest punt, a 1767 m, iniciem l'excursió a peu, tot seguint una pista que s'endinsa al bosc en direcció est, molt ample en el seu tram inicial i que mena fins al coll de Trapa (1.824 m). Ens trobem en una cara nord i a més de 1.700 metres d'altitud, així que gaudirem d'un sender a l'ombra d'un bosc de pi negre i avets.

El sender és ample i continua endintsant-se al bosc fins arribar al coll de la Font Freda de Riu (1.979 m). A partir d'aquest punt, en canviar de vessant, ja veurem el Pic del Moixeró (2.091 m) amb la seva característica pala extensa i coberta de pastures.

A partir d'aquesta collada el camí gira cap a sud i ens porta fins al coll del Moixeró (1.972 m). En aquest coll, el darrer abans d'iniciar els darrers 100 metres de desnivell que ens portaran al cim, podrem gaudir d'una bona panoràmica de la serra del Cadí, el Pedraforca i la serra d'Ensija.

moixero-pala-excursio-senderisme-240421
Al fons, el cim del Moixeró (2.091 m).

El sender per arribar al cim està molt ben fressat fins al coll del Moixeró, però és a partir d'aquest punt quan, gairebé, desapareix. Ara bé, no hi ha pèrdua possible per arribar al pic, ja que simplement cal seguir pujant per la carena o de forma més o menys paral·lela a aquesta. Ens trobem a l'aresta de la divisòria dels vessants sud, del Berguedà, i nord, de la Cerdanya.

Des d'on hem deixat al cotxe fins al cim haurem caminat una distància de 4,2 quilòmetres i haurem fet un desnivell de 380 metres, segons el tracker de l'aplicació Skitude. Temps? Una hora i mitja fent parades tot sovint.

Un cop a dalt gaudirem de les panoràmiques de la vall del riu Bastareny, amb les poblacions de Bagà i Guardiola al fons de la vall. Més a l'horitzó, els massissos del Montseny i de Montserrat. I ben a prop nostre, a llevant de la carena del Moixeró, hi tenim Penyes Altes (2.276 m). A ponent la serra del Cadí, el Pedraforca i la serra d'Ensija.

El camí de tornada serà refer el mateix camí que d'anada.

moixero-serra_cadi-240421
Poca neu al Pirineu en un 24 d'abril de 2021 (Foto: Diaridelaneu).

L'observació del dia

Un cop assolit el cim és fàcil observar grups d'isards entorn del pic de la Collada del Roc, situat a l'altra banda del torrent del Moixeró. A les pastures que hi ha sota el pic també és fàcil observar alguna marmota. Porteu prismàtics o un bon zoom si aneu amb càmera. I rapinyaires al cel!

Vam fer aquesta excursió el 24 d'abril de 2021. Com podeu observar a les fotos que s'adjunten a la crònica, la caminada la vam fer sense neu, la qual només es conservava tenyida de groc i ocre en unes poques raconades del bosc d'avets o alguna clapa allargada la cara nord del cim. Un exemple de les nevades escasses d'aquest hivern passat, marcades a més per dos episodis de pols del Sàhara.

Més informació del vostre interés:

El nostre àlbum de la sortida a Instagram.
Plànol recomanat: Moixeró-La Tosa d'Editorial Alpina Escala 1:25.000
https://www.cerdanya.org/ruta/pic-del-moixero/

Ruta traquejada amb Skitude:

https://webviews.skitude.com/ca/default/share/index/resource/track/id/771706

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny