Notícia

A la FWT, sobre raïls

La rider catalana Núria Castán ha viatjat en transport públic a totes les competicions de la Freeride World Tour per lluitar contra el canvi climàtic

NúriaCastan, FWT by train, Protect our winters
Castán ha compartit l'experiència amb Manuela Mandl i Neil Williman Autor/a: Agències
Núria Castán és l'única rider de surf de neu freeride del país que ha competit en el circuit de la Freeride World Tour (FWT) de la categoria femenina. I mentre ho ha fet ha col·laborat amb l'ONG Protect Our Winters, un projecte de conscienciació mediambiental que vol promoure la mobilitat sostenible. Aquesta cooperació l'ha portat a desplaçar-se a totes les competicions en transport públic, inclòs el trajecte d'Àustria a Andorra, pel qual va tardar 18 hores i va haver de fer nit en un dels trens.


Núria Castán, l'única rider de surf de neu catalana que aquesta temporada ha participat en la Freeride World Tour (FWT) en categoria femenina, ha aprofitat el circuit per col·laborar amb l'ONG Protect our Winters Europe, més coneguda com a POW. Concretament, ha participat en un projecte de conscienciació ambiental que té per objectiu promoure la mobilitat sostenible.

El projecte, anomenat FWT by Train, ha consistit en mostrar una alternativa ecològica en l'àmbit de la mobilitat a estacions d'esquí, i promocionar-la activament viatjant a totes les competicions del Freeride World Tour (que s'han fet per Europa) en tren. La Núria ha participat en aquest projecte juntament amb Manuela Mandl, rider femenina austríaca també al FWT, i Neil Williman, rider i comentarista del FWT. El projecte es compon tant dels viatges a Andorra i Àustria, on la Núria sí que va poder participar, com del viatge a Suïssa.

El viatge més dur va ser el d'Andorra, la primera parada del Freeride World Tour, des d’Innsbruck (a l'oest d'Àustria), que va durar 18 hores. Els esportistes van fer nit en un dels trens per arribar a Toulouse l’endemà de la partida i, un cop allà, van llogar un cotxe híbrid per arribar a les muntanyes d'Andorra. Amb aquest viatge, van mostrar la necessitat de treballar en millors connexions de transport públic entre països per poder facilitar així viatjar a estacions d'esquí reduint la petjada de carboni. Després de les dues competicions que van celebrar a Andorra, van tornar a Innsbruck fent el mateix recorregut però a la inversa. I posteriorment va venir la tercera i última competició per a la Núria a Fieberbrunn, Àustria; un viatge molt més amè de menys de 3 hores de durada.


Un dels trajectes va durar 18 hores

"Amb aquest projecte volem donar a conèixer altres formes de viatjar més sostenibles, com a alternativa a l'avió, en la mesura del possible, per poder reduir la petjada de carboni. En concret, per a mi ha estat tot una aventura de la qual em sento molt orgullosa, ja que sempre solia viatjar en cotxe i no solia tenir present el tren com a alternativa. Ha estat una experiència que m'ha obert els ulls i m'ha mostrat aquesta forma de viatjar més sostenible", comenta la Núria.

Protect Our Winters Europe té com a objectiu promoure el transport i la mobilitat amb baixes emissions de carboni a destinacions a l'aire lliure, ja que viatjar a les estacions d'esquí és una font d'emissions de carboni. Per tant, té per enfocament estratègic poder sensibilitzar els turistes d'esports d'hivern sobre la importància d'assolir aquest objectiu de viatjar de forma més sostenible.

A més, el Freeride World Tour ha publicat un article escrit per Núria, en què detalla la importància de la seva lluita contra el canvi climàtic i el perquè. Amb aquest article, Castán pretén informar sobre la realitat de com els hàbits de compra actuals i el consumisme poden afectar la naturalesa a nivells que ni imaginem, a més de fer-nos entendre que els residus a la muntanya tenen una durabilitat molt més gran pel seu manteniment gràcies al fred. Per això, també detalla el procés darrere d'un producte final i la seva incidència sobre el medi ambient. A més, posa l'accent en un dels principals problemes, que és l'excés de residus que generem, i fa una crida perquè tots ens unim a aquesta lluita i aportem el nostre granet de sorra per protegir el nostre planeta.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny