Notícia

I malgrat el canvi climàtic, més neu al Pirineu

Les nevades a més de 2.000 metres d'altitud s'han incrementat en les últimes dues dècades

masella
Llevantada de tardor a la muntanya de la Tosa, amb la neu rere els paravents en orientació est-oest Autor/a: Particular
Un article publicat per la revista International Journal of Climatology exposa que, tot i els efectes del canvi climàtic, en els últims 20 anys han augmentat les nevades que cauen a més de 2.000 metres d'altitud. Una situació especialment atenuada al vessant nord. Això no obstant, les previsions apunten cap a una disminució de la durada de la temporada de neu més accentuada en cotes mitjanes i baixes.


vall-de-nuria-esquiador-santuari-la-pala-oml
Una part del mostreig s'ha pres des de l'estació meteorològica de Núria (Foto: Diaridelaneu).

En els darrers vint anys, a més de 2.000 metres d’altitud no han disminuït les nevades, sinó que hi ha hagut un augment de precipitacions en forma de neu durant l’hivern. Així ho conclou un estudi publicat a la revista International 'Journal of Climatology', en el qual han participat investigadors de la Universitat de Barcelona (UB). Sobre la relació entre aquest augment de neu en el context actual de canvi climàtic, els autors exposen que "si bé la conca Mediterrània és una de les zones del planeta que més s’ha escalfat en les darreres dècades, per l’increment de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera, a l’altitud en la qual s’ha centrat l’estudi les temperatures són prou baixes durant els mesos d’hivern per propiciar precipitacions en forma de neu de desembre a març".

vallter-bastiments-creu-canigo-aleix_busquets
Nevada de tardor al Gra de Fajol (Foto: Alex Busquets).

Tendències de 1985 a 2020 i de 2000 a 2020

En l’article s’han avaluat les tendències d’acumulació de la neu des del 2000 fins al 2020, i des del 1985 fins al 2020 en el cas de l’estació meteorològica de Núria. Exclosos els mesos d’hivern, la majoria d’estacions també mostren una tendència lleugerament positiva, mentre que a les estacions situades a la cara nord del Pirineu Occidental l’acumulació de neu mostra una lleugera tendència negativa.

Pel que fa a l’evolució en un futur, els investigadors assenyalen que els escenaris climàtics projectats pels informes climàtics internacionals apunten cap a una disminució de la durada de la temporada de neu més accentuada en cotes mitjanes i baixes, en bona part a causa de l’escalfament global. 

Les últimes projeccions de l’Agència Estatal de Meteorologia per al Pirineu Oriental indiquen un lleuger augment de la precipitació (al voltant del 10%). "Cal continuar prenent dades i ampliar-les a sectors del Pirineu on la disponibilitat de dades és escassa, per monitorar millor els efectes de l’escalfament global en el paisatge de muntanya i la repercussió que té en les activitats socioeconòmiques que depenen de la neu", apunten els experts. 

L’estudi també revela com les estacions situades al vessant nord del Pirineu Occidental català acumulen pràcticament el doble de neu per temporada que les situades als sectors orientals del Pirineu català. En aquest sentit, la configuració orogràfica té un paper important.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny