Notícia

La tragèdia de Balandrau, en un documental

‘Balandrau, infern glaçat’ relata l’episodi meteorològic que el desembre del 2000 va provocar la mort de deu persones

Balandrau,documental,TV3
Un frame del documental Autor/a: ACN
El documental Balandrau, infern glaçat, dirigit per Guille Cascante, retrata la tragèdia que va tenir lloc al Pirineu català al desembre de 2000 i que va causar la mort de deu persones. El film narra la història a través dels seus supervivents, i d’aquells que van arriscar la vida en les feines de rescat, que va implicar un desplegament de mitjans sense precedents. La proposta s’inaugurarà el 18 de maig la 24a edició del DocsBarcelona als Cinemes Aribau, i s'emetrà pel programa 'Sense Ficció' de TV3.


Un altre instant del documental

El 30 de desembre del 2000, a les dues del migdia, va començar l'episodi meteorològic més terrible de la història recent dels Pirineus, i el tercer pitjor accident a nivell mundial fruit de la violència del vent a les muntanyes. En poques hores, la fred, la neu i el vent van convertir el Balandrau, la muntanya de 2.585 metres que separa les valls de Ribes i Camprodon, en una trampa. La potència del vent del torb va traslladar les dures condicions dels cims de l’Himàlaia als Pirineus en qüestió de minuts, i ara el director Guille Cascante ha plasmat els fets en un documental: Balandrau, infern glaçat.

Cascante explica que desconeixia la història fins que el productor Toni Folguera li va deixar '3 nits de torb i 1 Cap d'Any', de Jordi Cruz, el llibre amb el qual es basa el documental. I recorda que el projecte va arrencar com un anti-documental, perquè partien d'un testimoni i s'havien de recrear moltes escenes. "L'experiència que hem adquirit fent Crims va fer que pensessin amb mi per dirigir-lo", diu. I afegeix que han rodat en condicions meteorològiques molt adverses, però han "intentat ser molt fidels a les recreacions. L'espectador viurà una mica el que van viure els protagonistes".

Guille Cascante, director de la producció (Foto: Pere Francesch/ACN)

El director del documental desgrana els objectius de Balandrau, infern glaçat. Cascante volia "reflexionar sobre la petitesa de l'ésser humà davant la força de la natura. Cap de les deu persones que van perdre la vida als Pirineus aquell 30 de desembre no eren imprudents i el documental convida a reflexionar abans de sortir a la muntanya i al mar sobre la força de la natura".

A més, el film també reflexiona sobre el sentiment de culpabilitat que va sentir Josep Maria Vilà per sobreviure, i homenatja a totes les persones que van perdre la vida fa 20 anys amb el torb.

Josep Maria Vilà

Un dels protagonistes del documental Balandrau, infern glaçat és Josep Maria Vilà, que va sobreviure a la tragèdia. En declaracions a l'ACN, ha assenyalat que una de les seves teràpies per superar-ho ha estat explicar la seva experiència i no donar-li l'esquena. "Sempre ho he explicat i tots els meus familiars i amics ho saben i ara tornar-ho a explicar pel documental no significa que estigui preparat, perquè ja ho estava", diu.

Josep Maria Vilà és un dels protagonistes (Foto: Pere Francesch/ACN)

Vilà, que va perdre a la seva parella en aquella tragèdia, ha assegurat que per a ell el Balandrau va significar "tornar a viure i néixer. És un punt d'inflexió a la meva vida i compto els anys a partir d'aquell any".

Recorda que es va sentir malament perquè els seus companys es van quedar a la muntanya i ell "va tornar a la vida”. I diu: “Normalitzar això no ha estat fàcil i tens un punt de responsabilitat i culpabilitat".

Balandrau, infern glaçat és una producció de TV3 en coproducció amb Goroka i Lastor Media. El documental inaugurarà la 24a edició del DocsBarcelona el 18 de maig (als Cinemes Aribau de Barcelona), i aquella mateixa nit s’estrenarà al programa Sense ficció de Televisió de Catalunya.
 
Si voleu veure el tràiler del documental, feu clic AQUÍ.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny