Notícia
Aposta per un nou model turístic
Turisme de Lleida s'adhereix al manifest que demana avançar cap a un turisme més sostenible
Coincidint amb la inauguració de la Fira Internacional del Turisme de Madrid (Fitur), el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida s'ha adherit a un manifest impulsat per la revista Descobrir Catalunya que aposta per un canvi del model turístic. Concretament, diverses entitats de turisme rural i agents turístics d'arreu del país proposen aprofitar els aprenentatges de la pandèmia per tendir cap a un paradigma més sostenible.

Cal un canvi urgent del model turístic. Aquesta és la crida que fa la revista Descobrir Catalunya, juntament amb les principals entitats de turisme rural i agents turístics d’arreu del país, en un manifest on demanen que s’aprofitin els aprenentatges que ha deixat la pandèmia per avançar cap a un nou model de turisme basat en la sostenibilitat. Des que es va fer públic al mes de setembre, diverses institucions s’han sumat al Manifest, la darrera de les quals és el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que recentment ha aprovat la seva adhesió a la iniciativa per unanimitat del seu consell d’administració.
El Manifest ja té més de 2.300 signants i demana que es plantegi amb urgència el debat sobre el model turístic ara que han aflorat les contradiccions d’un sistema basat en el turisme internacional de masses. Concretament, proposa que s’adoptin cinc mesures molt bàsiques: aplicar criteris de sostenibilitat, promoure estratègicament el turisme de proximitat, millorar la qualitat de l’oferta turística i l’ocupació que genera, ordenar l’activitat per combatre la massificació i, finalment, crear una taula unitària de tots els agents implicats per coordinar les polítiques de turisme.
La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, explica que el sector turístic viu moments convulsos i el turisme sostenible emergeix com una oportunitat per afrontar la sortida de la crisi amb un paper cada cop més rellevant per part d’empreses i visitants amb la sostenibilitat. Pujol recorda que el Pla Estratègic del Patronat 2019-2022 per al Pirineu i les Terres de Lleida, elaborat abans de la pandèmia, ja advocava “per potenciar un model estratègic de gestió sostenible del turisme basat en els tres pilars de la sostenibilitat: l’economia, el medi ambient i la societat”. La voluntat del Patronat és “créixer responsablement i sota criteris de sostenibilitat: volem millorar la qualitat de vida dels residents i, alhora, fer un bon destí per visitar”, objectius que van alineats amb el Manifest.
Amb aquesta decisió, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida se suma a altres institucions que ja s’han posicionat a favor d’un canvi de model turístic, com els consells comarcals del Bages, l’Alt Urgell, la Conca de Barberà, la Segarra, l’Anoia i el Priorat, entre d’altres. El manifest íntegre, així com la llista completa d’impulsors i adherits, es poden llegir a la pàgina web manifest.descobrir.cat.

Inauguren l’estand de Fitur
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida participa a la Fira Internacional de Turisme a Madrid (Fitur 2021), que es va inaugurar ahir a Madrid, per donar a conèixer l’oferta turística del Pirineu i les Terres de Lleida, aprofitant que la celebració del saló coincideix amb la progressiva normalització de la situació general gràcies a l’avanç de la vacunació. El Patronat inscriu la seva participació amb l’espai Pirineus, on hi ha l’oferta turística dels consells comarcals de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Solsonès, i amb l’espai Terres de Lleida, amb la dels consells comarcals de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell. La Val d’Aran hi té un espai propi.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va inaugurar ahir al matí l’estand de Catalunya a la fira, que se celebra del 19 al 23 de maig a Madrid. I durant la jornada d’ahir la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, va explicar que la promoció de l’oferta turística lleidatana vol incidir especialment en el reinici de les activitats turístiques a tots els àmbits, com és el cas del turisme actiu i els esports d’aventura, i també per donar a conèixer tota l’oferta del territori que mostra amb orgull el seu entorn més natural.
En aquest sentit, les més de 200 empreses que ofereixen els seus serveis d’activitats de turisme actiu al conjunt de la demarcació ja estan plenament operatives i presenten bones perspectives de cara al final de la primavera i l’estiu. La consolidació d’uns protocols sanitaris rigorosos i unes condicions òptimes (de cabdal d’aigua per a les activitats fluvials) han provocat un increment considerable de les consultes i reserves, per la qual cosa el sector preveu una temporada molt bona. Actualment predomina un visitant de proximitat, bàsicament famílies, grups d’amics i empreses, però també grups escolars, que ja han començat a aparèixer. El ràfting, el barranquisme, l’hípica, el trekking i la BTT continuen figurant entre les disciplines més demandades.