Notícia

Rescat de 8 hores per treure un excursionista del Carlit

El rescat, a gairebé 2.900 metres, es va haver de fer sense ajut d'helicòpter

Un moment del complicat rescat al Pic del Carlit
Un moment del complicat rescat al Pic del Carlit Autor/a: PGHM des Pyrénées-Orientales
Les inclemències meteorològiques al cim -neu i vent- van impedir operar a l'helicòpter i el ferit va haver de ser baixat en llitera des de gairebé els 2.900 m i fins al llac de la Bollosa.


banner728x90diari

L'accident va passar aquest diumenge 23 de maig quan faltaven pocs minuts per la una de la tarda. Una parella d'excursionistes d'aproximadament cinquanta anys, originaris de la regió de Montpeller, intentaven pujar al cim del Carlit (2.921 m), el més alt del Pirineu de la Catalunya del Nord. Quan ja eren a prop del cim, però, l'home va patir una caiguda d'uns trenta metres. Va quedar immobilitzat en un petit balcó natural però en una situació d'equilibri inestable i de difícil accés per tractar-se d'un corredor de neu de gran pendent.

La víctima va quedar greument ferida, motiu pel qual la seva parella va alertar els equips de rescat de la Gendarmeria de Muntanya de la Catalunya del Nord. En una primera operació es va intentar que helicòpter Dragon 66, especialitzat en rescats, en fes l'aproximació per a l'operació d'evacuació, però les inclemències del temps al cim ho van fer impossible.

Davant la impossibilitat d'operar amb l'helicòpter es va optar perquè fossin dos equips del PGHM d'Osseja (Grup de Gendarmes d'Alta Muntanya) els qui lideressin l'operació de rescat per terra, en una zona que requereix grimpada a causa de la gran pendent que presenta el cim en la seva part alta.

gendarmes-carlit-ferit-llitera
Membres del PGHM d'Osseja al Carlit (Foto: PGHM).

Un cop localitzat el ferit, el van assegurar en una llitera i es va procedir a iniciar el descens, una part del qual mitjançant un ràpel. Segons explica el diari L'Independant, als primers gendarmes de l'equip de rescat encara se'ls hi van sumar fins a quatre gendarmes més de la companyia de muntanya de Prada de Conflent. Finalment tot l'equip de rescat i el ferit van arribar al llac de les Bolloses, poc abans de les 21 hores, on l'helicòpter sí que ja podia operar i es va poder evacuar la víctima fins a l'hospital de Perpinyà.

L'operació de rescat va durar gairebé vuit hores, en lloc de les dues hores habituals que, de mitjana, acostumen a durar els rescats d'excursionistes en alta muntanya.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny