Notícia

Història cronològica de Vallter 2000

Història de Vallter, de 2007 a 2021 (4a part)

Vallte,trepitjat,fressat,pista_estadi,el clot-IST
Vallter amb les pistes acabades de fresar. Autor/a: Diaridelaneu.cat
Any per any, temporada rere temporada, desglossem la història de Vallter en 4 capítols. Avui us mostrem la 4a entrega, de 2007 a 2021. Podeu consultar la cronologia prèvia al capítol d'avui en 3 articles més que completen la cronologia. Són 3 fases de deu anys cadascuna: (1a part) de 1974 a 1984, (2a part) de 1985 a 1995 i (tercera part) de 1996 a 2006.


vallter-panoramica-general
Imatge de Vallter des de les proximitats a la Portella de Mentet (Foto: Vallter).

L'entrada al nou segle ha estat per Vallter un dels períodes més difícils, si és que en algun moment no ha estat sempre dificultós. A més, a mesura que l'economia de la Vall de Camprodon s'ha anat fet cada vegada més depenent de l'evolució i viabilitat de Vallter, en paral·lel i en proporció inversa també ha estat cada vegada més difícil fer viable el manteniment i l'obertura de les instal·lacions.

En aquests darrers 15 anys s'ha estat fent camí temporada rere temporada, cert, però les dificultats econòmiques cada vegada s'han fet més evidents. En els 21 anys que portem del segle XXI, el món de la neu ha esdevingut cada vegada més competitiu. I per a més inconvenients, les condicions meteorològiques tampoc han acompanyat. Aquesta darrera qüestió és, amb tota seguretat, la que més ha condicionat el negoci.

banner728x90diari

Quarta entrega, de 2006 a 2021

Són 4 fases de deu anys cadascuna, menys aquesta tercera que és de 15. Les podeu trobar en aquest enllaços: primera 1a part de 1974 a 1984, segona part de 1985 a 1995 i tercera part de 1996 a 2006.

Quarta entrega: temporada 2006-07

En aquest context explicat línies amunt, la temporada 2006-2007 n'és un bon exemple i ja començava amb mal peu. El Pont de la Puríssima ja no es va poder salvar per manca de neu, però és que a mitjans del mes de gener l'estació continuava a mig gas. No es va poder obrir al 100% fins a les portes de la Setmana Santa, que en aquell 2007 va coincidir just a la primera setmana del mes d'abril. Així i tot es va tancar la temporada gairebé a finals del mes d'abril. S'iniciaven els tràmits a l'ACA per a ampliar la bassa d'aigua destinada a la producció de neu.

vallter-morens-barquins-20012007
Una imatge corresponent al 20 de gener de 2007. La 2006-07 va ser una de les pitjors temporades per temperatures altes i precipitacions escasses (Foto: IST).

Temporada 2007-2008

La temporada començava un 20 de desembre de 2007. D'aquell any cal destacar-ne l'ampliació i dinamització del Parc Lúdic. S'instal·laven dues cintes transportadores de 60 metres cadascuna i l'ampliació de l'àrea de trineus, una línia de negoci que sembla funcionaria prou bé, amb poques despeses per posar-la en marxa en comparació al rendiment que se n'obté. Renovació de 5 canons a la zona de debutants. S'equipava el telecadira Jordi Pujol amb una cinta d'embarcament.

Les temporades 2006-07 i 2007-08 són recordades com especialment difícils.

Temporada 2008-2009

Després de dues temporades "horroroses", la sort semblava somriure a Vallter. Es començava la temporada en un 29 de novembre del 2008 i amb una nova imatge corporativa (veure enllaç de la història dels logotips de Vallter), nova web i primera webcam de l'estació. Les vacances de Nadal es van tancar amb uns resultats excel·lents, gràcies a un comunicat de neu que feia lluir una estació oberta al 100%. Uns 23.000 esquiadors havien passat per Vallter en aquelles festes de Nadal, dada que aleshores seria un dels millors resultats dels darrers anys. Només en un sol dia, el 2 de gener, es van vendre 3.000 forfets.

Es tancava la temporada el diumenge 3 de maig, superant els 100.000 visitants. En resum, una molt bona temporada que, per a més bones notícies, ja al mes de juny, s'acabaven les obres del nou pont sobre el Ter per entrar a Setcases des de Camprodon, una obra llargament reivindicada per a la millora dels accessos.

vallter-2000-temporada-2008-09/vallter-2000-temporada-2008-09
Un dia indeterminat de la temporada 2008/09 (Foto: IST).

Temporada 2009-2010

Difícil encadenar dues campanyes bones. Aquella temporada s'iniciava  a "un quart" de gas, obrint el 7 de desembre únicament el parc lúdic. No s'obririen les pistes de Morens fins el dissabte 19 de desembre. Entre les millores per aquell any, l'adquisició d'una trepitjaneusPrinoth amb cable i la consegüent instal·lació d'ancoratges a les pistes amb més pendent.

El 13 gener d'aquell 2010 l'alcalde de Barcelona Jordi Hereu, anunciava una possible candidatura Barcelona-Pirineus als jocs d'hivern de 2022. L'anunci va ser un bon revulsiu per a les estacions d'esquí catalanes i, l'endemà mateix, totes, Vallter inclosa, s'oferien per al que fes falta.

La temporada acabava el diumenge 18 d'abril.

La temporada 2010-2011

S'iniciava el dissabte 27 de novembre de 2010 i es tancava el 9 d'abril. No va ser una temporada amb molta neu, però tampoc amb incidències destacables. Tot i no ser bona, no es van registrar massa pèrdues gràcies al fet que s'havia començat i programat de forma oficial i institucional la primera Setmana Blanca impulsada per la Conselleria d'Educació del govern tripartit. Malauradament, una temporada més tard desapareixia la Setmana blanca.

Dins els despatxos de Vallter, la constructora Serra-Camós de Banyoles, aleshores els accionistes amajoritaris, estaven preocupats per l'evolució econòmica i climatològica de l'estació de la Vall de Camprodon. A mitjans novembre les instal·lacions setcasines eren notícia a la premsa gironina precisament per aquesta qüestió, i el fantasma del tancament es començava a fer massa evident. I sense embuts es deixava clar que l'accionariat no podia fer front a les grans inversions que calien per garantir la continuïtat de les instal·lacions. Es reclamaven ajuts oficials per competir en igualtat de condicions amb les estacions públiques veïnes, aleshores Núria i La Molina.

Des dels pobles de la vall de Camprodon, sobretot ajuntaments, però també des de la rumorologia que sovint es genera en aquestes circumstàncies, es començava a prendre consciència de la importància de la continuïtat de Vallter. L'amenaça de tancament era cada vegada més real. A la premsa del moment, d'alguna forma buscant respostes al perquè de la situació, es destacava que la de Setcases era una de les poques que des dels seus inicis no estava lligada a un suport econòmic urbanístic, sinó que només se sustentava en la venda de forfets i serveis.

Des de la societat civil de la Vall de Camprodon es constatava que, o s'implicaven a fer pressió al Govern català per evitar el tancament de l'estació o, en cas contrari, les conseqüències serien molt pitjors per a l'economia de la vall. Es va arribar al punt en què ja s'advertia del gairebé inevitable tancament de l'estació després de 4 temporades pràcticament seguides amb resultats econòmics negatius o molt negatius.

A mitjans de desembre de 2011, a deu dies per acabar l'any, arribava una notícia tranquil·litzadora: La Generalitat es declarava «a punt» per intervenir Vallter 2.000 si les coses es torçaven fins al punt de no poder obrir. Així ho va declarar el director general de Territori, aleshores Damià Calvet, qui va assegurar que es capitalitzaria el deute que tenia l'estació amb l'Institut Català de Finances (ICF).

esquiar-tota-la-temporada-per-32-al-mes-si-aixo-ja-es-possible
Una imatge del 2 d'abril de 2011 (Foto: IST).

Temporada 2011-12

La campanya d'esquí va començar bé, obrint el dissabte 4 de desembre, sent l'única estació catalana en obrir per la Puríssima. Però aviat el bon inici es convertiria, de nou, en una de les pitjors campanyes, ja que la meteorologia continuaria les setmanes i els mesos vinents sent especialment austera en precipitacions. Entre desembre, gener i febrer, l'estació meteorològica només va recollir 20,5 litres, que en gruix de neu només suposaven 25 cm. A part de temperatures altes i molts dies de vent en aquelles primeres setmanes de la temporada, no es va rebre cap nevada important fins al 22 de març, en aquella ocasió 70 cm a les portes de la Setmana Santa. El 15 d'abril finalitzaca la temporada.

A mitjans de juliol es feia públic a tots els mitjans de comunicació: La Generalitat salvava l'estació Vallter 2000 adquirint-ne el 60% d'accions amb 500.000 euros i s'anunciava la gestió al Grup FGC. El deute acumulat a l'estació era aleshores de 4,2 milions d'euros.

Temporada 2012-13

Un cop més venien dies difícils i les notícies de caire negatiu s'imposaven una campanya més. Va ser definida com la pitjor en la història de Vallter dels darrers vint-i-cinc anys. La crisi econòmica iniciada l'any 2008, i una climatologia especialment difícil de les darreres 4 temporades, deixaven l'estació al límit. Per sort el tancament ja no era amenaça en trobar-se sota el paraigua del govern català.

Entre les bones notícies, el mes de novembre s'anunciava, per primera vegada, que el passi de temporada de Vallter seria comú i vàlid per a totes les estacions del Grup FGC, de la qual vallter ja en formava part.

Es començava la temporada el 14 de desembre obrint, només, el sector debutant i el parc lúdic, i així fins al 17 de gener. El 12 de febrer s'aprovaven els nous estatuts de Vallter 2000 després de l'entrada de capital pública l'estació d'esquí, ja controlada majoritàriament per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Els estatuts, onze articles en totals aprovats a la Junta d'Accionistes del 12 de novembre del 2012, es van modificar per adaptar-los a l'entrada de capital públic i a la condició d'empresa pública de la Generalitat.

Es tancava la temporada el diumenge 14 d'abril, i es feia amb certa polèmica entre la direcció de FGC i l'Ajuntament de Setcases. El cas és que s'havia anunciat la clausura de la temporada just passat la Setmana Santa, malgrat que en aquell tram final de la temporada hi havia neu suficient per arribar fins a dates properes a l'1 de maig. L'alcalde de Setcases feia públic que, de cara a la renovació de la concessió per la cessió dels terrenys que era punt de renovar-se, demanaria als concessionaris que la temporada no es donés per acabada mentre hi hagués neu suficient per esquiar a les pistes.

vallter-penja-el-cartell-de-complet-per-primer-cop
Esquiadors accedint al telecadira JP el 9 de març de 2013 (Foto: Diaridelaneu.cat).

Temporada 2013-14

La 20013-14 torna a ser una temporada vital per Vallter. Ja plenament operativa des del Grup FGC, l'estació es reinventa i tornen les inversions.

D'una banda hi ha la reubicació dels canons de la pista Xalet cap a la pista Barquins i es garanteix que la neu produïda en el 75% de les pistes altes. Es converteix el Xalet en una pista específica per a la pràctica de l'esquí de muntanya, cada vegada amb més practicants, i per a activitats paral·leles com les raquetes de neu. En paral·lel es rebaixen les tarifes i l'estació setcasina passa a ser una de les més econòmiques de tot el Pirineu. A la vegada es projecta com una estació ideal per a l'esquí de dia, promocionant l'anomenat "puja i baixa".

S'iniciava la temporada el 30 de novembre. En aquell mateix mes també es posava la primera webcam de TV3 a l'estació, única estació d'alpí que no en tenia, fet que li permetria una major presència als espais meteorològics o de natura de la cadena pública.

vallter-2000-retorn-als-origens-del-diari-de-la-neu/vallter-2000-retorn-als-origens-del-diari-de-la-neu-26
Vallter un 8 de març de 2014 (Foto: Diaridelaneu.cat).

Temporada 2014-15

S'iniciava la temporada el divendres 5 de desembre.
Durant una setmana de desembre Vallter es converteix en la seu de l'equip d'esquí femení de la FCEH i de l'equip del C.E.T.D.I de la Federación Aragonesa de Deportesde Invierno.

El 21 de desembre s'inaugurava el monument a Josep Pujol i Aulí, fundador de l'estació d'esquí.
El 28 de febrer Vallter va ser el lloc escollit per casar-se en Miquel Picas i la Marta Rodríguez.
El març de 2011 ens enfilàvem a una trepitjaneus de Vallter per trepitjar pistes amb Julià Coma.

La temporada ve marcada pels molts dies de tancament per vent, fins a 17 dies, un condicionant que de fet sempre ha estat força habitual en anteriors temporades. Per aquest motiu es comença a projectar, de cara al futur, l'adequació d'una pista arrecerada del vent per garantir un mínim d'activitat en dies de mal temps.

El 22 de setembre es declarava com a Parc Natural les Capçaleres del Ter i del Freser, amb un total de 14.750 hectàrees. Dins el parc, com a enclavament independent a la normativa del Parc, hi quedava Vallter.

nit-amb-les-trepitjaneus-a-vallter-10
El març de 2015 ens enfilàvem a trepitjar pistes i aquestes són algunes de les imatges que van quedar (Foto: Diaridelaneu.cat).

Temporada 2015-16

Inici de temporada el dissabte 5 de desembre.
El gener del 2016 es posa en marxa una de les webcams més espectaculars del Pirineu. Situada a 2.535 m. és l'única de la serralada que ofereix vistes sobre el Mediterrani, en concret de la badia de Roses. Un cop més, la temporada ve marcada per una meteorologia difícil, amb temperatures més aviat suaus, poques precipitacions i molts dies de vent.
Tancament el dia 10 d'abril.

12-world-snow-day-a-vallter-2016
Celebrant el World Snow Day a Vallter el gener de 2016 (Foto: Diaridelaneu.cat).

Temporada 2016-17

Inici de temporada el dissabte 26 de novembre. La 16-17 se la recorda com una de les millors temporades pel que fa al gruix de neu a pistes, amb especial incidència les llevantades continuades que van afectar l'estació al llarg de la temporada.
Data de tancament: dilluns 17 d'abril.

pista-barquins-vallter-gra-de-fajol
Vallter, en un 11 d'abril de 2017 (Foto: IST).

Temporada 2017-18

Inici: dimarts 5 de desembre. Fins al 29 de desembre no s'aconsegueix obrir el telecadira i la pista Estadi El Clot. A finals de febrer una avaria tècnica va obligar a suspendre el servei del telecadira, fet que va restar atractiu a l'estació. A més, l'estació va estar tancada tot un cap de setmana del mes de febrer, temporada alta, per vent. En resum: una temporada que va anar de menys a més en temes de neu, però força irregular en qüestió de clients, en aquest cas de més a menys.
Tancament el dilluns 9 d'abril.


vallter-telecadira-jordi-pujol-la-xemeneia
Vallter, en una imatge corresponent a febrer de 2018 (Foto: IST).

Temporada 2018-19

Primer dia: dissabte 24 de novembre i 80% de pistes i d'instal·lacions.
L'Ajuntament de Setcases fa pròrroga de la concessió de la muntanya fins a 2036. Un cop confirmada la renovació de la concessió, la previsió de FGC és renovar el telecadira Enric Planella per un de nova generació i recuperar la pista del Xalet per a l'esquí alpí.
Tancament: dilluns 22 d'abril.

vallter-telecadira-jordi-pujol-pista-estadi
Vallter, en una imatge del novembre de 2018 (Foto: IST).

Temporada 2019-20

S'iniciava la temporada el dissabte 30 de novembre.
La campanya començava amb tres inversions prou importants: renovació de la xarxa de neu produïda de baixa pressió de la zona de Morens, instal·lació d'una cinta transportadora amb coberta i nou sistema d'accés i venda automàtic de forfets amb xip.
El gener la Llevantada Glòria, amb molta neu i molt humida, obliga a tancar l'estació 6 dies. Feia quinze anys que no es veia una nevada tan important a Vallter.
La temporada s'acabava precipitadament el 13 de març a causa del Coronavirus.

cinta-transportadora-coberta-vallter-
Una fotografia que resumeix la temporada 19-20: cinta amb coberta i una nevada espectacular amb la llevantada "Glòria". (Foto: Vallter).

Temporada 2020-21

Continuen els efectes de la pandèmia. La temporada no començarà fins al 14 de desembre, una data d'inici consensuada i en comú per a totes les estacions d'esquí catalanes.
Entre les novetats, una nova webcam en directe i amb cobertura de 360º situada a la cota 2.135 m.

El 24 de desembre el confinament comarcal del Ripollès propiciava que Vallter només pogués rebre esquiadors del Ripollès. A partir del 7 de gener i ja fins al 7 de febrer, Vallter només podia rebre veïns o empadronats a Setcases. El 8 de febrer es tornava al confinament comarcal i es podien rebre esquiadors del Ripollès. El 16 de febrer s'activava la campanya de l'Esport Blanc Escolar, fet que va animar una mica més l'ambient a l'estació.

I finalment el 15 de març començava el desconfinament comarcal, una circumstància que anima els caps de setmana a Vallter, però la desfeta econòmica ja era en aquella data una evidència per a l'economia de tota la vall de Camprodon. I només uns dies després, les altes temperatures deixen l'estació en un estat gens òptim. Finalment no se supera per poc la Setmana Santa i es fa el tancament de temporada el dissabte 3 d'abril.

vallter-aparcament
Una de les imatges que ha deixat la temporada "covid" 2020-21 a Vallter (Foto: ACN).

Fins aquí la història de Vallter desglossada en 4 capítols. Per aquests darrers 15 anys s'han fet servir com a fonts les informacions generades pel servei de premsa de Vallter 2000 i FGC, el Diari de Girona, diari El Punt i Diaridelaneu.

Cronologia prèvia.

(1a part) de 1974 a 1984, (2a part) de 1985 a 1995 i (3a part) de 1996 a 2006.


 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny